[MISERY]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [MISERY]

Postprzez paintball_0 w 06 Kwi 2014, 15:36

Mnie wywala jeśli ustawię w opcjach graficznych "pełne rozszerzone oświetlenie dynamiczne (dx10)". Pomimo, że mam grafę obsługującą dx10. Po prostu jeśli gierka na moment "zamarznie" to widzę pulpit i komunikat, że program przestał działać. Zmniejszyłem jakość do "pełne rozszerzone oświetlenie dynamiczne" i od tej pory ani razu mi nie wywaliło. Trochę przykro nie mieć ładniejszych efektów ale przynajmniej gra działa stabilnie.

Co do mgły. Ten mod najwyraźniej za każdym wczytaniem sejwa generuje losową pogodę. Nie raz musiałem wielokrotnie wczytywać podczas jednej walki i miałem okazję zobaczyć pełną paletę: mgła, deszcz, słońce, pochmurno itd.
Ostatnio edytowany przez paintball_0, 06 Kwi 2014, 16:18, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Reklamy Google

Postprzez Wiewi0r w 06 Kwi 2014, 16:07

@ paintball, było już o tym, za każdym razem jest wczytywana losowa pogoda. Ale mimo zgłaszania tego w becie, czasem mi się zdarzało, że czasie mrugnięcia okiem pogoda zmieniała się z deszczowej na miłe słoneczko. ;P
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

Postprzez n1ck w 06 Kwi 2014, 17:15

To akurat było nawet w vanilli: po prostu pogoda jest cykliczna. Czyli np. o 16 masz mgłę, ale jeśli jest 16:05 to nie zmieni się w mgnieniu oka tylko zacznie powoli robić się mglisto. Natomiast jak wczytasz save z 16:05 to już będziesz miał pełną mgłę.
I tak, czasem jednak zmienia się w mgnieniu oka. Bug wciąż nie poprawiony w 2.1...
Awatar użytkownika
n1ck
Tropiciel

Dołączenie: 05 Lis 2011, 09:06
Ostatnio był: 16 Gru 2019, 15:04
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Kora-919
Kozaki: 41

Postprzez KOSHI w 06 Kwi 2014, 19:32

Plaargath napisał(a):@KOSHI
Wrzucisz save'a?
EDIT: a po restarcie co miałeś w pliku loga?

Na razie olałem tą lokację. Jak tam pójdę i dalej będzie się syf robił, to podrzucę zapisy. Logów nigdy nie zobaczyłem, bo komunikaty się zawieszały i nie dało się podejrzeć. :(
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 23 Lis 2024, 06:46
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 649

Postprzez Szewczenko w 06 Kwi 2014, 19:51

Teraz zauważyłem, że w grze nastąpiło przesunięcie czasu. Zawsze gdy o 20 wychodziłem promieniowanie dzienne już mi nie doskwierało a teraz dopiero po 21 nie ma promieniowania. Ciekawe czy na jakieś większe święta będą mówić jakieś nietypowe teksty.
Masz pytania dotyczące Snajpera?? Pisz na PRIV postaram się jak najszybciej odpisać.
Szewczenko
Stalker

Dołączenie: 26 Sty 2014, 16:00
Ostatnio był: 09 Sie 2016, 15:54
Miejscowość: Jarosław
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 17

Postprzez Plaargath w 06 Kwi 2014, 20:05

@KOSHI
KOSHI napisał(a):Logów nigdy nie zobaczyłem, bo komunikaty się zawieszały i nie dało się podejrzeć. :(

Co to znaczy, że komunikaty się zawieszały? Co po całej akcji masz wpisane w pliku loga - pusty jest czy co?

@fanatyk
"ścinało gry" czyli co? Jeśli chodzi Ci o krótkie zacinki co jakiś czas, kiedy wędrujesz po mapie - nie, nie ma pomysłu, bo jest to spowodowane wchodzeniem żywych obiektów w online - było w temacie, ograniczenie silnika, koniec tematu. Dlatego właśnie jeden z tekstów w odpowiedzi na "Co nowego w Zonie?" o tym właśnie mówi. Ewentualnie wzorem Japończyków ustawiasz nieludzko duży zakres online'a, tak żeby Ci całą mapę obejmował. Wiadomo jakim kosztem. Chyba, że masz w ogóle inną kwestię na myśli, to uściślij, proszę.

Z pogodą panowie wszystko ładnie wyjaśnili. Od siebie dodam tylko że nagła zmiana pogody per se to nie jest bug. Kto nie wierzy, niech zbierze tyłek sprzed kompa i częściej chodzi po górach/lasach. Zaś co do zmiany tejże przy wczytywaniu gry w te i nazad - XRay i tyle.
Image Image

Merkantylizm, srerkantylizm.

Za ten post Plaargath otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Fanatyk.
Awatar użytkownika
Plaargath
Weteran

Dołączenie: 23 Mar 2010, 15:12
Ostatnio był: 30 Lis 2024, 15:17
Kozaki: 237

Postprzez paintball_0 w 06 Kwi 2014, 20:40

Ciężko będzie wyjść na podwórko, zasejwować życie i wczytać żeby sprawdzić czy pogoda będzie inna. ;)

W Misery jest tak, że jeśli stoisz w deszczu, zasejwujesz i natychmiast wczytasz z powrotem, to po wczytaniu dostaniesz losowo przypisaną pogodę. Nie tę, którą miałeś przy zapisie i nie tę którą miałeś 5 minut wcześniej. Losową. Więc proszę mi tu nie chrzanić głupot o cyklach, bo pogoda zmienia się tutaj bez żadnych meteorologicznych reguł.

Skąd wiem? Bo cały jeden dzień zmarnowałem na najemników w oczyszczalni wczytując zawsze z góry ustawiony punkt początkowy. I zawsze zaczynałem sejwa z inną pogodą i pogoda zawsze zmieniała się inaczej z upływem dnia.

Aha, wcale nie uważam tego za jakiś błąd w grze czy coś. Po prostu nie jest prawdą, że pogoda podlega jakimś zasadom albo cyklowi. Jest losowa i tyle.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Postprzez Szewczenko w 06 Kwi 2014, 20:47

Prawie wszystko jest losowe nawet ciała znikając po wczytaniu trzy razy pod rząd tego samego seva. Więc nie ma się co czepiać do pogody bierze się to co dają.

Po za tym to jest ZONA, więc i klimat musi być nieprzewidywalny. Ale to z deszczem jest całkowicie normalne, spotkałem się już z czymś takim było lekko zachmurzone niebo temperatura 20 stopni i w ułamku sekundy spadł bardzo gęsty, i gruby deszcz popadał 20 minut i ustał, a na niebie zawitało słońce.
Masz pytania dotyczące Snajpera?? Pisz na PRIV postaram się jak najszybciej odpisać.
Szewczenko
Stalker

Postprzez Trikster w 06 Kwi 2014, 21:05

po wczytaniu dostaniesz losowo przypisaną pogodę

Nie jest to prawda i było to powtarzane już wielokrotnie. Jak napisał Cromm:
Q: Why the weather changes when reloading saves?
A: It's how the engine works. When you load a save the engine can't set the the same transition between 2 cycles and sets the weather that is at the end of the transition. Let's say it's 9:01am, it's foggy but the next cycle selected is clear. If you save/reload the engine will set clear for 9:00 and clear for 10:00 so you'll see clear weather on 9:01 when it was foggy before save.
Awatar użytkownika
Trikster
Łowca

Dołączenie: 21 Maj 2012, 21:23
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 22:18
Kozaki: 188

Postprzez Fanatyk w 06 Kwi 2014, 21:24

@Plaargath
Tak to miałem na myśli i raczej nie pójdę wzorem japończyków. Masz może jakiś pomysł co zrobić z tymi wypadami do pulpitu ?
Awatar użytkownika
Fanatyk
Stalker

Dołączenie: 01 Paź 2012, 15:48
Ostatnio był: 30 Lip 2017, 10:52
Frakcja: Monolit
Kozaki: 0

Postprzez Szewczenko w 06 Kwi 2014, 21:27

Ja gram jak rasowy Japończyk i całą mapę mam ożywioną i nie narzekam na nudę ^^.
Szewczenko
Stalker

Postprzez paintball_0 w 06 Kwi 2014, 21:31

Nie czytałem zmian i nowinek, bo chciałem do Misery podejść bez podświadomego odhaczania kolejnych punkcików na liście. Spodziewałem się, że wszystko będzie logicznie wynikać jedno z drugiego w samej grze. Ale tak czy inaczej, jeśli silnik podczas wczytywania sejwa wczytuje kolejną pogodę z kolejki, to znaczy że ta kolejka jakoś musiała zostać ułożona. Albo losowo, albo podlegając jakimś kryteriom. Jeśli podczas gry nie da się w pogodzie zauważyć że jedno wynika z drugiego, to zakładam że jest to losowe kolejkowanie. Jeśli nie jest, to znaczy że ktoś spieprzył kryteria.

Fikcja musi mieć sens. ;)

@fanatyk, zmniejsz jakość globalnego oświetlenia o jeden punkcik. Mnie wywalało co 3 minuty, zmniejszyłem jakość i przestało wywalać raz na zawsze. Tak więc albo grasz ze słabszą grafą albo nie grasz wcale. Wybieraj. :(

Za ten post paintball_0 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Fanatyk.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości