Sytuacja na Ukrainie

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Sytuacja na Ukrainie

Postprzez Tajemniczy w 24 Mar 2014, 09:32

Też o tym słyszałem wczoraj w radiu i powiem tyle - pojechali Ruscy po bandzie. Najpierw nas oskarżają o szkolenie bojowników Majdanu i pluli jadem jak moher na metala a teraz zapraszają nas do wspólnego stołu? Coś tu nie podoba mi się. I tak jak piszesz przyłączenie zachodniej UA do Polski dałoby nam tylko problemy - kupa ludzi żyjących w nędzy którzy z pewnością ruszyliby w głąb Polski i trzeba dać im pracę, mieszkanie itp. Do tego jeszcze są to tereny słabo rozwinięte, słabo rozwinięty przemysł więc trzeba by wpompować w tamte tereny kupę kasy a że w naszym kraju na nic nie ma... Nie, nie mi się to nie podoba.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Reklamy Google

Postprzez TomPierwszy w 24 Mar 2014, 09:53

Brak armii, brak odpowiedniego statusu na arenie międzynarodowej, burdel we własnym kraju. Nie ma szans. Najpierw trzeba zrobić porządek w macierzy i przegonić kolesiostwo, a potem pchać się po resztę. To jest podpucha i analogia do neo-banderówców, którzy chcieli iść do unii, a zostali bez Krymu i może w przyszłości też bez wschodu Ukrainy. Przecież nie tak dawno były newsy o tym, że Niemcy się dogadali z Rosją co do Ukrainy... nie przypomina wam to czegoś? My pójdziemy po Lwów, a niemiaszki zaczną rościć o Śląsk (po co cały ten RAŚ?), ziemie odzyskane, a może nawet i po Gdańsk, gdyby się okazało, że neo-banderowcy odeprą atak i to my się będziemy musieli bronić.
Awatar użytkownika
TomPierwszy
Stalker

Dołączenie: 11 Kwi 2013, 09:54
Ostatnio był: 22 Lip 2016, 19:33
Miejscowość: Gdańsk
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 2

Postprzez Farathriel w 24 Mar 2014, 10:40

Przede wszystkim to się trzeba uderzyć w pierś i powiedzieć prosto - Putin snuje poważne plany nt. stopniowego odzyskiwania postsowieckich kresów. Jemu jest to na rękę, tym bardziej teraz kiedy sankcje gospodarcze nieco uderzyły w Rosję i Władzio wie, że potrzebuje zastrzyku gospodarczego. Może wiele nie wyciśnie na tych postsowieckich kresach, ale lepsze to niż nic. Z drugiej strony też warto wziąć pod uwagę taktykę jaką Putin stosuje wobec Ukrainy - droga referendów jest jak widać niezwykle skuteczna, bowiem nikt z zewnątrz nie może nic z tym zrobić, a facet działa i tak na swoją korzyść. Więc jakby nie było - póki co praktycznie bezkarnie (nie licząc tych rzeczonych sankcji) Wladimir Putin może działać i to robi. Zaciera rączki na kolejne terytorium Ukrainy.
Moja twórczość jaką tutaj zamieściłem:
Złoty Odwłok Cywilizacji - cyberpunk/postapokalipsa z nutą tragedii
S.T.A.L.K.E.R. - Hipotezy - artykuł wyjaśniający zagadnienia noosfery
Barwnoprogresja Szarobredni - psychologiczne opowiadanie w narzeczu filozoficznym
Dziadek - ciepły fabularnie short
Demiurg - opowieść filozoficzna/metafizyka
Awatar użytkownika
Farathriel
Stalker

Dołączenie: 16 Mar 2013, 12:37
Ostatnio był: 16 Mar 2017, 21:02
Miejscowość: Ostrowiec Świętokrzyski
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 63

Sytuacja na Ukrainie

Postprzez szm w 24 Mar 2014, 14:50

[url=http:www.tvp.info14506221duma-do-polskiego-msz-podzielmy-ukraine]http://www.tvp.info/14506221/duma-do-polskiego-msz-podzielmy-ukraine

Chyba trzeba być bezmózgim narodowcem, by nie dopatrzyć się tu ordynarnej prowokacji.

Chyba trzeba być bezmózgim, hmmm... "komentatorem spraw międzynarodowych na stalker.pl", by brać propozycje Żyrinowskiego na poważnie.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
NA KOWNO!

Za ten post szm otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Universal.
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 22 Wrz 2024, 15:29
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez Universal w 24 Mar 2014, 17:52

Szpagin napisał(a):Chyba trzeba być bezmózgim narodowcem

Bij pianę, bij. Nie przeczę - irytuje mnie postawa sporej części "narodowców", którzy jak ślepe szczenięta lecą na wabik Żyrinowskiego. Ale stwierdzenie "bezmózgi narodowiec" jest o tyle śmieszne, że na oko jakieś 3/4 ludzi jest "bezmózgich". I akurat stężenie debilizmu jest największe wcale nie u narodowców. Ci, choć w wielu aspektach nieumiejętnie, ale próbują dążyć do realizacji tzw. "interesu narodowego", w przeciwieństwie do ogółu, który nawet do tego nie ma zapału.
Szpagin napisał(a):by nie dopatrzyć się tu ordynarnej prowokacji

Nie sposób się nie zgodzić, tyle że - jak napisał szm - Żyrinowskiego nie bierze się na poważnie. To rosyjski Palikot, ew. niezły troll. I ciekaw jestem, tak na marginesie, czy nie dostał od kogoś prikazu, by tą debilną ofertą wybadać głupotę Polaków.

http://pl.wikiquote.org/wiki/W%C5%82adi ... Byrinowski - tu niestety nie ma wiele o Polsce, ale: "Anglia ma futbol i królową, Niemcy – Mercedesa, Ameryka – dolara, a Polska nie ma nic, dlatego jest zakompleksiona", a kiedy indziej stwierdził, że powinno się restytuować Kraj Nadwiślański. Kiedy indziej czytałem, że odwaliło mu na punkcie praktyk seksualnych swoich partyjnych współpracowników... Albo jest dobrym manipulantem, albo dawno odjechał.
Szpagin napisał(a):wschodnia Ukraina jest biedna

No, bierymy Ługańsk, Charków i może się coś z obwodu czernihowskiego skapnie :caleb: Tak, wiem, to z ekscytacji, każdemu zdarza się pomylić kierunki geograficzne. I każdy, tak jak ja w tym momencie, może pozwolić sobie na wykręcenie kota ogonem :suchar:
Szpagin napisał(a):Trzeba byłoby zbudować to od zera, a na to nie ma kasy.

Nie chodzi o "budowanie". Zbudować to nie problem. Pewnie nawet w obecnych warunkach udałoby się stworzyć małe i średnie przedsiębiorstwa, gdyby magicznie przyłączyli te tereny do Polski. Problem byłby z większą niż u nas korupcją, innym prawem, nawet innym alfabetem. Albo emerytury - wpłacali tyle lat do innego systemu i nagle musiano by dorżnąć zdychający ZUS kolejnymi milionami głów (7500 tys.). Byłoby o wiele łatwiej, gdyby nasz piękny kraj był zreformowany. Ostrożnie założę, że dałoby się wchłonąć Zachodnią Ukrainę w pięć lat. Tyle, że musiałaby to już być zupełnie inna, piąta Rzeczpospolita ;)
Szpagin napisał(a):Po drugie, nie wiadomo, jak zachowaliby się mieszkający na tych terenach Ukraińcy, choć raczej zadowoleni z takiego obrotu sprawy by nie byli.

Część nastawiona nacjonalistycznie byłaby niezadowolona. Może nawet jakiś zamach by zrobili, coś większego niż jajko rzucone w Borata? Część, dla której liczy się pełna miska, byłaby pewnie ucieszona. Zwłaszcza, gdyby dostali szeroką autonomię. Skoro wielu z nich i tak ciągnie ku Polsce (praca i inne miraże), Warszawa dostałaby spory kredyt zaufania. Choć obecni rządzący szybko by go roztrwonili.
Zachodnia Ukraina to nie jest jednolicie probanderowski monolit, akurat tutaj chyba nie byłoby aż tak wielkiego larum.
Szpagin napisał(a):Po trzecie, jak wyglądała by Polska w oczach Zachodu po dokonaniu takiego rozbioru?

Przecież i tak każda okazja jest dobra, by dołożyć Polaczkom, co za różnica czy za Lwów, czy Jedwabne? :E Rosji czepiają się za naruszenie ustalonego porządku głównie dlatego, że likwiduje "bufor". Nie jestem pewien, czy Zachód byłby jakoś bardzo przeciwny przesunięciu granicy UE na wschód. Powoli i tak przestaną "dawać" (temat na inną dyskusję - tzw. pomoc zagraniczna) dolany i euro, więc przestanie im to robić. Wyrażą niepokój, zajmą stanowisko - nie zrobią niczego, czego nie zrobiliby Rosji. Nie sądzę też, by zablokowali eksport/import. Po co mieliby to robić, skoro jesteśmy de facto w ich obozie? Rosji tego nie robią, Iranowi niewiele zrobili, a nam za ten cholerny Lwów mieliby sprać dupę? Nie, nie wydaje mi się.
Szpagin napisał(a):całkowicie straciłby na wiarygodności

Serio myślisz, że ktoś przejmuje się naszą "wiarygodnością"? Bardziej przejmują się polską przewidywalnością. Żeby Warszawa robiła to, co jest im na rękę. I kontynuując polemikę z resztą zdania - nie sądzę, by Polska miała większy wpływ na decyzje Putina. On się z nami nie liczy. Nie siedzę mu w głowie, ale na moje jesteśmy w jego mniemaniu niesfornym szczeniakiem, który wyrwał się z łańcucha i pozostaje kwestią czasu, kiedy uda się go ponownie skuć.
Tajemniczy napisał(a):Też o tym słyszałem wczoraj w radiu [...] oskarżają o szkolenie bojowników Majdanu i pluli jadem jak moher na metala a teraz zapraszają nas do wspólnego stołu?

Rozbiory proponował Żyrinowski, oskarżał Putin. To, jakby nie było, dwie różne osoby. Być może grające do jednej bramki, ale to akurat wypadałoby rozgraniczyć.
Tajemniczy napisał(a):kupa ludzi żyjących w nędzy którzy z pewnością ruszyliby w głąb Polski [...] że w naszym kraju na nic nie ma...

No to po co mieliby ruszać w Polskę, skoro w niej nic nie ma? :E Samo pompowanie kasy nic nie daje. Pomogłoby tylko stworzenie warunków do rozwoju.
TomPierwszy napisał(a):My pójdziemy po Lwów, a niemiaszki zaczną rościć o Śląsk (po co cały ten RAŚ?), ziemie odzyskane, a może nawet i po Gdańsk, gdyby się okazało, że neo-banderowcy odeprą atak i to my się będziemy musieli bronić.

Kwestia posiadania jaj. Niemcy przegrali wojnę, więc stracili te tereny. My straciliśmy Kresy jako podnóżek Stalina, nie na mocy traktatu pokojowego (nawiasem jestem niezadowolony z Traktatu Ryskiego, Sowieci proponowali więcej, przyjęliśmy mniej - a można było skonstruować marionetkowe autonomie i mieć spokój z Rusinami). Zresztą to nie ma znaczenia. Po pierwsze - układ graniczny z RFN ratyfikowano już jako III RP. Układ o granicy z ZSRR ratyfikował TRJN, więc rząd nielegalny. Czy były układy po 1991 z republikami postradzieckimi? Nie wiem. Byłbym wdzięczny za jakieś linki, nie mogę sam znaleźć niczego konkretnego. Temat jest grząski i oczywiście najlepiej by było, by nie był poruszany przez władze publicznie, co by nie kusić losu. Chociaż wydaje mi się, że kwestia granicy wschodniej nie jest tak naprawdę jakoś szczegółowo uregulowana - taka ciekawostka - http://www.ahistoria.pl/index.php/2010/ ... bialystok/. W teorii - można byłoby się na to powoływać przy ewentualnej rewizji granic. Żeby była jasność - nie zamierzam teraz lecieć z szabelką na wschód.

Szpagin napisał(a):Mam nadzieję, że nikt spośród rządzących nie jest na tyle zaślepiony wizją polskiego Lwowa, by przystać na ten projekt. A przynajmniej nie teraz i nie w takich okolicznościach.

Zgadzam się (choć moje zdanie się tyle liczy, co zeszłoroczny śnieg). Ogólnie jestem za tym, by Lwów był kiedyś w granicach Polski. Jeśli nie Polski, to chociaż Rzeczypospolitej (mam nadzieję, że ktoś kuma tę subtelną różnicę). W odpowiednich warunkach, w odpowiednim klimacie politycznym. Tak, żeby Ukraińcy sami chcieli się do nas przyłączyć, a nie byśmy my ich odrywali siłą.

Przede wszystkim - żadne granice nie zostały dane na wieczność. Możemy zyskać, możemy stracić, cała zabawa polega na tym, żeby żądać wtedy, kiedy ma się same asy. I nie ma się szumu w mediach, bo wszyscy srają tym Żyrinowskim, jakby miał jakąś władzę :caleb:
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez Wunderwaffe w 24 Mar 2014, 20:08

Układ o granicy z ZSRR ratyfikował TRJN, więc rząd nielegalny.

Każdy rząd można uznać za nielegalny. A ponieważ to TRJN miał faktyczną władzę, to cóż...
Image
Awatar użytkownika
Wunderwaffe
Łowca

Dołączenie: 06 Mar 2012, 20:43
Ostatnio był: 04 Lis 2018, 20:43
Miejscowość: Siedlce
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 187

Postprzez Universal w 24 Mar 2014, 20:21

Każdy? No nie wiem. Piję do tego, że był zainstalowany przez Moskwę. I w odpowiedniej sytuacji można byłoby to wykorzystywać jako argument przy formułowaniu ewentualnych żądań. Tu nie chodzi o to, kto ma naprawdę rację, tylko kto potrafi wykorzystać swój punkt widzenia i "zaszczepić" go u innych :P

Legalność i nielegalność to pojęcia baaaaardzo względne.
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez szm w 24 Mar 2014, 20:27

Nie no.. Rząd przyniesiony na "sowieckich bagnetach" był jak najbardziej legalny. Spełniał wszystkie oczekiwania ludu pracującego miast i wsi. Dzięki temu posiadał prawdziwie demokratyczną legitymację. Nie to co te rządy przedmajowe. Wybierana przez nieuświadomiony politycznie motłoch. :koniecoftopu:

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 22 Wrz 2024, 15:29
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez xionc w 24 Mar 2014, 20:40

Ale z ciebie naiwniak, oligarchowie obrocili stolik a ty sie przypalasz jak cygan na sygnety

Wyslane z xiondzofona Tapalkiem 2
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez Wunderwaffe w 24 Mar 2014, 20:48

@szm
Nie mówię, że był legalny. Po prostu emigranci również nie działali w zgodzie z prawem. Piłsudski w maju troszkę naruszył porządek.
Image
Awatar użytkownika
Wunderwaffe
Łowca

Dołączenie: 06 Mar 2012, 20:43
Ostatnio był: 04 Lis 2018, 20:43
Miejscowość: Siedlce
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 187

Postprzez Terminus w 24 Mar 2014, 21:07

Politykę się tworzy metodą faktów dokonanych.
Czy to nam się podoba czy nie.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez caleb59 w 01 Kwi 2014, 10:13

Polecam lekturę tej książki:

Image

Wszystko oparte na faktach i opracowaniach naukowych i mówię Wam - masakra co Ukraińcy robili z Polakami w tamtym czasie - jak dla mnie to niech się teraz powybijają na tej Ukrainie za to co robili nam Polakom w przeszłości...
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |

Za ten post caleb59 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wheeljack,
Negative KoweK.
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 20:23
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 672

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość