Eghm, eghm, no ten tego, temat jak wiele innych, podobnych, nieraz przerabiany. Tak czy siak, już śpieszę z wyjaśnieniem o co dokładniej chodzi.
Znudzony, znużony i ogólnie poirytowany korzystaniem z - delikatnie mówiąc - nie najmłodszego laptopa ze sławną Intel GMA 965, postanowiłem w końcu pozbyć się tej "oszałamiającej" maszyny, która również od strony wizualno-ogólnosprawnościowej nie prezentuje się już najlepiej. Chociaż, pęknięta lekko matryca i chwiejny jeden zawias, to i tak nie najgorzej jak na siedmioletni sprzęt
Po niezbyt długich rozważaniach uznałem, że złożenie komputera stacjonarnego będzie bardziej korzystne niż zakup kolejnego laptopa. Sprzęt, jak nie trudno się domyślić, ma głównie służyć do zabijania nadmiarów wolnego czasu przy użyciu popularnych rozrywek multimedialnych jakimi są gry
A w pewnym, ale znacznie mniejszym, stopniu, również do obsługi programu Photoshop. Oglądanie filmów czy słuchanie muzyki, jak i inne mniej wymagające zajęcia, całkiem dobrze wypadały na leciwym laptopie, więc nie są to w tym przypadku żadne kryteria konfiguracji mojego nowego sprzętu.
A teraz do rzeczy. Jako że budżet jest dość ograniczony, a złożyć trzeba
praktycznie cały zestaw, więc zadanie nie jest najłatwiejsze, ale może coś się uda wykombinować. Mam kilka swoich pomysłów, ale chciałem to jeszcze skonsultować.
Tak więc przyjmujemy, że do dyspozycji jest jakieś 3000-3200 polskich złotych plus myszka i głośniki, które posiadam
Minus karta graficzna
MSI Geforce GTX 750 Ti OC Gaming 2GB, zakupiona już za 579 PLN. Ktoś zaraz wyskoczy, że wujowy wybór, ale kierowałem się relacją cena - wydajność - energooszczędność. Wcześniej w planie była, chyba całkiem niezła, Asus Geforce GTX 650 Ti Boost, ale ostatni egzemplarz jaki udało mi się namierzyć to trochę podejrzana używka na Allegro. Tak więc wybór padł na tę ciut słabszą następczynię 650-tki, która w sumie pojawiła się jak znalazł parę dni temu w sprzedaży. Za te pieniądze pewnie kupiłby jakąś lepszą używaną, ale interesują mnie właściwie tylko nowe produkty.
A teraz zasadnicza część tego posta, to jest kilka pytań ode mnie.
1. Czy procesor
Intel i3 4330 3,5Ghz, który mam w planie wystarczy do tego GPU?
2. Jaki zasilacz do takiej konfiguracji? Pamięć na razie 8GB 1333MHz. W zamiarze mam jeszcze, oprócz standardowego, zamontować dysk SSD, bo jestem ostatnio niecierpliwy. Myślałem o takim zasilaniu
http://www.agito.pl/zasilacz-xfx-core-5 ... r=1-465156 Nie za mocny? Ten GPU nie ma w zasadzie nawet złącza na dodatkowe zasilanie. Albo może za mało? Niewykluczone, że będą zabawy w podkręcanie karty graficznej skoro oferuje taką możliwość. Solidny to producent? W tej kwestii jestem otwarty na sugestie i ewentualne korekty
3. Płyta główna
Asus H81-PLUS H81 LGA1150 to rozsądny wybór czy wystarczyłoby coś trochę tańszego? Albo może trzeba szukać czegoś lepszego?
Macie pole do popisu, wykazania się wiedzą i takie tam. Tylko pamiętać o kosztach, bo do skompletowania są jeszcze inne podzespoły, monitor, klawiatura i Windows