[Ostatni oddział] by RadekNioch

Kontynuowane na bieżąco.

Moderator: Realkriss

Re: [Ostatni oddział] by RadekNioch

Postprzez RadekNioch w 19 Lis 2013, 17:55

Dziękuję Ci za krytykę, za jakiś czas poprawię :)

Dodam jeszcze że tu chodzi właśnie o to że monolit prowadzi ekspansję na południe Zony, i cały czas jego członkowie się mnożą. Na razie większa część opowiadania toczy się w okolicach Wysypiska i tamtejszego Składu. Za parę dni drugi rozdział.

EDIT: Zapraszam do nowej treści. Krótka, ale mam mało czasu ostatnio.
Awatar użytkownika
RadekNioch
Łowca

Dołączenie: 28 Lip 2013, 06:31
Ostatnio był: 12 Maj 2019, 01:59
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 55

Reklamy Google

Postprzez Yepper w 19 Lis 2013, 18:41

Opowiadanie zapowiada się nawet ciekawe, ale moim skromnym zdaniem fabuła trąci "kel of djuti" czy innym 'batylfildem". Błędów nie będę wymieniał bo i sam Alfą i Omegą jeżeli chodzi o język polski nie jestem, a i przedmówcy wypisali te najbardziej rzucające się w oczy :P
Pisz dalej, zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Opowiadanie "Dzień jak co dzień" Zapraszam do oceniania!
http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=85&t=22123
Stalkerowy short "Czerwony rower"
http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=85&t=21668&p=260325#p260325

Za ten post Yepper otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive RadekNioch.
Awatar użytkownika
Yepper
Kot

Dołączenie: 11 Sie 2012, 17:59
Ostatnio był: 01 Lis 2014, 10:31
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 32

Postprzez RadekNioch w 19 Lis 2013, 18:56

Widzisz, sam lubię czytać jakby "relacje" z walki i pewnie dlatego je tutaj umieściłem. Ale to co Ci powiem brzmi następująco: To nie jest jeszcze fabuła :E Na razie mamy dwa wątki, jeden z nich to przyjaciele - Władimir i Mietek, a drugi to misja w dolinie mroku. Oba wątki niedługo zginą a potem zastąpię je prawdziwą fabułą. Nudne by było opowiadanie o dziejach dwóch stalkerów :D

Dziękuję za opinię.
Awatar użytkownika
RadekNioch
Łowca

Postprzez Yepper w 19 Lis 2013, 19:13

W takim razie mam nadzieję że ta "właściwa" fabuła się rozwinie i nie będzie polegać jedynie na nieustannych wymianach ognia :P
PS. Też lubię takie opisy, ale gdybyś postarał się je bardziej uszczegółowić byłoby to w moim mniemaniu nieco bardziej interesujące niż suchy komentarz jak podczas meczu piłki kopanej :p
Awatar użytkownika
Yepper
Kot

Postprzez RadekNioch w 19 Lis 2013, 19:24

Wymiany ognia pojawiają się wtedy kiedy chcę zrobić zwrot akcji, niestety są one dłuższe niż elementy poza nimi.

Ale w jaki sposób uszczegółowić? Bo mi nie za bardzo przypadają do gustu teksty "wtedy odbezpieczyłem pokrętłem i zmieniłem magazynek posiadający 30 nabojów kalibru 5,45mm mojego karabinku automatycznego AK-74u, następnie oddając 4 serie po 3 strzały pędzących 700 m/s oficjalnych pocisków Układu Warszawskiego o wymiarach 5,45x39mm które trafiły mojego wroga mającego klatkę piersiową podziurawioną jak ser szwajcarski z roku 2005". Chyba że podać po prostu więcej zwrotów akcji, sytuacji, dramatyzmu... Nad tym właśnie pracuję :D
Awatar użytkownika
RadekNioch
Łowca

Postprzez Voldi w 19 Lis 2013, 20:05

A zastanów się - tak na chłopski rozum - jak ktoś (hipotetycznie) do Ciebie strzela i nie wiesz z jakiej broni, to widzisz JAKA amunicja i z jaką prędkością się ku Tobie porusza?

W opisach chodzi o to, by jak najlepiej odzwierciedlić MIEJSCE, w którym toczy się dana akcja. Pisz tak, aby czytelnik umiał sobie wyobrazić budynek, korytarz, drogę, nawet durny, zabetonowany plac. Pisz o kolorach, kształtach, zapachach, wszystkim. Bylebyś tylko zdołał pobudzić jak największą ilość zmysłów. No ale - we wszystkim trzeba zachować umiar.

PS Opisując korzystaj z zasady od ogółu do szczegółu, albo odwrotnie. Nigdy nie mieszaj. Prosty opis twarzy:
ŹLE!
Spojrzał na tą twarz. W świetle starej jarzeniówki wydawała się dziwnie rozciągnięta. Brakowało jednego oka, a od oczodołu prawie do ucha ciągnęła się potężna szrama.

DOBRZE!
Spojrzał na tą twarz. W świetle starej jarzeniówki wydawała się dziwnie rozciągnięta. Od ucha aż po sam oczodół ciągnęła się potężna szrama. Brakowało jednego oka.

Może nie dokładnie, ale coś w tym guście. Na logikę i chłopski rozum :)
Image
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Postprzez Yepper w 19 Lis 2013, 20:14

Nie przesadzajmy :D Mi także nie chodzi mi o pisanie encyklopedii (Być może źle się wyraziłem). Aczkolwiek brak tam jakiegokolwiek szczątkowego opisu otoczenia, tego co się działo wokół itd. Sprowokowałeś mnie do nieprofesjonalnego wytykania Ci błędów... Jak już napisałem - suchy komentarz. Przytoczę chociażby te dwa fragmenty.

- Mietek, do cholery! Za osłonę, mają snajpera!
- Widziałeś go?
- Tak, tam bardziej po prawej, obok beczek! Ma chyba dragunowa, musimy uważać jeśli chcemy przejść.
- Zaraz nas tu podejdą! Daj mi granat!
- Nie mam!
- Jak to nie masz?
- Ostatni zużyłem na kaemistę przy wejściu! Posłuchaj, musimy wracać, krwawisz...
- To tylko otarcie, pocisk musnął mi ramię ale nic mi nie jest. Strzelaj, bo zginiemy jak ten twój Wasia!
- Spieprzamy, rzucają granaty!
- Nie z tej strony idioto, to u nich wybuchają!
- Czekaj, tam jest paru kolesi z kałachami, wcześniej ich nie widziałem!
- To bandyci*1! Ale może nas uratują właśnie oni!
- Jeden z nich padł, musimy coś zrobić! Nie mamy wyjścia, i tak nie przejdziemy dalej!

Dwa szybkie pytania:
Czym strzelali Mietek z narratorem?
Skąd bohaterowie wiedzieli że to Bandyci? Cechy szczególne? Jakiś rozpoznawalny uniform? (Myślę że chodzi Ci o frakcję "Bandytów", mianem bandyty można określić wieeelu ludzi)

Kolejne rozdziały prezentują się dużo lepiej, chociaż też można tam znaleźć trochę nielogiczności. Szybki przykład:
Właśnie widzę przed sobą monolitowca, z pistoletem skierowanym prosto w środek mojego czoła. (pominę ten fragment) Nagle ciszę przerywa jeden strzał oddany gdzieś z przodu... Tak, to Mietek! Gdyby nie był teraz ze mną to już by mnie nie było, w końcu nie pierwszy raz ratuje mi tyłek.

W pierwszej chwili pomyślałem sobie że - Mietek strzelił w monoliciarza (równie prawdopodobne że chybił) a tamten stoi i patrzy jak wół na malowane wrota podczas gdy narrator dziękuje za uratowanie życia Mietkowi.

Przez takie nieskomplikowane błędy trzeba samemu trochę się natrudzić. (Bo czy monolitowiec jeszcze żyje??)
W skrócie: więcej ciekawych opisów otoczenia, bohaterów, broni, wszystkiego co sobie wyobrazisz w granicach rozsądku ;)

EDIT.
Voldi mnie uprzedził :P
Awatar użytkownika
Yepper
Kot

Postprzez RadekNioch w 19 Lis 2013, 20:23

@Voldi - Ja pisałem raczej o opisach walki, używanych przez niektórych niszowych powieściopisarzy (takich jak ja), ale okej. Miejsca od drugiego rozdziału staram się już opisywać, lecz wychodzi to jak wychodzi - nie mogłem wymyślić, jak napisać o tym podziemnym pomieszczeniu, starałem się jak mogłem lecz nie szło. Spróbuję następnym razem :E

Właśnie, przede wszystkim mój rozum jest bardzo "chłopski" i czasem zupełnie nie mogę czegoś ogarnąć. Ponieważ nigdy opisy nie przypadały mi do gustu (trauma po Ani z Zielonego Wzgórza :E ) nie umiem ich napisać. Ale będę się starał jak mogę, obiecuję.

P.S. Błagam, tylko nie TĄ twarz... Jak coś to TĘ twarz, nawet nie wiecie jak to strasznie mnie kłuje w oczy :E Ktoś uzna że się czepiam, ale to jest na tyle powszechne że wydaje mi się straszne.

@Yepper - W pierwszym masz zupełną rację, mogłem o tym napisać. Tyle że wydawało mi się, iż w dialogu podczas emocji, buzowania adrenaliny i tak dalej nie będzie potrzebne powiedzenie kompanowi że rozpoznałem ich po charakterystycznym stroju, miotaniu granatami i "j*b Twoju mać" gdy jeden padł. Byli też blisko, sądząc po zdziwieniu bohatera, iż wcześniej ich nie widział. Ale mogłem dodać to w formie narracji, więc i tak masz rację.

Co do drugiego zaś - Narracja jest pierwszoosobowa, cały czas narrator mówi o sobie przerywając co ciekawszymi dialogami. Wymienione jest że "nazywam się Władimir", albo "-cośtamcośtam - powiedziałem." Więc nie wiem dlaczego sądzisz, iż to narrator dziękuje. W każdym razie ja też dziękuję, tyle że za korektę ;)
Awatar użytkownika
RadekNioch
Łowca

Postprzez Yepper w 19 Lis 2013, 20:57

Radku, doskonale wiem że Władimir to narrator :)
Jako że prowadzisz narrację pierwszoosobową, czytelnik widzi świat oczami Władimira. Więc Władimir jest narratorem! Co (według mnie) jednoznaczne jest z tym, że wyrazem "narrator" można zastąpić imię Władimira - czyli narratora :P W cholerę powtórzeń, ale jakieś argumenty na obronę własnych racji mam :E
Awatar użytkownika
Yepper
Kot

Postprzez RadekNioch w 20 Lis 2013, 14:12

Więc dalej nie rozumiem o co Ci chodziło :P

Dialogi są tylko przerywnikami historii opowiadanej przez Włada, niestety wychodzą jeszcze dłuższe...
Awatar użytkownika
RadekNioch
Łowca

Postprzez Yepper w 20 Lis 2013, 17:06

Co do drugiego zaś - Narracja jest pierwszoosobowa, cały czas narrator mówi o sobie przerywając co ciekawszymi dialogami. Wymienione jest że "nazywam się Władimir", albo "-cośtamcośtam - powiedziałem." Więc nie wiem dlaczego sądzisz, iż to narrator dziękuje.

Władimir to narrator, myśląc łopatologiczne... narrator to Władimir. Bez różnicy czy napisałem narrator, czy Władimir - mowa jest cały czas o tej samej osobie :D

Z mojej strony koniec offtopa :P
Awatar użytkownika
Yepper
Kot

Postprzez RadekNioch w 20 Lis 2013, 17:10

Dobra, ale skoro to jest już myślenie łopatologiczne, to czemu napisałeś że wygląda na to że "to narrator dziękuje"?

Image
Awatar użytkownika
RadekNioch
Łowca

PoprzedniaNastępna

Powróć do O-powieści w odcinkach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości