przez Omnibus w 13 Lis 2013, 21:41
Zawsze chciałem spytać o to na forum: Jakie sery jadacie, czy macie swoje ulubione gatunki? Wolicie Miękkie, twarde? Pleśniowe, kwasowe?Z mleka koziego, owczego, krowiego? Z dziurkami, czy bez?
Jakiś złośliwiec, może stwierdzić, że jestem niepoważny zakładając temat o serze. Ale ja twierdzę, że sery są na tyle szlachetnym artykułem spożywczym, że powinny mieć zasłużone miejsce w internecie.
Ja spożywam głównie sery twarde, żółte. Szczególnie ukochałem sobie Goudę. Lecz oprócz tego, lubuję się w mozarelli, i camemberze, i oczywiście wszelakich serach kozich, tradycyjnych: Buncach, oscypkach,...
PS: Pytanie za sto punktów: Jak się nazywał taki twardy, pomarańczowy ser? Co to w latach 80. go było dużo dla dzieci?