Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez Pangia w 04 Paź 2013, 21:16

A ja za godzinę mam zamiar po raz enty obejrzeć Brudnego Harry'ego. Klasyka filmu sensacyjnego, od zawsze mi się podobał ten gatunek. Szkoda, że teraz zamiast zrobić porządny film, to ludzie bawią się w jakieś komedyjki romantyczne. Ani to śmieszne, ani romantyczne, ani porywające… Takie, jak to niektórzy mówią, „ni w pi♥dę, ni w oko”. Coś jak Titanic. To nie film do płaczu, to film do uśpienia. Szczerze to jedyny film, na którym uroniłem łzę to „Zielona Mila”. Sam nie wiem, czemu, ale tak mnie za gardło ścisnęła końcówka, że jak już położyłem się spać, to poryczałem się jak bóbr, aż mi wstyd przed samym sobą było.
Może i jestem prymitywem filmowym, ale co ja na to poradzę? :)
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Reklamy Google

Postprzez Gizbarus w 04 Paź 2013, 22:59

Ja właśnie skończyłem oglądać niejakie "Olympus has fallen" z aktorem który do całkiem niedawna wywoływał jeszcze mokre sny u nastolatek z całego świata, czyli Gerardem "This is Sparta" Butlerem. Cóż, przez większość filmu miałem uczucie deja vu - dość niedawno oglądałem bardzo zbliżony lejtmotywem film z jakimś gejem w roli głównej, który ratował prezydenta. Ot, takie tam filmidło niewymagające zbytniego wysiłku umysłowego - dobre na początek weekendu.

Terminus napisał(a):Obejrzałem taki dziwny film pt.: "Tylko Bóg wybacza".

Próbowałem to obejrzeć, ale cóż... Wymiękłem chyba na 20tej minucie filmu. Ani mnie nie ruszył fabularnie (wręcz odrzucił), ani jakoś nie przytrzymała mnie przy ekranie muzyka czy aktorstwo.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez Terminus w 06 Paź 2013, 18:15

To straciłeś parę zdrowo poje...nych scen i psychopatycznego policjanta na przemian odcinającego podejrzanym kończyny maczetą i śpiewającego karaoke. ;-)

Dobra. Następnego dnia byłem w kinie na czymś lżejszym. Królowie lata - lekka, dość fajni opowiedziana historyjka o nastolatkach, którzy mając dość psychotycznych rodziców uciekają z domu i budują sobie dom w lesie. Trochę humoru, trochę klisz o wzajemnym zrozumieniu/niezrozumieniu. Fajnie grani rodzice i fantastyczny mały psychopata.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Omnibus w 13 Paź 2013, 16:58

"Project kronos" to krótkometrażowy film SF, zrealizowany w formie udającej dokument (To nie jest film stricte fabularny). Opowiada on o przyszłości badań nad kosmosem. Moim zdaniem, pomysł bardzo ciekawy, a sam film wykonano nieźle. Serdecznie polecam, tu można obejrzeć w całości, po engilsku:

Oprócz tego, obejrzałem sobie "Układ zamknięty" . I powiem tak: Film mi się podobał, ciekawie zrealizowany, oparty na prawdziwej aferze, dobre aktorstwo (M.in. Janusza Gajosa, jako głównego bohatera/czarny charakter). Ale moim zdaniem za tych elementów rzeczywiście będących dużo wycięto, a końcówka, też mnie nie usatysfakcjonowała. Ale jako tako- niezły Thriller.
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2013, 09:07
Ostatnio był: 01 Mar 2021, 15:28
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 153

Postprzez paintball_0 w 14 Paź 2013, 09:20

Grawitacja.

Film przypomina połączenie vlogów Chrisa Hadfielda (http://en.wikipedia.org/wiki/Chris_Hadfield) z filmem Cloverfield. Nie wiem dlaczego, ale na mnie nie zrobił takiego wrażenia jak na amerykańskich krytykach. Tak sobie myślę, że to przez słabe 3D mojego kina. Żałosne pole widzenia okularów i mały ekran. Ale i tak warto było. Sceny naprawdę urywają dupę. :P Świetna muzyka, bardzo dobrze odwzorowany kosmos (w porównaniu z prawdziwymi filmikami ze stacji kosmicznej i z misji załogowych na jutubie ;) ).

W mojej prywatnej skali ocen? Muszę iść na to jeszcze raz, bo jak na razie naprawdę nie wiem. Tym razem pójdę do konkurencyjnego kina. I może kupię sobie prywatne porządne okulary 3D z dużym polem widzenia?
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Realkriss w 14 Paź 2013, 11:50

Ja byłam w 2D, ale niestety film zrobił na mnie marne wrażenie.
Bardzo dobry fabularnie początek, zwłaszcza, kiedy Sandra Bullock kozłuje w przestrzeni w nieznane - panikowałam razem z nią. Wspaniałe zdjęcia, zwłaszcza, kiedy kamera "wchodzi" za szybę hełmu kombinezonu.
Potem robi się coraz bardziej sztampowo i amerykańsko(w złym tego słowa znaczeniu, bo ja bardzo lubię i szanuję dobre amerykańskie kino), a końcówka, gdy bohaterka przesiada się do kolejnych stacji kosmicznych, to już schemat "zabili go i uciekł" w kosmosie.
Ponadto słabiutki i ograny wątek osobistej tragedii bohaterki, po której "nie chce się jej żyć"...
Fabułka do kitu.

Plusy to zdjęcia, muzyka i dobra gra Sandry.

Generalnie ten film ma lata świetlne do "Moon", który jest dla mnie wyznacznikiem dobrego, psychologicznego s-f ostatnich lat.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 881

Postprzez paintball_0 w 15 Paź 2013, 00:30

Właśnie sobie przypomniałem o trailerze filmu, który dwukrotnie leciał przed Grawitacją.

http://www.youtube.com/watch?v=ZrIMq0DE ... pp=desktop

Wiem, że będzie żenada i tragedia, ale bezwzględnie muszę toto obejrzeć. Dla samego genialnego trailera. ;)
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Realkriss w 15 Paź 2013, 08:36

Powtórka z "Ile waży koń trojański"? Czuję, że będzie jeszcze gorzej.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez Gizbarus w 21 Paź 2013, 00:19

Obejrzałem jako totalnie losowy film, wybrany z racji obsady i rzeczywiście nie żałuję. Kawał dobrego kina, ze świetną obsadą, dobrą grą aktorską, dość ciekawą (mimo że pozostawiającą małe deja vu) fabułą i genialnym zakończeniem. Polecam i pozdrawiam, Gizbarus Apelbaum :caleb:
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez Microtus w 23 Paź 2013, 16:33

The Colony - Polecam fanom postapo, jest w miarę niezła gra aktorska ,zwłaszcza sympatyczny główny bohater.
Jest ciekawy scenariusz bez jakichś przegięć kosmicznych, oczywiście jakieś babole się znajdą.
Film nie jest wysokobudżetowy ale efekty trzymaja poziom, generalnie minimalizm. Jest też jakiś rys psychologiczny postaci (co często sie pomija w tego typu produkcjach). Dupy nie urywa ale wspólnie z małżonką uznaliśmy go za dużo lepszy niż dajmy na to Oblivion Z T Crusem...
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Kozaki: 106

Postprzez Realkriss w 23 Paź 2013, 17:15

Jeśli chodzi Ci o ten z Laurencem Fishburnem, to faktycznie jego poziom też był dla mnie zaskoczeniem.
Bardzo fajny pomysł na katastrofę, czyli wynalezienie przez ludzkość paneli kontrolujących pogodę, które wymknęły się spod kontroli i spowodowały arktyczną zimę.
W sumie oglądałam już wiele filmów o zimie postapokaliptycznej, a ani jednego o tym, że zapada wieczne, zabójcze lato, ktoś pamięta? (gry się nie liczą, jest ich sporo).

Bardzo dobra i wiarygodna koncepcja niebezpieczeństwa, które spotykają bohaterowie, nie spojleruję, ale Microtus się pewnie zgodzi :)
Babole niestety rodem z filmów s-f z lat 90, typu "Screamers", ale da się przeżyć.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez Cromm Cruac w 23 Paź 2013, 18:39

Ciekawe, że o tym filmie piszecie, bo właśnie dziś zacząłem go oglądać. Na razie się mi podoba.
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 01:09
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1078

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości