Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez Terminus w 03 Lip 2013, 12:51

Szczerze to nie rozumiem zachwytów nad D9. Nie mówię, że film jest zły, ale poza "reporterską" kamerą "z ręki" nie było nic ciekawego. Historyjka taka sobie, ani oryginalna ani logiczna. Szczególnie sztampowe "czarne kapelusze" rodem z filmów klasy B.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Reklamy Google

Postprzez Realkriss w 03 Lip 2013, 13:05

Dla mnie ten film ma niepowtarzalny klimat.
Chyba lubię filmy s-f nieoparte na wyświechtanych kliszach, których współczesne kino s-f nie umie uniknąć.
Nie ma drugiego takiego filmu, gdzie kosmici są jakby biednymi "imigrantami", żyjącymi w swoistych slumsach, gdzie człowiek jest ich największym wrogiem. Zresztą, to zamierzona alegoria sytuacji w RPA, skąd pochodzi reżyser i podoba mi się to drugie dno opowieści.
W moim osądzie ten film ma piękny związek z odrodzeniowym humanizmem, czyli poszukiwaniem w człowieku godności, moralności, zachowywanie postawy etycznej. Nie ukrywam, że jest to bliska mi ideologia.
Odbieram go jak swoistą przypowieść.

Za ten post Realkriss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive KOSHI.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 881

Postprzez Terminus w 03 Lip 2013, 13:38

Zapowiadał się na początku ciekawie; przyznam, ale im dalej tym było jak dla mnie gorzej. Cywilizacja, która buduje statki zdolne do galaktycznych podróży i tworzenia zaawansowanych broni w kilka mignięć kliszy filmowej zamienia się w zwierzęta odżywiające się odpadkami i padliną, które zapomniały o całej swojej technice, broni, systemach podtrzymujących życie w przestrzeni kosmicznej.
Ale na koniec filmu takie zezwierzęcone osobniki walczą, żeby dostać się z powrotem do statku kosmicznego i odlecieć ... gdzieś?
Podziały zbyt jednoznaczne: albo zupełnie czarne albo białe. No i to złe państwo/władza której zależy tylko, żeby położyć łapę na broni obcych...
Przemiana człowieka w krewetkę, czy krewetki to coś co kiedyś było człowiekiem? - akurat najciekawszy dla mnie aspekt filmu, zupełnie olany.
Gdzie tu logika?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Glaeken w 03 Lip 2013, 14:06

Terminus napisał(a):Przemiana człowieka w krewetkę, czy krewetki to coś co kiedyś było człowiekiem? - akurat najciekawszy dla mnie aspekt filmu, zupełnie olany.

Moim zdaniem wręcz na odwrót - dobrze, ze go olali.
Kosmici mogli bez trudu "przerobić" ludzi na swoją modłę i tym samym przejąc planetę - a to z kolei wymęczona w X filmach historia. A to co pokazali to sposób w jaki ludzie traktują wszystko to co jest odmienne, inne, niezrozumiałe, obce, niezgodne z ich punktem widzenia etc. czyli zamknąć w getcie, kontrolować i/lub wykorzystać. Krótko mówiąc:

Apartheid (z języka afrikaans od apart = osobno i sufiksu -heid) – teoria głosząca konieczność osobnego rozwoju społeczności różnych ras, a także bazujący na tej teorii system polityczny panujący w Republice Południowej Afryki do połowy lat 90. XX wieku, oparty na segregacji rasowej.

;)
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 371

Postprzez Terminus w 03 Lip 2013, 15:11

Dziękuję Glaeken za wyjaśnienie znaczenia słowa Apartheid - nie miałem pojęcia co ono znaczyło. :P
Najwyraźniej widzisz jakiś związek jego z filmem nakręconym 20 lat po upadku apartheidu, ja go nie dostrzegam lub uważam za okrutnie naciągany. Pomijam już to czym był faktycznie apartheid a na co został wykreowany przez media.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Soviet w 03 Lip 2013, 15:23

Terminus napisał(a):Zapowiadał się na początku ciekawie; przyznam, ale im dalej tym było jak dla mnie gorzej. Cywilizacja, która buduje statki zdolne do galaktycznych podróży i tworzenia zaawansowanych broni w kilka mignięć kliszy filmowej zamienia się w zwierzęta odżywiające się odpadkami i padliną, które zapomniały o całej swojej technice, broni, systemach podtrzymujących życie w przestrzeni kosmicznej.

Nie pamiętam zbyt dobrze, ale było chyba wyjaśnione w filmie, że to nie krewetki zbudowały statek, tyko to jest rasa stworzona specjalnie, by być robotnikami/niewolnikami.

Terminus napisał(a):Przemiana człowieka w krewetkę, czy krewetki to coś co kiedyś było człowiekiem? - akurat najciekawszy dla mnie aspekt filmu, zupełnie olany.

Lol, jak zupełnie olany, jak dokładnie cały film jest właśnie o tym? :E.

Główny bohater - na początku zwykła menda tak jak cała reszta dowodząca tym obozem. Im bardziej zamienia się w krewetkę, tym więcej ludzkich odruchów wykazuje i można powiedzieć, że staje się "lepszy". Nie jest to może jakieś ambitne przesłanie, ale siłą filmu jest właśnie ciekawy sposób, w jaki zostało to przekazane.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 23:15
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez Terminus w 03 Lip 2013, 15:58

Soviet napisał(a):Lol, jak zupełnie olany, jak dokładnie cały film jest właśnie o tym? :E.

Nie. Nie o to mi chodzi. Ty piszesz o przemianie zainfekowanego bohatera. Ja piszę o tym skąd się wzięły w ogóle krewetki? Bo skoro tak łatwo zainfekowany zmienia się w to coś, a jak sam mówisz są rasą "stworzoną"...
Więc zupełnie nie chodzi mi również o to co pisze Glaeken czyli scenariusz "podboju poprzez infekcję".

Oczywiście nie chodzi mi o to, żeby film był o tym, tylko, żeby zrobić parę "wrzutek" w fabułę, na podstawie których można by coś sobie pospekulować.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Soviet w 03 Lip 2013, 16:17

Nom, to fakt. Jakiejś genezy powstania obcych nie pamiętam.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 23:15
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez Realkriss w 04 Lip 2013, 11:50

Właśnie przeczytałam, że Wajda postanowił do tytułu swojego filmu "Wałęsa" dodać "Człowiek z nadziei", żeby z "Człowiekiem z marmuru" i "Człowiekiem z żelaza" tworzyły trylogię :E
Ręce i nogi opadają, myślę, że on ma już chyba objawy demencji, tak samo jak Hoffman bazuje na przebrzmiałej sławie, a jeśli ten Wałęsa będzie na poziomie ostatniego filmu "Mistrza" - "Tataraku", to podłączy gniota do dwóch wybitnych klasyków polskiej kinematografii. Słabe to i niskie.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 881

Postprzez Gizbarus w 05 Lip 2013, 15:13

Nie pamiętam, czy umieszczałem go tutaj, czy nie - nieistotne zresztą. Z racji ostatniego modnego tematu srania żarem w stronę islamu wydaje się być idealny do obejrzenia dla 75% forum. Trailer nie oddaje jakości filmu - wbrew pozorom to nie kino z latającymi i strzelającymi muzłumanami/londyńczykami. Uprzedzam, że jest bardzo mocny, momentami mogący przekroczyć granice dobrego smaku.

A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir

Za ten post Gizbarus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive impulse_101.
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Glaeken w 07 Lip 2013, 15:23

World War Z - zastanawialiście się kiedyś co by było gdyby połączyć akcję rodem z filmu Helikopter w ogniu, zombiaków rodem z filmu 28 dni później oraz dodać nieco elementów z gry Dead Island? WWZ jest właśnie takim połączeniem, problem jednak polega na tym, że to słaby film. Zaczyna się obiecująco, wręcz z wielkim przytupem, bez zbędnego pie*dolenia o sensie życia i bez wprowadzenia - nasz świat właśnie opanowują zombiaki... akurat gdy Pitt z rodziną stoją w korku. Jest szybko, jest dynamicznie, nie sposób się nudzić... niestety po ok. 30 minutach impreza zaczyna zdychać... tempo i owszem zostaje z grubsza utrzymane ale sam film zaczyna się robić durny, absurdalny, nieprawdopodobny i momentami wręcz niemożliwy do oglądania. W dodatku urwano jeden z najciekawszych wątków w filmie - dotarcie do tajemniczego źródła zarażenia.

Za ten post Glaeken otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive margarita.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 371

Postprzez KOSHI w 07 Lip 2013, 15:28

Bladź! A napaliłem się, żeby iść na to do kina. Ale jak po półgodziny mam się kręcić na fotelu, jakbym miał czop w dupie to chyba sobie odpuszczę i włączę kolejny raz 28 dni później. A mogło być tak pięknie...
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 26 Paź 2024, 02:31
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 649

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum