Ja używam pada
Speedlink Xeox SL-6566-BK. Zgadzam się trochę kosztował, ale i tak wyszło taniej, niż za bezprzewodowego pada do Xboxa. Główną zaletą tego ustrojstwa jest przede wszystkim pełne wsparcie technologii Xinput. Oznacza to, że system traktuje tego pada jako oryginalny kontroler do Xboxa 360 - jak uruchomię gry, które go wykorzystują (czyli praktycznie wszystkie nowe tytuły), to nie muszę go w żaden sposób konfigurować, a gra od razu zamiast klawiszy na klawiaturze i myszce wyświetla ikonki od odpowiednich przycisków pada (wcześniej korzystałem z jakiejś podróby Dualshocka, były problemy z kompatybilnością, gra wyświetlała używane klawisze jako "Button 3" - cholernie utrudniało to QTE).
Sam pad rozmiarami przypomina kontroler do Xboxa, brak mu tylko garba z tyłu na baterię (korzysta z wbudowanego akumulatora ładowanego przez USB - wystarcza na kilka dni intensywnego grania). Zasięg jest wystarczający, by rozłożyć się na kanapie przed telewizorem i grać, jak na konsoli
Pad jest ogumowany, więc nieźle się go trzyma. Wadą jest dziwnie chodzący krzyżak, ale we współczesnych grach nie używa się go aż tak często. Układ gałek xboxowy - to już kwestia preferencji, ale mi odpowiada.
Jeżeli jest za drogi, to wersję przewodową (SL-6556-BK) da się kupić za 80 złotych. Ogólnie polecam go właśnie ze względu na Xinput - masz pewność, że wszystko będzie działało tak, jak powinno. Mam nadzieję, że pomogłem.