Jak widać dokładnie to nie jest ranking najgorszego mutanta ale najtrudniejszego, z którym gracz nie może sobie poradzić dlatego jest najgorszy.
Ja będę kierował się czym innym.
Najbardziej nierealnym mutantem okazuje się Poltergeist, niewidzialny, telekineza, odczuwa wahania w polu magnetycznym.
Jednak jest klimatyczny i sprawia tą przyjemną trudność że nie atakuje bezpośrednio a rzuca w nas przedmiotami, tą bezradność w stosunku do niego odczuwa się najbardziej w laboratorium w Prypeci gdy zwiedzamy je w Zewie.
Nie wiesz gdzie on jest a jednak wiadra lecą w twoją stronę, w cieniu był o wiele groźniejszym mutantem i do tego ten śmiech w podziemiach Agropromu.
Najgorzej wykonanym jest chyba burer z tym swoim polem siłowym i skopiowaną umiejętnością poltergeista.
Po a także w trakcie SHoC również pijawka została skopana. Na początku gry byliśmy przygotowywani do pijawek jako mutanta w zamkniętych pomieszczeniach a najczęściej w podziemiach ale już w późniejszych częściach gry dostajemy zadanie do Sida aby zabić pijawkę której nie przeszkadzają otwarte przestrzenie czym straciła ona dużą część swojego klimatu.
Jednoznacznie raczej nie da się określić najgorszego mutanta, raczej żaden aż tak bardzo nie jest skopany.
( Post
jest przykładem tego co na początku napisałem. Mowa o najgorszym mutancie a tu taki wchodzi i wpisuje: Mnie denelwuje chimela bo niscy pancez i bulela bo wyzuca blon)