Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez Lucjusz w 04 Maj 2013, 09:38

A Pluton, ktory obejrzalem niedawno po latach, jakos przestal na mnie robic az takiego wrazenia. I to pomimo Oscarow. Jest bardzo dobry ale wydal mi sie zbyt banalny.

Dokładnie, mnie w szczególności przeszkadza śmierć sierżanta Eliasa fajnie ją sparodiowano w "Jaja w tropikach". Ale mogło być gorzej podobno zamiast T.Berengera miał grać K.Costner :D
A jeżeli chodzi o Vietnam to uwielbiam i polecam "Full Metal Jacket".
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 261

Reklamy Google

Postprzez Tormentor w 04 Maj 2013, 12:07

Z FMJ tak samo jak z Kompanią Braci obejrzałem tylko kilka odcinków :/

Przypomniało mi się jeszcze kilka pozycji, które być może wymieniano w tym temacie.
Kilka lat temu oglądałem "Piekło na Pacyfiku" z świętej pamięci Lee Marvinem. Inaczej odbierałem wtedy ten film bo przywykłem do typowych scen bitewnych z udziałem tysięcy czołgów i wrzeszczących żołnierzy. W wyżej wymienionym filmie ukazano wojnę troszkę z innej perspektywy i to jest właśnie w nim najlepsze.

Upadek bardzo mi się podobał. Ogólnie lubię filmy traktujące o poczynaniach nazistów.

A co sądzicie o serialu Pacyfik bodajże z 2010?
Image
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

Dołączenie: 15 Lis 2010, 21:42
Ostatnio była: 01 Wrz 2024, 11:43
Miejscowość: Yantar
Ulubiona broń: --
Kozaki: 289

Postprzez Soviet w 04 Maj 2013, 12:32

Serial Pacyfik jest straszną słabizną. Chyba najgorsze co HBO zrobiło z wojennych seriali.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 23:15
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez KOSHI w 04 Maj 2013, 12:35

Pacyfik... Hmm, nie dotrwałem do końca. Były wg. mnie dobre odcinki jak i smętne. Chociaż odc. z lądowaniem na Peleliu to był majstersztyk. Dużo lepiej wypadła KB w ogólnym rozrachunku. Z psychologicznych to Metal Full Jacket, Czas Apokalipsy, Pluton (choć trochę banalny), Cienka Czerwona jak napisał Imperator Soviet zbyt przekombinowana. Szeregowiec to trochę bajka z dobrymi scenami walki, tak jak i Wróg u Bram - historyjka bitewna. Sztandar Chwały i Listy z Iwo Jima to średniaki. Jest też trochę starszych klasyków, które są warte uwagi, ale widzę, że były wymienione. Helikopter w ogniu oprócz muzyki i scen mnie nie porwał, za długi, za smętny, lepszy, jeśli chodzi o afrykańskie klimaty, Hotel Ruanda. Ciekawa też jest Kompania Braci - film, do momentu ataku, bo to już daleko odbiegało od prawdy. Do tego można dodać Goodbye Sarajewo - całkiem niezły film o wojnie w Jugosławii. A, zapomniałem o Byliśmy Żołnierzami - też ujdzie i Jarhead - to mi akurat średnio podeszło. Uff, ale się rozpisałem...
Image

Za ten post KOSHI otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tormentor.
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 26 Paź 2024, 02:31
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 649

Postprzez dorian w 04 Maj 2013, 20:42

A co sądzicie o tzw. filmach ponadczasowych - ranking w/g doriana:
1. Blade Runner.
2. Obcy - 3 serie, z czego 1-szy najlepszy, 2 - za mocno kowbojski jakby, 4 - :-/
2. Gwiezdne Wojny - 3 pdstawowe wersje z czego imo 3 jednak słaby.
3. Tylko Dla Orłów - zaje*isty.
4. Złoto Dla zuchwałych - zaje*isty + "jakjatonazywam" western wojenno/przygodowy.
5. Rambo1 - wsio wiadomo.
6. Coś.
7. Wejście Smoka.
8. Mucha.
9. Ucieczka z NY.
10. Gorączka.
11. Zielona Mila.
12. Milczenie Owiec.
13. Piknik Pod Wiszącą Skałą.
14. Świadek Mimo Woli.
15. Terminator.
16. Głębia/Abyss.
17. Mgła Carpenter'a.
18. Płonący Wieżowiec.
19. Szeregowiec Ryan/Helikopter W ogniu.
20. Wróg u Bram.
21. Szybcy i Wściekli.
22. Titanic Cameron'a.
23. Blob - klimat.

Pominałem filmy grubo poniżej lat 70-tych (np. Psychoza, Ptaki itp.)

Edit:
Widzę, że pominąłem, a powinny tu być imo jeszcze: Pluton, Szczęki1, Nagi Instynkt, Rocky1, Odyseja Kosmiczna 2001, Egzorcysta.
Ostatnio edytowany przez dorian, 07 Maj 2013, 21:06, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 23 Sie 2024, 17:38
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 246

Postprzez Soviet w 04 Maj 2013, 20:55

dorian napisał(a):A co sądzicie o tzw. filmach ponadczasowych - ranking w/g doriana:
1. Blade Runner.

Han Solo pije kosmiczną wódkę przez 45 minut :tm:, rzeczywiście, fajny film.
dorian napisał(a):2. Obcy - 3 serie, z czego 1-szy najlepszy, 2 - za mocno kowbojski jakby, 4 - :-/

Nie oglądałem i nie mam zamiaru.
dorian napisał(a):2. Gwiezdne Wojny - 3 pdstawowe wersje z czego imo 3 jednak słaby.

Oglądałem starą serię dość późno i raczej nie wytrzymała próby czasu.
dorian napisał(a):3. Tylko Dla Orłów - zaje*isty.
4. Złoto Dla zuchwałych - zaje*isty + "jakjatonazywam" western wojenno/przygodowy.

Takie tam.
dorian napisał(a):5. Rambo1 - wsio wiadomo.

Bardzo fajne.
dorian napisał(a):6. Coś.

Nie oglądałem.
dorian napisał(a):7. Wejście Smoka.

Raczej zabawne z perspektywy czasu, ale da się obejrzeć.
dorian napisał(a):8. Mucha.

Nie znam.
dorian napisał(a):9. Ucieczka z NY.

Fajne.
dorian napisał(a):10. Gorączka.

Nie znam.
dorian napisał(a):11. Zielona Mila.

Wybitne.
dorian napisał(a):12. Milczenie Owiec.

Przereklamowane.
dorian napisał(a):13. Piknik Pod Wiszącą Skałą.
14. Świadek Mimo Woli.

Nie oglądałem.
dorian napisał(a):15. Terminator.

Klasyka.
dorian napisał(a):16. Głębia/Abyss.
17. Mgła Carpenter'a.
18. Płonący Wieżowiec.

Nie oglądałem.
dorian napisał(a):19. Szeregowiec Ryan/Helikopter W ogniu.
20. Wróg u Bram.

Dobra wojenna rozrywka.
dorian napisał(a):21. Szybcy i Wściekli.

Bardzo dobre, ale czysto rozrywkowe.
dorian napisał(a):22. Titanic Cameron'a.

Obejrzeć i zapomnieć.
dorian napisał(a):23. Blob - klimat.

Nie oglądałem.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 23:15
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez Pangia w 04 Maj 2013, 21:17

Dwa razy jest numer 2 - zamierzone?
dorian napisał(a):2. Obcy - 3 serie, z czego 1-szy najlepszy, 2 - za mocno kowbojski jakby, 4 - :-/

BES SĘSU :tm: Ale serio, nie kapuję, o co w tym chodzi, zwłaszcza w późniejszych częściach. Ona rodzi tego obcego, wybudzają ją z hibernacji, jakieś takie "pierdolamento" nie wiadomo o czym.
5. Rambo1 - wsio wiadomo.

Warte obejrzenia, chociażby dla tego typowego kina akcji tj. napieprzania we wszystko co się rusza :)
7. Wejście Smoka.

Klasyka, w ogóle nie ma mowy, żeby ktoś tego nie widział. Nawet się nie przyznawać.
11. Zielona Mila.

Jedyny film, po którym się popłakałem. Serio. Poryczałem się jak bóbr po końcowych napisach.
15. Terminator.

Przypomina dawne czasy, kiedy w telewizji leciało jeszcze coś sensownego.
19. Szeregowiec Ryan/Helikopter W ogniu.

Wojny widziane przez amerykańskie pojmowanie rzeczywistości. Mimo to warte poświęcenia czasu.
21. Szybcy i Wściekli.

Pomimo bycia fanem motoryzacji nie polubiłem tej serii. Nie przemawia to jakoś do mnie, chociaż nie powiem, film dobry.
22. Titanic Cameron'a.

:

Image

Pominałem filmy grubo poniżej lat 70-tych (np. Psychoza, Ptaki itp.)

Widziałem Psychozę 2 i 3. Dwójka mi się podobała - dosyć zagadkowa, zwłaszcza dla laika. Trójka już nieco przekombinowana, ale nie powiem, żebym zmarnował przy niej czas.

Teraz oglądam Mad Maxa, akurat na Pulsie leci. Jakie macie opinie? Bo ja mam sentyment do tego filmu (dlaczego - spójrzcie do archiwum SB - poszukajcie frazy "5,5-calowe") i do aktora grającego tytułową postać, czyli Mela Gibsona (głównie za Zabójczą Broń).
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez utak3r w 04 Maj 2013, 22:00

dorian napisał(a):1. Blade Runner.

Nie potrafię spojrzeć na ten film inaczej, jak poprzez pryzmat książki - jestem zagorzałym fanem P.K.Dicka. I... niestety, film słabiutki.

Trudno ująć serię jako całość... 1 i 2 a 3 to zupełnie różne gatunki. Czwórkę pominę milczeniem, reszta jest dobra.

I znów - zaczytywałem się onegdaj w MacLeanie... film jest niezły, może być, chociaż z tego gatunku bym wybrał chyba Parszywą 12.

dorian napisał(a):4. Złoto Dla zuchwałych - zaje*isty + "jakjatonazywam" western wojenno/przygodowy.

Jest ok.

Ze wskazaniem na jedynkę, bo potem zaczyna się typowe wyciskanie szmalu z serii...

dorian napisał(a):6. Coś.

Owszem.

Prawda. Chyba dodałbym jeszcze Wielkiego Szefa.

dorian napisał(a):8. Mucha.

Oj tak - zapadł w pamięć jak mało który film... porównywalne wiekowo chyba tylko Freddy może ją przebić. Natomiast oczywiście są jeszcze lepsze - ale i starsze... choćby Omen, czy Egzorcysta.

Z perspektywy lat muszę powiedzieć, że najmocniejszym atutem Milczenia był Hopkins... trochę szkoda.
Za to ze zdziwieniem stwierdzam, że aktualnie lecący na AXN serial Hannibal jest naprawdę niezły i ma świetny klimat.

dorian napisał(a):17. Mgła Carpenter'a.

Tak :)

Resztę pominę.

Chyba... chyba nie potrafię - a przynajmniej nie na sucho (a w takim stanie jestem atualnie) - złożyć takiego zestawienia. Może inną razą ;)
Image
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 31 Lip 2023, 16:01
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Postprzez Dżuz w 04 Maj 2013, 23:48

dorian napisał(a):1. Blade Runner.

Nudne kino, które dobrze wyglądało w zwiastunie, ale gdy się już za nie zabrałem to ni jak do mnie ten cyberpunkowy klimat nie przemawiał. A tematyka mnie nie rajcuje.

Brzydki film z brzydką babą o brzydkim stworze. I czym tu się jarać... :/
dorian napisał(a):2. Gwiezdne Wojny - 3 pdstawowe wersje z czego imo 3 jednak słaby.

Cukierkowe sci-fi. Kilka razy do tej serii podchodziłem, ale zawsze zbiera mi się na spanie gdy widzę ten kolorowy cyrk.

Być może. Niby oglądałem, ale zlewa mi się w pamięci z podobnymi amerykańskimi produkcjami okołowojennymi, typu "Działa Navarony", "Most na rzece Kwai", "Bitwa o Ardeny", "O jeden most za daleko", itp.
dorian napisał(a):4. Złoto Dla zuchwałych - zaje*isty + "jakjatonazywam" western wojenno/przygodowy.

Nawet zabawny film z Eastwoodem i Sutherlandem, mimo iż pojawia się w nim nielubiany przeze mnie Kojak. I świetna, wpadająca w ucho piosenka Burning Bridges

Nie wiem czemu, ale lubię ten film, mimo iż bije od niego głupotą i niedorzecznościami.

Kiedyś mi się podobał - dziś już nie mogę słuchać przeciągłego jazgotu pana Lee przy każdym ciosie :P
dorian napisał(a):9. Ucieczka z NY.

Za Russelem nie przepadam. Parę razy do filmu podchodziłem, zawsze kończyło się po parunastu, parudziesięciu minutach. Nie potrafił mnie na dłużej wciągnąć.
dorian napisał(a):11. Zielona Mila.

Jakiś dziwny film. Ciekawie się zaczyna i zapowiada się na wciągający, ale pod koniec jakoś wszystko ulatuje. Ale ogólnie da się oglądać.

Może być, ale jednak książka bardziej zapadła mi w pamięć.
dorian napisał(a):15. Terminator.

Jak dla mnie dużo bardziej klimatyczny niż ten cały "Obcy". Poza tym, Arnold jako chodząca maszyna do zabijania bardziej mnie przekonuje aniżeli jakaś Weaver.
dorian napisał(a):19. Szeregowiec Ryan/Helikopter W ogniu.

Pierwszy ma super zdjęcia, drugi to co pierwszy plus świetną muzykę. Poza tym mega rozpierducha i tony latającego "mięcha", czyli bardzo dobre kino do relaksu. A "Helikopter" chyba nawet mnie wzruszył, więc oceniam go pozytywnie. Sprawy typu wierność historyczna pomijam.
dorian napisał(a):20. Wróg u Bram.

Gdyby nie Weisz, to pewnie nawet bym o tym filmie nie pamiętał.
dorian napisał(a):21. Szybcy i Wściekli.

Nie wiem co to tu robi. Chyba dodane przy okazji, bo akurat leciało na Jedynce :E
dorian napisał(a):22. Titanic Cameron'a.

Film na jeden raz. Przeciągły i gdyby nie efekty specjalne, to nie byłoby specjalnie na co patrzeć. No chyba że jeszcze na cycki Winslet jak kto lubi :suchar:

Pozostałych nie widziałem.
A od siebie to na pierwszym miejscu umieściłbym "Czas apokalipsy", a potem to wiadomo "Brudnego Harrego" i "Dziką bandę" :caleb:
W10 x64 / i5-4670 / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 8 GB DDR 3 / SSD Samsung 850 Pro 256GB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: 13 Lis 2024, 13:45
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 254

Postprzez Dark Dante w 05 Maj 2013, 00:45

Polecam Pulp Fiction Quentina Tarantino, Przekręt Guy'a Ritchiego i wszystkie części Strasznego Filmu.
Zona ma swoje tajemnica, Ty musisz je poznać.

Dark Dante
Wygnany z Zony

Dołączenie: 29 Kwi 2013, 18:48
Ostatnio był: 28 Cze 2015, 23:23
Miejscowość: Zona
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 12

Postprzez utak3r w 05 Maj 2013, 02:16

A tak mi się jakoś przypomniało... Pewnego razu na Dzikim Zachodzie. O - to jest film wszechczasów :)
Niezapomniane role Bronsona i Fondy, przejmująca muzyka Morricone i motyw na harmonijce. No i oczywiście finałowy pojedynek ;)
Image
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 31 Lip 2023, 16:01
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Postprzez paintball_0 w 05 Maj 2013, 07:26

Dorian, to są twoje top-coś-tam, czy po prostu koło 30 filmów, które akurat przyszły ci na myśl przy pisaniu posta? Prowadzisz jakieś rankingi twojego top? Bo wybacz ale ta lista to śmiech na sali.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości