Francuska centroprawica budzi się z letargu, ostro protestując przeciw przegłosowanym dzisiaj we tamtejszej izbie niższej parlamentu małżeństwom homoseksualnym. Zapowiada referendum w tej sprawie po dojściu do władzy oraz skargę do Rady Konstytucyjnej. Tymczasem często te same osoby z francuskiej prawicy, które dzisiaj ostro protestują przeciw małżeństwom homoseksualnym, wcześniej "kompromisowo" zgadzały się na związki partnerskie, twierdząc że to ostatecznie zaspokoi żądania lobby homoseksualnego. Małżeństw miało nigdy nie być, zapewniały to wówczas nawet środowiska LGBT. Wyciągnijmy z tego stosowną lekcję.
(~ Sergiusz Muszyński)
Universal napisał(a):Co do tego kolesia - przeglądam pobieżnie jego posty i owszem - są zbyt nachalne pod względem formy, ale jakoś do "czystej" treści nie za bardzo się mogę przyczepić - przynajmniej na dwóch ostatnich stronach. W których miejscach mija się z prawdą?
Woland napisał(a):Dokonują oni tutaj rozróżnienia na katolików (np. Terminus) i "katolickich nazistów", "katofaszystów" jak wspomniany przez Universala Terlikowski.
@Farathriel tu się z Tobą nie zgodzę. Z racjonalnego punktu widzenia może i masz rację, jednak obecność siły wyższej, wiecznie panującej nad wiernym jest dla niego wielkim wsparciem duchowym. Bez względu na to, czy istnieje bóstwo, czy nie, jest ono pozytywnym bodźcem oddziałującym na nasz umysł, więc analogicznie wspiera jego pracę, co niesie już korzyści na płaszczyźnie czysto fizycznej. Podobnie z modlitwą, która jest najprostszą mantrą (...)
Terminus napisał(a):Litości. "katofaszyści"
Terminus napisał(a):a rozumiem, że towarzysz Stalin nakazał w latach 40-tych przeciwników ZSRR i komunizmu, jacy by nie byli i coby nie mówili określać publicznie "faszystami" co do dzisiaj świetnie funkcjonuje w środowiskach lewicy laickiej.
Terminus napisał(a):Są w słowniku poprawne określenia: integryści, ekstremiści, fanatycy itp.
Terminus napisał(a):Używajmy ich bo zaraz się nam zaroi znowu od "faszystów"
Terminus napisał(a):ateofaszyści
Terminus napisał(a):lewicofaszyści
Terminus napisał(a):komunistofaszyści
Terminus napisał(a):W każdej religii są różne nurty i różne "temperatury" religijności.
Terminus napisał(a):Tak samo i w KK gdzie są "liberałowie"
Terminus napisał(a):(np. bp.Pieronek
Terminus napisał(a):śp.abp. Życiński
Terminus napisał(a):Tygodnik Powszechny)
Terminus napisał(a):Ostatnio z niejakim osłupieniem słuchałem w radiu o "ekstremistach buddyjskich" którzy na Sri Lance prześladują mniejszości muzułmańską i chrześcijańską a ostatnio spalili dom jakiemuś pastorowi. Jak widać i wśród buddystów nie jest aż tak różowo jak i mi się wydawało.
Terminus napisał(a):W każdej religii są różne nurty i różne "temperatury" religijności (...) Ostatnio z niejakim osłupieniem słuchałem w radiu o "ekstremistach buddyjskich" którzy na Sri Lance prześladują mniejszości muzułmańską i chrześcijańską a ostatnio spalili dom jakiemuś pastorowi. Jak widać i wśród buddystów nie jest aż tak różowo jak i mi się wydawało.
Wojak napisał(a):Żadna ze znanych nam religii oficjalnie nie nakazuje prześladować innowierców
"Dla dzisiejszego czytelnika europejskiego Koran jest dość nużącą lekturą. Wygląda niczym bezładny i pełen powtórzeń zbiór aktów strzelistych, w których wciąż obraca się bez wytchnienia kilka tych samych prostych myśli: że Bóg jest jeden, że wszystko od Niego zależy, że wszystkich osądzi, że Mahomet jest Jego posłańcem etc."
„Z punktu widzenia literackiego Koran jest księgą ubogą. Deklamacje, powtórzenia, banalności, brak logiki i konsekwencji w pojęciach, uderzają w nim na każdym kroku. Jest upokarzającem dla umysłu ludzkiego, że ta pospolita literatura była przedmiotem niezliczonych komentarzy, i że miljony ludzi tracą jeszcze czas na wchłanianie jej w siebie."
Użytkownicy przeglądający to forum: svt07 oraz 2 gości