Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez Terminus w 23 Kwi 2013, 20:09

To jest wątek o WIERZE. Są na forum inne wątki poświęcone POLITYCE.

Dziki Napr napisał(a):Chodzicie na marsze organizowane przez środowiska prawicowe, by pokazać im siłę ludu?

Nie ma w tym kraju realnej prawicy. "Siła ludu" to jest język lewicy.
Co ma ustój do długu publicznego? czy rządziło SLD, PiS czy PO dług rósł. Ostatni rząd, który wprowadzał jakieś realne dla gospodarki zmiany to był rząd Belki.
Nie chcesz kolejki i korupcji to sprywatyzuj służbę zdrowia i przekaż zarządzanie pieniędzmi NFZ do prywatnych funduszy lub samorządów. Potrafisz?
Nie wiem czy bardziej mnie martwi nieznajomość jednego z wielu żołnierzy wyklętych czy nadmierne czczenie w Polsce tak kontrowersyjnych postaci jak Piłsudski czy patronów pokroju biskupa-zdrajcy "św" Stanisława patrona Polski.
Historia Polski zaczęła się wcześniej niż Chrzest Polski - był on zwieńczeniem pewnej konkretnej myśli politycznej księcia Mieszka i jego przodków panie znafco. Polecam Kronikę Polską Galla Anonima.

A jak chcesz mnie zwyzywać to uprzedzam: jestem chadekiem i praktykującym katolikiem :E
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Reklamy Google

Postprzez Dziki Napr w 23 Kwi 2013, 20:16

Mogę wiedzieć czemu uważasz św. Stanisława z zdrajcę?
UNIA ZNACZY ZWIĄZEK
Awatar użytkownika
Dziki Napr
Kot

Dołączenie: 29 Maj 2012, 18:33
Ostatnio był: 15 Gru 2013, 21:39
Miejscowość: stacja Janów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 2

Postprzez Woland w 23 Kwi 2013, 20:17

Dziki Napr napisał(a):A wy? Popieracie Platformę Oszustów, którzy zrobią nam tu Białoruś?

Nikt normalny tej partii nie popiera. BTW. nie obrażaj Białorusi przyrównując ten kraj do Polski !!
Dziki Napr napisał(a):Chodzicie na marsze organizowane przez środowiska prawicowe, by pokazać im siłę ludu?

Żeby na takie coś chodzić to potrzeba być wypierdem Golluma
Dziki Napr napisał(a):Prawda jest taka: telewizja i słupki poparcia kłamią! Ludzie ich nie chcą!

Thank you, Captain Obvious! Ileś ty nad tym dumał? CBOS nadzoruje prezes rady ministrów tak przy okazji mówiąc http://pl.wikipedia.org/wiki/Centrum_Ba ... 5%82ecznej

Dziki Napr napisał(a):Żyjemy w ustroju, w którym za 100 zł trafimy do Krajowego Rejestru Długów! W kraju gdzie trzeba się leczyć prywatnie lub dawać łapówki by przeżyć! W kraju gdzie kumple władzy (Marcin P******) mogą nie płacić podatków parę lat i nie mają problemów, a staruszkę, która nie dopłaci 20 gr, żeby mieć na chleb to nasyłają typów! W kraju, gdzie pieniądze ludzi trafiają do wora bez dna (ZUS), a potem nic z tego nie mamy! W kraju, w którym skarpeta pod podłogą jest najlepszym zabezpieczeniem finansowym!

Dalej nihil novi...

Dziki Napr napisał(a):W kraju, gdzie nikt już nie pamięta kim był np. Zygmunt Szendzielarz.

Ten człek to raczej żaden autorytet ;)
Dziki Napr napisał(a):W kraju, gdzie zapomina się o Bogu, bo to takie stare i nie modne.

Jestem ateistą bo jestem ateistą a nie "bo jakaś moda" to po pierwsze. Po drugie- jaka moda? Na jakim świecie ty żyjesz? Media czasem coś skoczą ale jak trzeba to nagle na klęczkach wszystkie media są (vide wybory papieża), a robią takie chwilowe wyskoki bo to przyciąga widzów. A tak w normalnym życiu? W normalnym życiu to jest na odwrót. W normalnym życiu 3/4 ludzi NIE WIE co to ateizm, a na hasło agnostycyzm pyta się czy to jakaś sekta...
Dziki Napr napisał(a):A przecież od Chrztu w 966r zaczęła się nasza historia.

Propaganda kościoła. Mieszka pochlapali wodą i nagle powstało państwo? Dobre sobie hehehe...
Poczytaj ty może "Poczet królów polskich", rozdział pierwszy konkretnie. Tam jest napisane jak formowała się Polska. Tych 3 władców "legendarnych" istniało naprawdę, i naprawdę nazywali się jak podał Gall Anonim, i to oni już tworzyli Polskę. Chrzest był tylko w celach politycznych- by nas chrześcijanie w swym miłosiedziu tak oficjalnie a tak nieoficjalnie dla łupów i ziem wymordowali by (btw. vide los Prusów czy Jaćwingów).

Czajkowski? Tego się słuchać nie da! Dla plebsu to być.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Dziki Napr w 23 Kwi 2013, 20:20

No dobrze. Mój temat uważam za zamknięty. Wy macie swoje twierdzenia, ja swoje i niech tak pozostanie. Pax.
UNIA ZNACZY ZWIĄZEK
Awatar użytkownika
Dziki Napr
Kot

Postprzez Terminus w 23 Kwi 2013, 20:25

Dziki Napr napisał(a):Mogę wiedzieć czemu uważasz św. Stanisława z zdrajcę?

Ponieważ w jedynym tekście źródłowym spisanym przez zakonnika Galla Anonima, Kronice Polskiej jest wprost określony jako biskup zdrajca, skazany przez króla na śmierć.
"Świętość" to wynik o wiele późniejszych rozgrywek politycznych, a opowieści o "cudach", zabiciu przed ołtarzem, osobiście przez króla pochodzą z kilka wieków późniejszych, raczej bajokopisarskich dzieł np. Kadłubka. Biskup najprawdopodobniej spiskował z wrogami króla, którzy go ostatecznie obalili, mógł być powiązany z rycerstwem, które zdezerterowało w czasie wyprawy na Ruś i z którym król po powrocie chciał się policzyć.
Ogólnie straciliśmy bardzo dobrego władcę a zyskaliśmy bardzo wątpliwego patrona.
Polecam naukę historii Polski :P

Adam: Gall pisał kronikę, gdy rządzili ci co obalili Bolesława i którym "patronował" Stanisław ze Szczepanowa, więc faktycznie "niepolitycznie" byłoby się rozpisywać o szczegółach zdrady stanu biskupa.
Ostatnio edytowany przez Terminus 23 Kwi 2013, 20:31, edytowano w sumie 2 razy
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Adam w 23 Kwi 2013, 20:29

Termi, Gall był akurat trochę ostrożnym kronikarzem. Jak miał opisać ten cały spór króla z biskupem, napisał "długo było by o tym gadać". On wiedział, jak pisać, aby nie zostać ściętym. Gloryfikował królów, a zwłaszcza Krzywoustego, u którego służył. Był trochę propagatorem sukcesu władców.
Image
Image

Za ten post Adam otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Dziki Napr.
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez Wojas21 w 23 Kwi 2013, 20:29

Woland napisał(a):Żeby na takie coś chodzić to potrzeba być wypierdem Golluma

Widocznie według Ciebie jestem wypierdem golluma.

Woland napisał(a):BTW. nie obrażaj Białorusi przyrównując ten kraj do Polski !!

Synek, w Białorusi w łeb byś dostał jakbyś trochę odstawał. Więc nie pisz takich głupot.

Woland napisał(a):Chrzest był tylko w celach politycznych- by nas chrześcijanie w swym miłosiedziu tak oficjalnie a tak nieoficjalnie dla łupów i ziem wymordowali by (btw. vide los Prusów czy Jaćwingów).

Chrzest nie był tylko z przyczyn politycznych, ale zauważ że bez tego Polska by nie istniała.
Awatar użytkownika
Wojas21
Tropiciel

Dołączenie: 25 Cze 2010, 22:54
Ostatnio był: 01 Sty 2018, 22:59
Kozaki: 63

Postprzez Woland w 23 Kwi 2013, 20:31

Dziki Napr napisał(a):Mogę wiedzieć czemu uważasz św. Stanisława z zdrajcę?

"Jak zaś król Bolesław z Polski został wyrzucony, dużo byłoby o tym do opowiadania, lecz to powiedzieć wolno, że nie powinien był pomazaniec na pomazańcu jakiegokolwiek grzechu cieleśnie mścić. To bowiem wiele mu zaszkodziło, gdy przeciw grzechowi grzech zastosował, gdy za zdradę wydał biskupa na obcięcie członków. My jednak ani biskupa zdrajcę uniewinniajmy, ani brzydką zemstę królewską pochwalajmy, lecz ostawmy tę sprawę"-Gall Anonim w swojej kronice.

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,68 wiem, link do zakazanej strony, ale może zamiast zakrzykiwać (aaa! zakazana strona!!!) omówcie jak już sam artykuł. Zauważyłem że jest to pewien chwyt niektórych internautów tutaj- nie umiem uargumentować to będę głośno krzyczał i pisał "to jest tak głupie że nawet nie muszę tego uargumentować".

BTW. fakt że "św." Stanisław jest zdrajcą jest w podawany w... 2 klasie gimnazjum. Nie gadaj żeś z 1 gimbazjum albo jeszcze młodszy.

Wojas21:
"Chrzest nie był tylko z przyczyn politycznych, ale zauważ że bez tego Polska by nie istniała."
Istniałaby, tylko pod inną nazwą. Już trzech poprzednich władców jednoczyło Polskę a i Mieszko przed chrztem też to czynił, tylko że Mieszko postanowił się zabezpieczyć od Zachodu przed sąsiadami...
Woland
Legenda

Postprzez Dziki Napr w 23 Kwi 2013, 20:34

Gall działał na zlecenie obecnego wówczas króla, więc jego poprzedników popierał.
UNIA ZNACZY ZWIĄZEK
Awatar użytkownika
Dziki Napr
Kot

Postprzez Woland w 23 Kwi 2013, 20:34

Dziki, więc komu wierzyć? Kadłubkowi który twierdził że Śmiały dotarł do Azji???
Woland
Legenda

Postprzez Terminus w 23 Kwi 2013, 20:34

Napr: przeczytaj co napisałem. Gall żył z łaski tych co skorzystali na obaleniu króla. Więc teoretycznie powinien gloryfikować Stanisława a jednak wyzywa go od zdrajców.

Uwaga! Oficjalnie koniec offtopu historycznego. To jest wątek o WIERZE.
Więc WON!
Zanim wpadnie administracja i rozda warny :E
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Pangia w 23 Kwi 2013, 20:36

Woland napisał(a):Czajkowski? Tego się słuchać nie da! Dla plebsu to być.

Dopisz imię (Leszek) - wpisanie w Google "czajkowski" zwraca Piotra Czajkowskiego na 1. miejscu
Dziki Napr - Twojego posta nawet komentować nie będę, bo szkoda czasu i słów, więc skupię się tylko na jednej rzeczy.
W podpisie masz "UNIA ZNACZY ZWIĄZEK". Od razu na myśl nasuwa się Unia Europejska i Francja (kolory tekstu idealnie pokrywają się z kolorami flagi francuskiej).

A jeśli chcecie sobie posłuchać jakiejś muzyki o polityce, to macie tu coś względnie neutralnego - każdy może sobie to rozumieć, jak chce:
:

Sorry za offtop, po prostu siadło mi to na wątrobie i musiałem się tego pozbyć.
Dopisek:
Woland napisał(a):Już trzech poprzednich władców jednoczyło Polskę a i Mieszko przed chrztem też to czynił, tylko że Mieszko postanowił się zabezpieczyć od Zachodu przed sąsiadami...

Tu chodziło o szacunek reszty Europy, coby kraju i władcy nie uznawać za pogan. Nigdy nie wiadomo, czy kiedyś później ktoś nie próbowałby zająć ziem polskich pod pretekstem szerzenia chrześcijaństwa.
EDIT: Fajnie, że pokazało ostatniego posta :facepalm:
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości