Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez KoweK w 15 Mar 2013, 22:43

Poprawka: chodzi mi o większość obrzędów. :F
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 02:52
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1477

Reklamy Google

Postprzez Woland w 15 Mar 2013, 22:47

tefinho88 napisał(a): Stąd tego typu 'naciągnięcie' (czyt. zapożyczenie) względem pogańskich obrzędów nie wydaje mi się złe. Przez tego typu rytuały, łatwiej jest człowiekowi dostrzec głębię symboliki. My chrześcijanie wiemy co świętujemy, a to jest właśnie w tym wszystkim istotne.

To błędne masz przekonanie. Otóż miało to na celu w starożytności i w średniowieczu wykorzenić kulturę pogańską. Zlać miejscowe wierzenia i kulturę z chrześcijaństwem. Taki podstęp, taktyka o charakterze długoterminowym która jak widać odniosła spory sukces. Swoją drogą- nie wiem ile w tym prawdy- ale przez ileś tam lat polscy duchowni sądzili że postrzyżyny to sakrament :E

Terminus napisał(a):Taaaak? A skąd się niby wzięła Wielkanoc jak nie z chrześcijaństwa?

Hmmm, tu by trzeba było przeanalizować wszystkie znane święta pogańskie jak i święta wobec których jest domniemanie że mogły istnieć. Jak i fakt że Wielkanoc mogła zlać się z zapomnianym świętem pogańskim w jedno lub pozapożyczać od niego wiele a potem to święto zmarło śmiercią naturalną z zapomnienia. Albo i kilka świąt to mogło być połączonych.

Przypominam kwestię Saturnalia a Boże Narodzenie!
Czy wszystkich zmarłych a Dziady.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Terminus w 15 Mar 2013, 22:51

A jest jakaś kwestia? Saturnalia kończyły się przed 25grudnia. A obchodzono je jeszcze wieki po zadomowieniu się chrześcijaństwa w schyłkowej starożytności. Te święta przez stulecia funkcjonowały równolegle - zapomnieli o tym napisać na onanista.pl? :E

Jak widzę, analiza "zapomnianych świąt pogańskich" nic nie dała i zostały tylko mętne posądzenia...

No tak... chrześcijanie byli tak cwani, że planowali wypieranie świąt pogańskich na pół mileniów do przodu.
A nie wróć. Pierwsi chrześcijanie żyli w przekonaniu, że ich pokolenie doczeka paruzji...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Woland w 15 Mar 2013, 22:59

dzień w te, dzień wewte...
kontra:
3 dni, przesilenie zimowe, podobne zwyczaje

onanista.pl- twój blog gdzie zamieściłeś swoją biografię? ;)
Woland
Legenda

Postprzez Terminus w 15 Mar 2013, 23:02

Jak lubisz, żeby Ci wykazywać ignorancję to proszę bardzo:

Tak; Wg Ciebie Wielkanoc od I wne obchodzona w okolicach dnia 14. nizan została ustanowiona, w dniu święta obchodzonego przez Słowian i Germanów, do których chrześcijaństwo dotarło pół tysiąclecia później.
Hebrajski 14 nizan nie wypada w dniu równonocy tylko tydzień później.

W starożytnym Rzymie nie świętowano Równonocy - w okolicy kalendarzowej są tylko świeta Tubilustrium (święto Marsa) i Quinquatrus (święto Minewry).

Zresztą jak się spojrzy w kalendarium rzymskich świąt to na wiosnę święto jakiegoś rzymskiego bóstwa wypada w co 2-3 dzień, więc kiedy by nie zostało ustanowione ktoś powie, że się chrześcijaństwo "podpięło".
Wielkanoc akurat jest wyjątkowa ponieważ z Nowym Testamencie jest jasno określone kiedy wypada - w święto Paschy czyli 14 Nizan. I jedyne wątpliwości wynikają z żydowskiego sposobu liczenia dnia: od zmierzchu do zmierzchu. Dlatego niektóre kościoły obchodziły Wielkanoc w sobotę a inne w niedzielę.
Ale żeby to wiedzieć trzeba poświęcić 5min szukania na stronach internetowych.
Jak widać to za trudne dla "racjonalistów" Twojego pokroju.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez tefinho88 w 16 Mar 2013, 04:57

xKoweKx napisał(a):Czyli co, tefinho, żeby wg Ciebie nie być hipokrytą muszę zamknąć się w domu na trzy spusty albo najlepiej pójść do roboty (co wg prawa jest zabronione, no chyba że posiadam własną działalność)? Moja rodzina akurat obchodzi święta, więc głupi i niemiło byłoby z mojej strony gdybym razem z nimi nie odwiedził rodziny. Nie widzę w tym jakiejś hipokryzji. Co to moja wina, że katolicy potrafią się spotykać całą rodziną jedynie w święta jak boże narodzenie, święto zmarłych czy wielkanoc? I doucz się troszkę nt. tego skąd te wszystkie tradycje się wzięły, bo na pewno nie od katolików. :E

To wszystko nazwałbym nadinterpretacją dla uzasadnienia własnych racji. Nie, nie zrozumiałeś widocznie niczego z mojego komentarza. Fajnie ze jako ateista dogadujesz się z katolicką rodziną. I w zasadzie o to chodzi. Ja natomiast, w swoim poście odnosiłem się do ludzi, którzy katolików i całą religię, wiarę traktują jako niepotrzebne 'zlo'. To taki ostatnio modny ruch o którym wcześniej wspominałem, zwłaszcza widoczny w pokoleniu Under30. To także te wszystkie Palikoty i tym podobne śmiecie. W ich podejściu widzę hipokryzję. Ty w swoim poście przedstawiłeś pogląd normalnego ateisty, który żyje swoim życiem, bez pogardy dla wierzących.
Także tekst że katolicy potrafią się spotykać całą rodziną jedynie w święta jest dla mnie niepoważny. Być może wydaje Ci się ze to takie proste przejechać nieraz całą Polskę, czy może i nawet jej granice, żeby spędzić czas z rodziną. Bo w naszym kraju w zasadzie mamy utopie - nie trzeba pracować, a jak już ktoś się uprze, to wyrwanie się z pracy dla wszystkich domowników na pare dni to nic takiego. Wg mnie to właśnie piękne, że w święta ludzie się spinają i starają spędzić czas z rodziną. Więc nie rozumiem Twojego zarzutu.
Nie wiem czego mam się douczyć, bo wyraźnie przyznałem rację, co do zapożyczenia niektórych tradycji i obrzędów z religii pogańskich. :facepalm:
tefinho88
Kot

Dołączenie: 23 Cze 2009, 10:18
Ostatnio był: 21 Maj 2018, 21:41
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 8

Postprzez Woland w 16 Mar 2013, 09:52

tefinho88 napisał(a):Nie wiem czego mam się douczyć, bo wyraźnie przyznałem rację, co do zapożyczenia niektórych tradycji i obrzędów z religii pogańskich. :facepalm:

Odniosłem się nie do samego zdarzenia a co do oceny zdarzeń.
Woland
Legenda

Postprzez Wojak w 28 Mar 2013, 19:55

Temat ogólnie dotyczący wiary, a w nim cholernie "niespodziewana" wojna katolików z ateistami.

W ramach ciekawostki, jako, że swego czasu interesowałem się wymarłymi kulturami i miałem styczność z "Zaginioną Księgą Enki" zauważyłem wielkie podobieństwo w wierze Sumerów (najstarszej znanej nam cywilizacji, żyjącej 3000 lat p.n.e), a wierze Chrześcijańskiej. Otóż, jakby nie patrzeć, wiele zdarzeń znanych nam z Biblii są swego rodzaju przekładem tablic Sumeryjskich, które po prostu występują pod inną nazwą. Największą niewiadomą jest tu wielkie przesunięcie w czasie, więc śmiem zaryzykować tezę, że ówczesna znana nam Biblia może być jedynie przekładem, bądź interpretacją, a może wydarzenia w niej zawarte regularnie się powtarzają? Cóż, może mam po prostu zbędne uprzedzenia co do nowo powstałych... rzeczy, które nagle zaczynają robić wokół siebie szum. Przykładem takich "rzeczy" jest kościół katolicki, który w przeciągu ledwo dwóch tysięcy lat stał się największą instytucją wyznaniową, podobnie jak USA, mające oficjalnie... może ponad 100 lat, a tu ŁUP, najpotężniejsze państwo świata. A może te uprzedzenie po prostu z fascynacji cywilizacją Indian, kto wie...

Dla odmiany, nie jest to "atak ateistyczny", bo od wielu lat jestem zapatrzony w Buddyzm. Nie jest to może tytułowa "wiara", ale może się tu jakoś wpasuję. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez Wojak 09 Kwi 2013, 00:08, edytowano w sumie 2 razy
Oceniasz zbyt prędko.
Awatar użytkownika
Wojak
Stalker

Dołączenie: 23 Paź 2009, 22:37
Ostatnio był: 14 Lip 2021, 16:25
Miejscowość: Wielkie Równiny
Kozaki: 37

Postprzez MetalowyStalker w 28 Mar 2013, 20:40

Ja jestem ateistą i tyle w temacie co tu dużo pisać, nie będę się przecież spinał że ktoś w coś wierzy :)
Image

O ciemności, jeśli tylko w Twych ramionach spocząć mógłbym
Na chwilę i z doczesnymi oczami
Ujrzeć Twój gasnący uśmiech

Za ten post MetalowyStalker otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Alchemik.
Awatar użytkownika
MetalowyStalker
Stalker

Dołączenie: 27 Mar 2013, 10:27
Ostatnio był: 18 Cze 2017, 21:16
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 12

Postprzez Woland w 21 Kwi 2013, 13:19

qduaty napisał(a):Ten artykuł "Zbrodnie spod znaku krzyża" zawiera zamiast źródeł, same błędy. Nie można powiesić człowieka "tak że stopami prawie dotyka ziemi" i podłożyć pod niego ognia. Można najwyżej ogień rozpalić obok, bo pod spodem drwa się nie zmieszczą - są tam stopy. Poza tym, jeśli Indianie prawie dotykali stopami ziemi, to znaczy że jej de facto nie dotykali i umierali jako wisielcy w ciągu kilkudziesięciu sekund, nie czekając aż ich ogień spali. Cóż, skipnąłem 34 str. i nadal widzę takie same pierdoły jak na pierwszych siedmiu.

Przepraszam za tak stary odkop ale znalazłem źródło tej histori co była w tamtym artykule opisana.
Historia o podwieszaniu i ogniu jest przedstawiona przez Bartolome de Las Casas, żyjący na przełomie XV i XVI wieku dominikanin który bronił Indian przed prześladowaniami (swoją drogą jego historia robi wrażenie, daję linka do biografii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bartolom%C ... _Las_Casas)
O tym co on pisał sporo tutaj:
http://www.rumburak.friko.pl/ARTYKULY/r ... /haiti.php
(TERMINUSIE! TEN ARTYKUŁ DAJĘ TYLKO DLA WYPOWIEDZI TEGO DUCHOWNEGO! Chyba nie nazwiesz tego ateistycznymi kłamstwami na pozionie racjonalista.pl, co nie? A może jednak ten duchowny to krypto-ateista który pod pozorem bycia dominikaninem spiskował przeciw kościołowi??? Szukałem samej książki ale tylko na chomiku jest więc pozostaje tylko ten link)

O paleniu wieszanych ludzi pisał on:
„Robili oni też szerokie szubienice, takie że stopy prawie dotykały ziemi, na każdej z tych szubienic wieszali na cześć i chwałę Zbawiciela i dwunastu apostołów, po trzynastu Indian, potem podkładali drewno, rozniecali ogień i palili wszystkich żywcem”
Woland
Legenda

Postprzez Wojak w 21 Kwi 2013, 13:54

Coś w tym jest. Nie będę zwracał uwagi na źródło, gdyż nauka o kulturze Indian nie jest mi obca i z takimi opisami można spotkać się wszędzie, gdzie się tylko zacznie szukać. Jedna wielka mogiła jest niestabilnym fundamentem "najpotężniejszego państwa świata", czas pokaże.

Co jednak mogę powiedzieć o papieżu? Nie wiem, czy tak mówił, nawet nie zrobiłem nic, by się upewnić. Nie dlatego, że uważam go za swój autorytet. Nigdy nie można być pewnym co do ludzi. Wychodziły ostatnio wieści, w dość szerokim zakresie, że uważana przez wszystkich za wielkoduszną Matka Teresa z Kalkuty pomimo wielkich dotacji, zostawiała swoich podopiecznych samym sobie, by choroba ich strawiła, gdyż, jak rzekomo stwierdziła "każdy musi dźwigać swój krzyż z woli Bogi". Nie mnie to oceniać, jednak na wszystko warto czasem spojrzeć z innej perspektywy. Warto czasem, choć na ułamek sekundy, odrzucić wszystkie swoje doświadczenia i stłumić wszystkie swoje poglądy i filozofie, odrzucając chwilowo chociaż część swojej subiektywności.

A papież? Mógł nie wiedzieć. Mógł kłamać. Nie mnie oceniać, jednak co do Watykanu, nawet najbardziej pobożnym ludziom nie radziłbym być całkowicie pewnym.
Oceniasz zbyt prędko.
Awatar użytkownika
Wojak
Stalker

Dołączenie: 23 Paź 2009, 22:37
Ostatnio był: 14 Lip 2021, 16:25
Miejscowość: Wielkie Równiny
Kozaki: 37

Postprzez Microtus w 21 Kwi 2013, 14:18

Terminus napisał(a):A jest jakaś kwestia? Saturnalia kończyły się przed 25grudnia. A obchodzono je jeszcze wieki po zadomowieniu się chrześcijaństwa w schyłkowej starożytności. Te święta przez stulecia funkcjonowały równolegle - zapomnieli o tym napisać na onanista.pl? :E

Jak widzę, analiza "zapomnianych świąt pogańskich" nic nie dała i zostały tylko mętne posądzenia...

No tak... chrześcijanie byli tak cwani, że planowali wypieranie świąt pogańskich na pół mileniów do przodu.
A nie wróć. Pierwsi chrześcijanie żyli w przekonaniu, że ich pokolenie doczeka paruzji...

Odwracanie kota ogonem Termi jak zwykle zresztą ;)

http://www.histurion.pl/historia/staroz ... eniem.html

Terminusie tu nie chodzi o to że oni planowali zastąpić święta, tylko chcieli wyprzeć nadal obchodzone (dla chrześcijan pogańskie ;) saturnalia. W załączonym artykule jest to pobieżnie wyjaśnione. I nie piernicz, że to byle jakie źródło bo o tym można przeczytać w wielu książkach historycznych (choćby w książce pt: Gladiatorzy Michaela Granta)
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 106

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości