Problem z powinnością

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Problem z powinnością

Postprzez seba11pl w 16 Mar 2013, 17:49

Jestem wrogiem frakcji Powinność od momentu kiedy pierwszy raz ich spotkałem, miałem im pomóc zabić jakieś mutanty biegnący w strone ich "posterunku" ale nie zdążyłem tam dojść i sami sobie poradzili więc musiałem ich zabić, na początku nie było źle, byli oni całkiem zasobni, znalazłem u nich Thundera(ulepszonego) oraz Snajperskiego Obokana, teraz też nie jest źle często mają w eq apteczki naukowców ale kiedy ostatnio musiałem odwiedzić BAR okazało się że jeden osobnik z tej frakcji był w środku , ja nie mogłem tam wyjąć broni
i tu jest moje pierwsze pytanie:
1.Czy to da się jakoś skorygować?
oraz drugie:
2.Jako że mam wojne z Powinnośćią ciekawi mnie co zrobić aby Wolność była przyjazna ? :) - nie chciałbym walczyć z obiema frakcjami naraz :(
seba11pl
Kot

Dołączenie: 11 Mar 2013, 20:11
Ostatnio był: 29 Mar 2013, 21:20
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Problem z powinnością

Postprzez Tormentor w 16 Mar 2013, 17:54

Nie rozumiem do końca o co ci chodzi.

Nawet jak byś zastrzelił powinnościowca w jaskini gdzie są egipskie ciemności to frakcja będzie wrogo do ciebie nastawiona. Po co zabijałeś Powinność przy posterunku w takim razie? :D

Wolność będzie twoimi ziomkami jak wykonasz dla nich kilka zadań. Daje je Łukasz i jakiś inny cieć.
Ostatnio edytowany przez Tormentor, 16 Mar 2013, 17:54, edytowano w sumie 1 raz
Image
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

Dołączenie: 15 Lis 2010, 21:42
Ostatnio była: 18 Kwi 2026, 17:19
Miejscowość: Yantar
Ulubiona broń: --
Kozaki: 291

Postprzez Tajemniczy w 16 Mar 2013, 17:54

1. Raczej nie "odkręcisz" już tego, pozostaje chyba ci nowa gra albo próbować grać z wrogą Powinnością ale to może ci przeszkodzić w grze.
2. Po prostu idź do ich bazy i rób misję dla Łukasza aż będziesz miał Wolność zieloną.
:arrowu:
Ten drugi cieć to Maks :D . Oczywiście da ci zadania o ile przeżyje atak na gospodarstwo koło bazy Wolności. U mnie zawsze zaliczał zgona :/ Raz chciał apteczkę ale jakiś hooy z Powinności dobił go.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Adam w 16 Mar 2013, 18:06

Tego z Baru da się wykurzyć. Wystarczy wejść, on Cię zobaczy i stopniowo kierować go w stronę wyjścia. Jak broń będzie dostępna, skosić dziada. Ewentualnie poszukać minimoda na broń w barze.

Wroga Powinność utrudnia grę? Cóż, jeżeli idzie się dopiero z Agropromu to tak, ale gdy jest się na etapie Jantaru bądź Magazynów Wojskowych, to z największą przyjemnością jest zabijać ich członków. :E
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez lukebuka w 16 Mar 2013, 22:00

A próbował któryś z was, ludki przeczekać tak z tydzień, albo dwa, aż przestaną się pieklić? Wierzcie mi, NPC po jakimś czasie odpuszczają, wystarczy trochę cierpliwości. :E
Awatar użytkownika
lukebuka
Tropiciel

Dołączenie: 09 Gru 2011, 17:21
Ostatnio był: 23 Gru 2017, 20:18
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 44

Postprzez Farathriel w 16 Mar 2013, 22:15

Może ujmę to tak. Każdy npc w grze funkcjonuje na podstawie systemu reputacji, który to gracz może nabywać u poszczególnych npc w zależności od zachowania, postaw i wykonywanych dlań zleceń (bądź całych ich frakcji). Systemem tym steruje grupa odpowiedzialnych zań algorytmów, więc jeśli bądź co bądź zaciukałeś towarzyszy z powinności przy bramie na Wysypisku, to niestety ale zadziałał algorytm. Jaki wniosek ? Npc'ty z przypisaną funkcją - F(duty) - są do ciebie wrogo nastawieni w sposób matematyczny. To odpowiednia funkcja jaką sobie gra przelicza i zapisuje w save'ie odpowiada za nastawienie powinności do ciebie.

A działa to tak - Gracz zabija członka powinności = cały system gry przerabia matematycznie reputację Naznaczonego, że inni z powinności na widok obiektu "Naznaczony", ładują w niego ołowiem. To nie są prawdziwi ludzie, oni sprawiają tylko takie wrażenie ze względu na złożony system A-Life, który buduje ich zachowania. Ale nie liczyłbym na to, że przywódca powinności nagle pomyśli - "A co tam, Naznaczonego ostatnio nie było w Barze, dajmy facetowi spokój". Także. Co się stało, to się nie odstanie.

Wniosek ? Cofnij się do poprzedniego stanu gry o ile jest taka możliwość. Jeżeli nie - cóż... pozostaje ingerencja w kod save'ów, ale w tym już Ci niestety nie pomogę.
Moja twórczość jaką tutaj zamieściłem:
Złoty Odwłok Cywilizacji - cyberpunk/postapokalipsa z nutą tragedii
S.T.A.L.K.E.R. - Hipotezy - artykuł wyjaśniający zagadnienia noosfery
Barwnoprogresja Szarobredni - psychologiczne opowiadanie w narzeczu filozoficznym
Dziadek - ciepły fabularnie short
Demiurg - opowieść filozoficzna/metafizyka
Awatar użytkownika
Farathriel
Stalker

Dołączenie: 16 Mar 2013, 12:37
Ostatnio był: 16 Mar 2017, 21:02
Miejscowość: Ostrowiec Świętokrzyski
Kozaki: 63

Postprzez Pangia w 16 Mar 2013, 22:28

seba11pl napisał(a):miałem im pomóc zabić jakieś mutanty biegnący w strone ich "posterunku" ale nie zdążyłem tam dojść i sami sobie poradzili więc musiałem ich zabić

Jeśli poszedłbyś tam po zabraniu dokumentów z bazy wojskowej w Agropromie, to by cię wpuścili nawet, jeślibyś nie kiwnął palcem - na magiczne słowa "Mam sprawę do Barmana" wszyscy - łącznie z bramą - zeszliby ci z drogi :)
znalazłem u nich Thundera(ulepszonego) oraz Snajperskiego Obokana, teraz też nie jest źle często mają w eq apteczki naukowców

A to ciekawe, bo Grozę 5.45 ma tylko 2 NPC: Barin i Chorąży (jest dwóch Chorążych w Powinności - jeden ma obrzyna, gołą facjatę i stoi na przejściu z Wysypiska do Baru, drugi łazi po Barze, ma maskę i po wyłączeniu emitera w X16 czasami emigruje pod bunkier naukowców) i obaj są tylko w Barze (poza sytuacją, o której przed chwilą napisałem), a snajperskiego Abakana ma Oleg Gusarow, który jest zwykłym stalkerem i zazwyczaj siedzi w Barze (choć wydaje mi się, że jeśli weźmiesz od Sida zadanie zabicia go zanim wejdziesz do Baru, to gra przesuwa go na Wysypisko). Apteczki naukowe też raczej nie wypadają z Powinnościowców (głównie z naukowców i żołnierzy Monolitu).
1.Czy to da się jakoś skorygować?

Nie, możesz jedynie wyrzynać w pień Powinność i zbierać po nich amunicję, Abakany i Grozy :P Z doświadczenia wiem, że raczej nie będzie to specjalnie przeszkadzać w grze (raz miałem buga i musiałem właśnie bawić się w eksterminatora Powinności)

2.Jako że mam wojne z Powinnośćią ciekawi mnie co zrobić aby Wolność była przyjazna ? :) - nie chciałbym walczyć z obiema frakcjami naraz :(

Rób zadania dla Wolności, przy okazji będziesz miał okazję kupić sobie trochę amunicji 7.62x54, do SWD na późniejsze fragmenty gry jest jak znalazł.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez scigacz1975 w 16 Mar 2013, 22:30

Wystarczy zrobić drobny myczek z plikiem task_manager.ltx - pytanie tylko gdzie teraz jesteś. - Mogę Ci zrobić wszystkich na zielono.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość