S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Profesor Wołodia po 14 latach swoich badań wciąż nie dowierzał. Pod nosem cały czas powtarzał - "будет, не будет...".

Re: S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Postprzez Szpagin w 19 Lut 2013, 23:37

@connfi: pomyśl trochę. Gdyby pojawiły się jakieś nowe wiadomości, to na pewno trafiłyby na stronę główną. Niestety, Siergiej Grigorowicz, właściciel praw do marki, nabrał wody w usta.
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Reklamy Google

Postprzez silos w 26 Lut 2013, 20:53

A jak by się wam spodobał co-op w stalkerze?
To by była zajebioza moim zdaniem ale piszczcie wy co o tym myślicie ;)
Awatar użytkownika
silos
Stalker

Dołączenie: 12 Lut 2013, 18:05
Ostatnio był: 13 Cze 2015, 23:14
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 5

Postprzez jalkavaki w 26 Lut 2013, 21:08

Była by przewujnia. Qpa ludzi biegała by i zabijała wszystkich, polując na ich ekwipunek, Lowięc fragi czy bóg wie co tam w łbach takich popaprańców tkwi. Zapomnij o jakiejkolwiek współpracy. Głównym i największym wrogiem byli by inni gracze. Popatrz na ten przykład co się dzieje w takich War Z czy Day Z.
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 20 Lip 2022, 06:45
Miejscowość: Stetinum
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 193

Postprzez Kudkudak w 26 Lut 2013, 21:18

Może i tak, ale wprowadzenie co-op a'la Borderlands czy Dead Space 3. Skoro można łazić z innymi stalkerami, to czemu nie z kimś? Tak by było o wiele lepiej pod kątem czerpania zabawy z gry. Ponadto można by posiedzieć z kolegą wspólnie w grze zamiast pytać się go, gdzie jest i jaką misję robi, co znalazł itd.
Image
Image Image Image Image Image
Awatar użytkownika
Kudkudak
Legenda

Dołączenie: 02 Lis 2011, 18:55
Ostatnio był: 02 Maj 2020, 00:25
Miejscowość: atomizer
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 656

Postprzez Ric w 26 Lut 2013, 23:55

jalkavaki napisał(a):Była by przewujnia. Qpa ludzi biegała by i zabijała wszystkich, polując na ich ekwipunek, Lowięc fragi czy bóg wie co tam w łbach takich popaprańców tkwi.

Eee... Pan chyba nie za bardzo wie na czym polegają gry co-op. Co-op to nie gra multiplayer. W zasadzie wszystkie gry co-op polegają na tym, że 2-4 graczy razem przechodzi kampanie. Nie ma tu jakiejkolwiek mowy o zabijaniu innych graczy. A War Z nie nazwałbym nawet grą co-op. To normalna gra multiplayer, gdzie po prostu organizowanie się w grupy i współpraca są istotą rozgrywki.

Jak dla mnie to mogłoby być ciekawe. Strasznie wkurzało mnie nastawienie GSC, że gry Stalker realizują ideę StalkeLONER i starali się nam wmawiać, że stalker to samotnik. Gówno prawda. Striełok jest jednym z nielicznych stalkerów w grze, który chodzi wszędzie sam jak frajer. Cała reszta organizuje się w grupy, bo to nawet nakazuje logika. Jesteś w niebezpiecznym miejscu, gdzie wszystko może cię zabić? Znajdź sobie kumpli, którzy będą chronili ci tyłek i pomogą w razie potrzeby. Fajnie byłoby przemierzać podziemia Agropromu wraz z kumplami czy przedzierać się przez Prypeć.

Mi się wydaje, że największym problemem wprowadzenia co-opa do stalkera byłaby jego otwartość. Gry co-op z zasady są liniowe, by gracze musieli działać razem. Ba! Te gry specjalnie projektowane są tak, by wymuszać kooperację w celu przejścia jej dalej (odpowiednia konstrukcja poziomów, łamigłówek, zadań). A niestety stalker pod tym względem jest nieco jak gra RPG - jest otwarty. Wsadzić kilku graczy do otwartej Zony, a każdy pójdzie sobie gdzie chce i o ile nie są to kumple, którzy trzymają się razem, to nie utrzymasz ich w jednym miejscu na długo. Jak dla mnie jest to powód dla którego wprowadzenie co-opa w Stalkerze jest niemożliwe.
"Gówno chodzi ulicami" Szrama

Za ten post Ric otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Skowoo.
Awatar użytkownika
Ric
Stalker

Dołączenie: 26 Gru 2010, 17:15
Ostatnio był: 25 Sty 2015, 15:03
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: Noiseless Viper
Kozaki: 34

Postprzez Jachu w 27 Lut 2013, 01:37

Wprowadzenie kooperacji do stalkerskich realiów nie jest łatwe, ale dość realne. Prawdopodobnie zostałby wprowadzony czat, na którym moglibyśmy rozmawiać z osobą, z którą aktualnie gramy. Jednakże, tak jak powiedział Ric powyżej , dużo czasu by nie zajęło na to, żeby nasz towarzysz, nie wiadomo jak, nagle pojawił się na drugim końcu Zony.

Z drugiej strony, moim zdaniem, kooperacja polega głównie na graniu ze znajomymi. Wolę grać z kimś, kogo znam oraz z kim mogę wspominać wrażenia z gry (coś w stylu "A pamiętasz jak Ciebie uratowałem przed tą pijawką?", albo"Chodźmy zapolować na dziki, tak jak tydzień temu"). Przecież to żadna przyjemność wejść na kooperację, napisać krótkie "Cześć. Gdzie idziemy?" , a za około pół godziny skończyć grę, bo nasz towarzysz wlazł w anomalię, czy inne zdarzenie losowe.

Dlatego uważam, że tryb co-op jest możliwy w stalkerze. Innym tematem byłaby mechanika jego działania. No, ale wszystko jest możliwe.
«Врагов надо истреблять!»
Awatar użytkownika
Jachu
Stalker

Dołączenie: 26 Lut 2012, 22:32
Ostatnio był: 03 Mar 2016, 00:43
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 4

Postprzez Gizbarus w 27 Lut 2013, 10:41

Ric napisał(a):nastawienie GSC, że gry Stalker realizują ideę StalkeLONER i starali się nam wmawiać, że stalker to samotnik.

W rzeczy samej, gówno prawda - po pierwsze to, co sam powiedziałeś, a po drugie choćby ten cholerny CS. Zona przeludniona jak Łeba w okresie wakacyjnym, wszyscy łażą w grupach 2-6 osób itd...

Co do coopa - jestem jak najbardziej za. Też nie wyobrażam sobie sytuacji, żeby grać z kimś, kogo w ogóle nie znam, tak totalnie z dupy. Przecież to nie jest cel coopa - to ma być współpraca, na co sama nazwa wskazuje, a nie wyzywanie przez mikrofon/na czacie jakiegoś koziego syna, który ma nas w dupie i postanowił pobiec na drugą stronę Zony, żeby nas trollować.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez fifilekPL w 03 Mar 2013, 13:02

Witam.

Czy wiecie może kiedy ma wyjść S.T.A.L.K.E.R. 2 bo mówią, że ma wyjść w tym kwartale czy to prawda? :D
fifilekPL
Kot

Dołączenie: 03 Mar 2013, 12:53
Ostatnio był: 21 Mar 2013, 14:46
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: -3

Postprzez Piłat w 03 Mar 2013, 13:41

Widzę, że jesteś dobrze poinformowany. Przeczytaj sobie poprzednie strony. Najlepiej od początku - jest ich przecież tylko sto trzydzieści pięć.

Za ten post Piłat otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive vandr.
Awatar użytkownika
Piłat
Redaktor

Dołączenie: 02 Sty 2011, 14:06
Ostatnio był: 06 Cze 2021, 12:31
Miejscowość: Rostok
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 163

Postprzez Glaeken w 03 Mar 2013, 13:50

Jest znzcznie prostszy i szybszy sposób. Wystarczy z poziomu strony głównej, z prawej strony kliknąc na tag stalker 2 i wyskakuja wszystkie newsy zw. z tym projektem.

http://stalker.pl/tag/stalker-2/

Ostatnie info obowiazujace po dzis dzien ze wzgledu na brak jakichkolwiek nowszych informacji znajduje sie tutaj:
http://stalker.pl/2012/09/28/s-t-a-l-k- ... -nadzieja/
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Kozaki: 371

Postprzez impulse_101 w 10 Mar 2013, 23:09

Ostatnio przeglądałem mitologie słowiańską i przypadkiem trafiłem na demona o nazwie Leszy i jakoś tak mi zaświtało ze przecież art leśnego licha miał nazwę pliku "leshy_duzy.jpg" i faktycznie po sprawdzeniu wygląda na to ze monstrum było oparte w jakimś stopniu na mitologi tego demona :D
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Glaeken w 10 Mar 2013, 23:52

Zgadza się. Pisałem o tym w newsie.
Jeśli ktoś ma książkę A.Sapkowskiego "Rękopis znaleziony w smoczej jaskini" to tam jest dobry opis tego stworzenia. Nawiasem mówiąc stamtąd też wziąłem tłumaczenie nazwy tego stwora na polski - z Sapkiem się nie polemizuje ;)
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Kozaki: 371

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości