oj xionc... chcesz z architektem dyskutować o budownictwie?
Wiem, że budownictwo z prefabrykatów wymyślono w Niemczech i wiem, że koncepcja budowy bloków narodziła się w latach 20-tych. Tyle tylko, że Niemcy szybko wycofali się na zachodzie z tego budownictwa a w Europie zachodniej i USA w latach 70-ych zaczęto wyburzać nawet nowe blokowiska, gdyż stwierdzono, że generują one przestępczość i biedę. A Gierek w tym samym czasie rozpoczął masową produkcję technologię, którą na zachodzie już porzucono i formy budownictwa, które uznano za szkodliwe społecznie.
Bloki się będą sypać, bo taka ich technologia i będą stały bo co zrobić z ich mieszkańcami?
Nie wiem gdzie się tak marnie buduje teraz jak piszesz. Ja muszę nadzorować budowy budynków mieszkaniowych, które projektowałem i nie widzę niczego co by przypominało Twoje opowieści. Dzisiaj ludzie nie dostają mieszkań od państwa i są szczęśliwi, że je dostali. Dzisiaj za nie płacą lub zaciągają kredyt na całe życie a jak coś się dzieje to się sądzą z deweloperem, więc nie opłaca się źle budować. To nie lata 80-te. Chyba, że ktoś kleci gdzieś chałupkę siłami szwagra i Heńków spod sklepów.