Painkiller

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Painkiller

Postprzez paintball_0 w 09 Wrz 2012, 20:29

Zawsze powtarzam, że strzelanki sam gameplay nie uciągnie. Gracz po prostu musi wiedzieć kim jest i dlaczego dzieje się to, co się dzieje. Czasem tę wiedzę trzeba zdobyć, ale przecież wychodzi na to samo- gracz chce i musi w końcu się dowiedzieć.

Nie wiem co Play zrobił z tym dodatkiem i nie pamiętam czy w ogóle było w nim choćby intro, ale podstawowy Painkiller miał całkiem fajną fabułę. Można by powiedzieć, że historię drogi z przemianą duchową bohatera w tle. ;) Ty po prostu źle trafiłeś. Same misje w dodatku są bardzo fajne i gra się nieźle, ale żeby zrozumieć o co właściwie chodzi, trzeba przejść podstawkę.

Ale osobiście nie kupię tego remaku. Nawet jeśli nie będzie to toćka w toćkę historia i plansze z pierwowzoru. Nie wiem jak u was, ale ja mam tak, że niektóre filmy i gry potrafię oglądać i przechodzić kilkadziesiąt razy i nigdy mi się nie nudzą. Ale są i takie, które nazywam "jednostrzałowcami". Niby wszystko z nimi w porządku i mi się podobały, ale nie mam ochoty do nich wracać. I tak jest w przypadku Painkillera. To jednostrzałowiec. Można sprawdzić i prawdopodobnie będzie się podobać, ale żeby siąść do tego drugi raz? Nie, to nie dla mnie. Zdecydowanie wolę duchowego następcę, tj. Bulletstorma. Rozgrywka jest bardziej zróżnicowana, szybsza, mapy mniej nachalnie przypominają areny i killroomy. No i ulepszenia broni i skillshoty sprawdzają się znacznie lepiej, niż karty tarota.

Jedyne, co tak naprawdę przyciąga mnie do Painkillera to kołkownica. Przepiękny design broni i 90%-owa skuteczność (jedynie 10% przeciwników, i to tych najsilniejszych, jest w stanie przeżyć pierwszy strzał). :E
Ale to za mało, żebym płacił za tytuł jeszcze raz, albo instalował wersję sprzed lat.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Reklamy Google

Postprzez KoweK w 10 Wrz 2012, 12:10

Szpagin napisał(a):Nie zrozumcie mnie źle, nie oczekuję w tego typu grze wyjątkowo wyszukanej fabuły. Ja po prostu chcę wiedzieć, kim jestem i co mam robić. Wiem, dawno, dawno temu, gdy światem gier rządził Doom i Quake, fabuły nie było i jakoś nikomu to nie przeszkadzało. Problem w tym, że zacząłem grać znacznie później i rozpocząłem od innych gier. Nawet grając w Serious Sama nie czułem takiej pustki. Tam przynajmniej było intro, wpisy w PDA (czy jak się to ustrojstwo nazywało), odzywki bohatera...

No chłopie. W co ty grałes, bo chyba nie w Painkillera. Przecież ta gra ma prostą historię, intro a nawet cutscenki, które jak na tamte czasy były całkiem niezłe.

Trzymaj. Nigdy za późno by postać historię tej gry. :D

P.S. Jak pierwszy raz grałem w Painkillera to niektóre poziomy ładowały mi się po 15 minut, a miejscami miałem ~10 fps. Mimo to ukończyłem podstawkę i dodatek, który ciął się jeszcze bardziej. :D

- - -

Co do Bulletstorma to wg mnie panowie z PCF dali ciała z ilością przeciwników podczas walki. Żeby maks kilkunastu na raz? Pewnie casualizacja rozgrywki albo ograniczenia konsoli, sam nie wiem.
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 00:26
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Postprzez paintball_0 w 10 Wrz 2012, 19:37

Swego czasu CD Action wywaliło wszystkie filmiki z Soldier of Fortune na swoim pełniaku, bo musieliby dodać dwie płyty z grą do pisma. Pewnie Play zrobiło to samo, żeby oszczędzić miejsce.

Co do Bulletstorma, momentami faktycznie czułem, że przeciwników mogłoby pojawiać się więcej podczas walki. tak z 50% więcej. Ciężko porządnie pobawić się wszystkimi pukawkami i wypróbować wszystkie ich combosy, kiedy po zaledwie kilku strzałach nie ma do kogo mierzyć. W Painkillerze zasadniczo było odwrotnie: mnóstwo przeciwników, a ja biegam znudzony w kółko i tnę ich tak, żeby za daleko nie odlecieli, bo nie zdążę dusz pozbierać. ;) Najwidoczniej bardzo ciężko osiągnąć perfekcyjny balans nawet w prostej sieczce.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez KoweK w 23 Paź 2012, 16:29

Kto już posiada nowe CD-Action, to pewnie już wie – w przyszłym numerze magazynu na płytach dołączanych do niego pojawi się gra Painkiller: Hell & Damnation, remake oryginalnego, kultowego Painkillera.

Trzeba będzie kupić za miesiąc. :D
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez Szpagin w 28 Paź 2012, 16:05

Ło kurde, Kowek kupi CD-Action? Świat się kończy... Skoro i tak mam zamówioną prenumeratę, to może zagram (inna sprawa, że wtedy będę pewnie grał w multi w nową część CoDa...). Jeśli w podstawce w ogóle jest fabuła, to powinno to zatrzeć niesmak pod grze w dodatek.
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez Papa Mobile w 19 Lis 2012, 20:51

bedzie boleć anymore
p.s. kilka dni później
skóńczyłem painkillera hell damnation, miodzio, aczkolwiek bossowie są tacy sobie, ale FPS miodny i karty Tarota trzeba się skoncentrować, żeby mieć i używać , tak czy siak chciałoby się się more more :), za taką cenę(CDA) to ja lubię kupować gry :)
Ostatnio edytowany przez Papa Mobile 24 Lis 2012, 17:56, edytowano w sumie 2 razy
„Et aux horions, l’on verra qui a meilleur droit" — Jeanne d’Arc
Image
Awatar użytkownika
Papa Mobile
Tropiciel

Dołączenie: 23 Sie 2007, 13:54
Ostatnio był: 31 Maj 2025, 18:25
Miejscowość: Campus Pagani
Kozaki: 133

Postprzez KoweK w 19 Lis 2012, 21:55

Warto wspomnieć, że już jutro będzie premiera w Polsce za chyba 17 zł w CDA. Kto gra ze mną w COOP-a? :D
Image

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez pan kozaq w 21 Lis 2012, 12:25

Mam!! Kupiłem dziś rano :D . Fajnie że dali dodatkowo Black Mesę.
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
pan kozaq
Weteran

Dołączenie: 07 Mar 2012, 15:51
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 18:05
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 43

Postprzez ElBanana w 22 Lis 2012, 16:16

Takowoż jestem w posiadaniu najnowszego CD-A, chociaż kupiłem cały numer przede wszystkim dla Black Mesy. ;)

Oczywiście prawdopodobnie ani w to, ani w to nie zagram, bo szanowni panowie wolą łączyć się z chu*owym Steamem na niemal każdym kroku. ;) Oczywiście każdy w Polsce ma przyzwoity internet. Gratulacje za traktowanie mnie z buta, ekipo CD-A...

ElBanana
Wygnany z Zony

Dołączenie: 26 Paź 2012, 17:31
Ostatnio był: 29 Mar 2013, 20:23
Frakcja: Powinność
Kozaki: 15

Postprzez KoweK w 22 Lis 2012, 21:10

ElBanana napisał(a):Gratulacje za traktowanie mnie z buta, ekipo CD-A...

To wina CDA, że Farm51 zrobiło produkcję Steamworks? Poza tym zapoznaj się z czymś takim jak tryb offline w Steamie.
Image

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez swirekster w 26 Lis 2012, 21:15

skończyłem szpilać właśnie.
NAJLEPSIEJSZA gra typu: mam 30min wolnego czasu na szybką i beztroską rozpierduchę.
Bardzo fajnie zrobione filmiki i Zbieracz Dusz (nie trzeba już łazić po każdą duszę osobno, dodatkowo uwielbiam patrzeć, jak potwory leją się między sobą)

i wiecie... bohater gry musi mieć jaja, jeśli wyciąga dwururkę w stronę śmierci z krzykiem na ustach:

TY SKU()RWYSYNU! :E

(a, umierałem ze śmiechu, kiedy na peronie zaatakowała mnie Baba Jaga z śmietnikiem na kółkach :D )
Awatar użytkownika
swirekster
Tropiciel

Dołączenie: 06 Cze 2010, 20:36
Ostatnio był: 21 Mar 2017, 23:22
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 178

Postprzez pan kozaq w 28 Lis 2012, 12:55

Tak panowie, szkoda że wszystko łączą z internetem, najbardziej ubolewam nad niekompletną Black Mesą. Piszemy do CDA jakąś petycję?? Hmm?? Jak nie to możemy przekupić ich :wódka: :E
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
pan kozaq
Weteran

Dołączenie: 07 Mar 2012, 15:51
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 18:05
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 43

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości