Dysk jak każdy inny, nie wyróżniający się z tłumu, klasy popularnej, z marketingowymi 64MB cacha, tylko gwarancja mogłaby być dłuższa. Moja opinia jest taka: ja bym nie dramatyzował z awaryjnością WD. U mnie w sieci działa 250 kompów della, z których większość ma dyski wd (dell ma chyba jakąś słabość do tej firmy) i problemy ma góra kilka rocznie (palców jednej ręki starczy), a oszczędzane oj nie są. Nie pamiętam też żeby jakiś padł tak, że zniknął w stylu seagata i trudno było cokolwiek odzyskać. Opinia o awaryjności wynika bardziej z ich popularności, podobnie jak w przypadku Samsungów SpinPoint Fx. W chwili obecnej mam greena w laptopie, który codziennie pokonuje drogę do pracy, a później do domu, luzem w plecaku, bez żadnego etui, i po dwóch latach takiego traktowania jego stan jest właściwie idealny. Moje rzekomo bardzo awaryjne SpinPointy F3 chodzą dwa lata właściwie 24/7 i też nic im nie dolega.
Druga sprawa: o jakim typie awarii mówimy? Że się bady pojawią? Ze elektronikę szlag trafi? Dla mnie dysk, którego trzeba się wystrzegać to dysk z wadliwym firmwarem, tak jak to się stało w przypadku Seagata (w końcu Seagatowi wyrobiła taką a nie inną opinie ta jedna konkretna seria dysków: 7200.11) czy nie tak dawno SSD Intela i jego kurcząca się pojemność. A że kolejne firmwary są tylko przeróbkami poprzednich, więc profilaktycznie unikam tych dysków. Natomiast bady na dobrą sprawę pojawią się prędzej czy później w każdym dysku, bo taki jest urok tej metody przechowywania danych. Dysk jest urządzeniem mechanicznym i wieczny nie jest. A ponieważ ten konkretny dysk ma pracować w domu, fundusze są ograniczone, więc poza seagatem ja bym brał cokolwiek, ale u sprzedawcy, który nie robi problemów z wymianą. Warto jedynie raz na jakiś czas w SMART zajrzeć. Nie oszukujmy się: w tym przedziale cenowym nigdy nie kupi się czegoś tak niezawodnego jak profesjonalne dyski serwerowe czy storagowe. Choć ta profesjonalna niezawodność też jest złudna, bo już kilka razy wymieniałem dyski warte grubo ponad 2k zł za sztukę...
@xKoweKx: a jaki dokładnie dysk masz? Zapodaj zrzut smarta.