Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez paintball_0 w 03 Paź 2012, 18:16

Hehe, Gamer. Chyba jedyny film ocierający się o sci-fi, którego nie obejrzałem do końca. Bo jest głupi, nudny i wcale nie dla graczy. Ukazuje ich (nas) albo jako zboczonych grubasów z mrocznej meliny, albo pedałkowatych nastolatków w rurkach, mieszkających w olbrzymich luksusowych mieszkaniach. Wspaniała zachęta dla szanującego się gracza... :facepalm:
"Normalni" ludzie są pokazani jako biedni i zdesperowani, gotowi zapisać się do gry byle by związać koniec z końcem. A więc ucisk klasy robotniczej przez grową arystokrację? Ciekawe na czym się rzeczona dorobiła, że tylko siedzi przed ekranem... :facepalm:
Gamer to taki dziwny straszak dla rodziców, wołający "Zobaczcie co się z tym światem dzieje! Zobaczcie do czego te ich gry doprowadzą!". Dziwny dlatego, że jego targetem są nastolatki. A jeśli się zastanowić, to przecież obecnie średnia wieku gracza to bodaj 20 lat, więc film opowiadający o mrocznej przyszłości gier wideo kierowany jest do osób, których ten temat praktycznie w ogóle nie obchodzi. Nastolatki idą do kina, żeby zobaczyć parę fajnych scen akcji i Dextera. :facepalm:
Jak już przy Dexterze jesteśmy. Koleś dorobił się na stworzeniu systemu sterowania ciałem drugiego człowieka, który wykorzystał do stworzenia gry. :facepalm:
I ponieważ jest zaje*iście bogaty, żaden rząd i żadna organizacja nie zdołała go zamknąć za łamanie praw człowieka (czy czego tam, żeby tylko dobrać się do patentu)? :facepalm: Przecież nawet na Gatesa znaleźli haka i wywalili go z firmy, którą sam stworzył!

Z technicznego punktu widzenia ten film to jedna wielka brednia. Oczywiście, w latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych zdarzały się podobne fabuły (na przykład wspomniany Uciekinier), ale wtedy zaawansowane technologie komputerowe dopiero wchodziły do użytku i dla przeciętnego człowieka były istną magią. Teraz mamy wystarczającą świadomość i dostęp do informacji, żeby wiedzieć, że takiego numeru na taką skalę praktycznie nie da się wywinąć.

Fabularnie jest ok. Jest sobie koleś, który próbuje wywinąć się z mamra zabijając (a co tam) innych ludzi. Jest sobie dzieciak, który nie traktuje świata poważnie i który dopiero dowie się, jak prawdziwy świat działa. Jest sobie wątek miłosny i wielki zły, którego wszyscy zainteresowania zasadniczo nienawidzą, i który najpewniej zginie w satysfakcjonujący sposób. W sumie niezły materiał na film akcji z grami w tle. Ale zrealizowany w głupi sposób i celujący do nikogo konkretnego.

Patrząc z perspektywy czasu, a dawno go oglądałem, 3/10
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Reklamy Google

Postprzez Soviet w 06 Paź 2012, 13:27

Śmnieszne:

r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image

Za ten post Soviet otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Glaeken, margarita.
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 23:15
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez dorian w 06 Paź 2012, 21:10

Jeśli było, to mnie banować( Łil..) :

Jesli nie, a ktoś nie wie, o co chodzi, to polecam obejrzeć. Film do dzisiaj jest świetny.

Za ten post dorian otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Glaeken, Papa Mobile.
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 23 Sie 2024, 17:38
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 246

Postprzez Glaeken w 19 Paź 2012, 00:18

Kolejny klasyk sci-fi godny przypomnienia... kto nie oglądał niech się wstydzi ;)
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Postprzez Terminus w 21 Paź 2012, 19:04

Parafrazując tytuł świetnej audycji kabaretowej w Trójce: "Chu*wy film dzisiaj widziałem"

A konkretnie był to duńsko -niemiecki dramat "Kochanek królowej" oparty na prawdziwej historii rządów Christiana VII Olendberga w Danii. Film w zasadzie o wszystkim: przyjaźni chorego psychicznie króla z niemieckim lekarzem Struense'em, o romansie tegoż z królową, o problemach królowej ze swoją rolą w życiu, o walce karykaturalnie pokazanego Oświecenia z jeszcze bardziej sztampowo pokazanym duńskim protestancko-artystokratycznym betonem.
Chciano za dużo grzybów utopić tym barszczu w wyniku czego wyszedł nudny film z antypatycznymi bohaterami i odkrywczym morałem: "do myślenia używaj głowy a nie przyrodzenia"....

Jedyny plus to świetna gra pierwszoplanowych postaci męskich:
David Dencik jako chory król Christian i Mads Mikkelsen jako Struense.
Niestety królowa grana przez Alicia Vikander cienka i bez cycek (co ma swoje znaczenie w fabule).

Ocena: pod żadnym pozorem nie dać się kobiecie na to zaciągnąć do kina.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Universal w 21 Paź 2012, 19:17

Termi, mogłeś iść na Bitwę pod Wiedniem, tam to byś spazmów dostał.

Byłem na Bitwie i polecam, do kolekcji muszę jeszcze Kac Wawę obejrzeć i będę miał zaliczone chyba wszystkie najgorsze filmy z udziałem Polaków :E Choć fakt faktem, że Adamczyk nieźle się wpasował. Rola Szyca - znakomita, dawno tak dobrej nie widziałem.
http://film.wp.pl/idGallery,10695,idPho ... leria.html
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez Realkriss w 22 Paź 2012, 08:28

Ten "Kac Wawa" to jest apogeum debilizmu.
Dużo głupich filmów widziałam w życiu, ale to ścierwo do niczego się nie umywa. Żenująca fabuła, aktorzy chyba starają się grać jak najgorzej, nawet dziwki są tam brzydkie. Dno dna i kilo mułu.

Za ten post Realkriss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Alchemik.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 881

'Как я провёл этим летом'

Postprzez Cromm Cruac w 26 Paź 2012, 11:13

Całkiem niezły ruski dramat rozgrywający się na stacji meteorologicznej na dalekiej północy. Ciekawostką jest fakt, że gościu gra w Stalkera dla zabicia nudy (trailer 1:28) :)

Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: Wczoraj, 23:09
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1078

Postprzez Papa Mobile w 08 Lis 2012, 19:16

Ostatnio edytowany przez Papa Mobile, 10 Lis 2012, 22:39, edytowano w sumie 1 raz
„Et aux horions, l’on verra qui a meilleur droit" — Jeanne d’Arc
Image
Awatar użytkownika
Papa Mobile
Tropiciel

Dołączenie: 23 Sie 2007, 13:54
Ostatnio był: 06 Wrz 2023, 19:11
Miejscowość: Campus Pagani
Kozaki: 133

Postprzez Realkriss w 08 Lis 2012, 20:10

A nowego Bonda już widzieli?
Ja widziałam i bardzo mi się podobał, w końcu przekonałam się do Craiga jako 007. Choć moje serce i tak należy do Seana Connery :E Jako odcinek jubileuszowy, Skyfall ma wiele smakowitych odwołań do poprzednich filmów o Bondzie, pojawia się też najpiękniejszy Aston Martin z całej serii. Fabuła niezła, obsada świetna, przeciwnik Javier Barden znakomity. W końcu uchylają rąbka tajemnicy co do osoby agenta 007. Świetnie wydane pieniądze na obejrzenie dynamicznego filmu i podróż sentymentalną.
A, do tego doskonała piosenka Adele (trochę klimatem przypominająca piosenki bondowskie Shirley Bassey) i jak zwykle genialne otwarcie.

Za ten post Realkriss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive scigacz1975.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez paintball_0 w 08 Lis 2012, 20:29

Dwie wcześniejsze części robili jako "realistyczne", żeby w trójce wrócić do bajkowego świata katapult w fotelach i wybuchających długopisów... :facepalm:
I czy ktoś mi może wytłumaczyć w jaki sposób cała "trylogia" łączy się fabularnie? Jedynkę z dwójką jakoś można scalić, bo LeChief pracował dla kogoś tam w Quantium. Ale jak to się ma do głównego złego w Skyfall? I czym dokładnie było Quantum of Solace?! Sądziłem, że trójeczka będzie domknięciem pewnej całości, a wyszedł hołd dla komiksowych szpiegów.

Craig dostaje dabyl oł, a po pięciu latach (mam tu na myśli lata w świecie filmu, nie czas między kolejnymi filmami) jest już nieogolonym staruszkiem niezdolnym do służby? No bez przesady w świecie niewidzialnych samochodów!
Rozumiem te całe rocznicowanie, ale zamiast psuć film trzeba było wypuścić, nie wiem, całą kolekcję na pozłacanych płytach, albo z Aston Martinem w ramach gratisu. :facepalm:

Z powodu kretyńskiej chęci wciskania "smaczków" gdzie popadnie film ma płaską fabułę Mrocznego Rycerza i kończy się debilnym klimaksem. A Q rozczarowuje.

Oprócz tego bardzo mi się podobał, czasem zapominałem żuć popcorn, a czasem śmiałem się z gagów. ;) Naprawdę dobry blockbuster, lepszy od tegorocznego Batmana. Warto.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Realkriss w 08 Lis 2012, 21:06

Pewnie masz rację w wielu wymienionych aspektach, ja nie znam aż tak dobrze serii, a na "Ouantum of solace" spałam w kinie jak niemowlę. Dlatego nie spieram się, zostawiam to dla tych, którzy w sprawach bondowskich wymiatają.
Co do Q, to wolałam Cleese'a, bo kocham Monty Pythona, ale ten nowy... całkiem, całkiem słodziel z niego.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości