Terminus napisał(a):Zdaniem podsumowania: Do kina marsz!
Nie mogę się zgodzić z tym zachęcaniem, ale mój argument to znaczący spojler i zawiązanie akcji.
Może tak: idź na to do kina, bo kupować DVD nie warto.
Widoki faktycznie przepiękne, wizualnie film jest wręcz porywający. Dialogi są świetne, humor jest świetny, sceny akcji są świetne. Ale wszystko psuje ten spojler, którego nie chcę przytaczać nawet w ramce [spojler]. Ze świetnej bajki film spada w disnejowską nędzę najgorszego rodzaju. Już myślałem, że opowie o wartościach rodzinnych w ciekawy sposób, a tu banał. W dodatku głupi, bo morał jest całkowicie kretyński. Aż się za głowę złapałem! Gdyby nie to, że zakochałem się w pierwszych bodaj dwudziestu minutach animacji, olałbym scenariusz i cieszył się oprawą. Ale nie mogłem, bo głupota jest niesiona dalej i cała reszta filmu z niej wynika.
5/10. Klasyczna bajka dla dzieci i dorosłych z ponadprzeciętną oprawą i idiotycznym morałem, zmieszana w takich ilościach, że wychodzi przeciętniaczek. Gdyby nie przedstawienie świata, dałbym 3/10. Gdyby fabuła była mądrzejsza, dałbym pewnie 8 za sam styl i wykonanie.