Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez szm w 11 Lip 2012, 18:15

parafii poznałem sporo bo sporo się po Polsce (i nie tylko) włóczyłem. Nie traktuję ich schematycznie, ale często schemat był podobny.

Ja bułeczki kupowałem u wielu piekarzy, i też nie traktuję ich schematycznie, ale często schemat był podobny.

tak, masz rację, nikt Cię nie zmusza, o ile nie trafisz na czarnego pacana który publicznie Cię zwyzywa - oczywiście "w imię Boże"

Jeśli mnie zwyzywa, to wstąpię z nim na ścieżkę wojenną. I tyle w temacie.

A co do pensji - mają swój cennik posług - łatwo im z tego pensję wyliczyć.

Przy założeniu, że śluby, chrzciny, pogrzeby etc. trafiają się im codziennie.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 22 Wrz 2024, 15:29
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Reklamy Google

Postprzez scigacz1975 w 11 Lip 2012, 18:23

@Termi widzisz - nie każdy wku*wiony wierny ma szansę wypiąć się na porąbanych czarnych i pójść na budującą mszę, czy inne nabożeństwo do zakonników. 90% katolików w Polsce ma do czynienia tylko z księżmi. Poza tym (tego akurat na 100% nie wiem więc mogę walnąć babola) większość klasztorów utrzymuje się z jakichś rodzajów działalności, a datki są marginalnym źródłem dochodów. A to już się chyba trochę inaczej liczy. Natomiast parafie powinny podlegać prawu o wydatkach publicznych, bo de facto z publicznych (czyt. naszych) pieniędzy żyją.

@Szm - Jeżeli ksiądz dostanie pensję i znajdzie się pod kontrolą (parafian a nie władzy) - to nie będziesz musiał ganiać po sklepikach tylko zgłosisz problem i propozycję zmiany kapłana, nie będziesz z nim musiał toczyć walk bo będzie miał do Ciebie więcej szacunku z racji tego że masz nad nim jakąś kontrolę (bo władzy raczej nie), A co do ślubów - latem jest ich więcej niż zimą, a pensję dostaną stałą - to tylko dla nich lepiej ;) - oczywiście to tylko pokorne prośby do Boga, praktyka może okazać się mniej różowa. Ale lepiej mieć jakąkolwiek, choćby minimalną kontrolę nad nimi, niż nie mieć jej wcale. A dziś właśnie jej nie mamy. I mamy to co mamy.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 11 Lis 2024, 01:03
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Terminus w 11 Lip 2012, 18:32

Nie mylmy pojęć. "Pieniądze publiczne" - pieniądze pochodzące z powszechnego obowiązku podatkowego zbierane i dzielone przez Państwo. Kościół jako takich nie otrzymuje (pomijam dotacje na remonty zabytków czy likwidowany Fundusz Kościelny). Mówimy o pieniądzach prywatnych, pochodzących z datków wiernych danego związku religijnego.
Wierni dają lub nie dają - państwo i ustawodawstwo tu nic nie ma.

Przy okazji - wielokrotnie pisałeś, że nie jesteś członkiem KK, wyznajesz własną wersję chrześcijaństwa itp. To przepraszam co Cię obchodzi jakość obsługi NASZYCH kapłanów i ich apanaże na które nie łożysz?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez smok61 w 11 Lip 2012, 18:38

Kapłaństwo, to powołanie i wg. mnie księży powinno się kastrować. Prawdziwemu księdzu z powołania jajka nie są potrzebne. Widzę w tym kroku :E same plusy - molestowanie, pedofilię, parafianki w ciąży - mielibyśmy z głowy. I jeszcze jeden bonus - jak pięknie by śpiewali!!!. Obawiam się tylko, że ilość nowych księży gwałtownie by spadła.
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.
Stanisław Lem

Za ten post smok61 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive scigacz1975, Werewolver, Pijawol,
Negative Szpagin, Wojas21.
Awatar użytkownika
smok61
Tropiciel

Dołączenie: 19 Wrz 2009, 12:36
Ostatnio był: 07 Lut 2018, 19:30
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 75

Postprzez scigacz1975 w 11 Lip 2012, 19:30

Przy okazji - wielokrotnie pisałeś, że nie jesteś członkiem KK, wyznajesz własną wersję chrześcijaństwa itp. To przepraszam co Cię obchodzi jakość obsługi NASZYCH kapłanów i ich apanaże na które nie łożysz?

Bo niestety żyję w kraju gdzie do religii prawie że przymusza się od małego, a mój synek nie za długo pójdzie do szkoły i spotka się tam z religią. Zresztą jak pisałem, a zapomniałeś, nie jestem członkiem KK właśnie ze względu na (pseudo)kapłanów którzy powodują obrzydzenie, przynajmniej u mnie, a także ich popleczników i ludzi ślepo w nich wierzących. A nie mam niestety możliwości uczestniczenia w mszach prowadzonych przez zakonników. Ale kościół to coś więcej niż msze i cały obrządek. To wspólnota i jej wsparcie. A tego niestety też nie uświadczysz, a przynajmniej nie tyle co potrzeba. Oczywiście jak masz szczęście to trafisz na porządnego księdza, porządnych, dobrych, serdecznych ludzi którzy będą Cię wspierać. Ale to jak masz szczęście. A tu chyba nie o to chodzi. Myślisz że mi tego nie brakuje? Nie żyję sam dla siebie.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 11 Lis 2024, 01:03
Miejscowość: Stalowa Wola
Kozaki: 926

Postprzez Terminus w 11 Lip 2012, 19:40

scigacz1975 napisał(a):Zresztą jak pisałem, a zapomniałeś
Nie nie zapomniałem. Podobnie jak wielu innych wypowiedzi, z którymi kiedyś polemizowałem.
A nie mam niestety możliwości uczestniczenia w mszach prowadzonych przez zakonników.

Krótka kwerenda na google; zakony męskie w Stalowej Woli: oo.Kapucyni, oo.Michalici.
Myślisz że mi tego nie brakuje? Nie żyję sam dla siebie.

Przykro mi. Współczuję.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Firlej w 14 Lip 2012, 22:11

Moja wiara jest scisle zwiazana z pogladami, jakie wyznaję. Jestem zagorzałym komunistą tak samo jak mój tata, dziadek i pradziadek. Więc jestem ateistą który odrzuca istnienie jakichkolwiek form boskich i jest przeciwny istnieniu miejsc kultu religijnego.
Faszyści i burżuje - wasz koniec się szykuje!
"Ignaś: albo nie zrozumiałem, bo twój sarkazm/ironia/ch*j wie co był zbyt zaawansowany, w co osobiście wątpię, albo cię poj*bało. I to konkretnie." - Bania

Za ten post Firlej otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive GhostRider44, Gavdylenko,
Negative Lucjusz, Szpagin.
Awatar użytkownika
Firlej
Kot

Dołączenie: 14 Lip 2012, 13:40
Ostatnio był: 27 Sty 2013, 14:36
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 5

Postprzez Terminus w 14 Lip 2012, 22:31

Propagowanie komunizmu jest zagrożone karą do lat 2. Tak gwoli przypomnienia.

"Komunizm taki, jaki istnieje, rozpatrywany w swoim duchu i zasadach - a w pierwym rzędzie komunizm republik sowieckich - jest pełnym systemem doktryny i życia, który rości sobie pretensję do wyjawiania człowiekowi sensu jego istnienia, odpowiada na wszystkie podstawowe zagadnienia stawiane mu prze życie i przejawia niezrównaną moc totalistycznego ujarzmienia człowieka. Jest on religią i to bardzo wymagającą, a także przekonaną, że jest powołaną do zastąpienia wszystkich innych religii; religią ateistyczną, której dogmatykę stanowi materializm dialektyczny, której wyrazem etycznym i społecznym jest komunizm jako ustrój życia. Tym sposobem ateizm nie jest wymagany (co byłoby niezrozumiałe) jako konieczne następstwo systemu społecznego, lecz przeciwnie jest założeniem jako jego zasada. Jest punktem wyjścia. I dlatego właśnie myśl komunistyczna dba o niego tak gorąco jako o zasadę, która ustala jej wnioski praktyczne i bez której straciłyby one swoją konieczność i swoją wartość."
"Humanizm integralny" Jacques Maritain

Jak widać dziesiątki milionów ofiar niektórych niczego nie nauczyły....
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez lukebuka w 15 Lip 2012, 13:25

Typowi Polacy: ponarzekać, zgnoić, a samemu nie ruszyć tyłka. Jak wam nie pasuje taki stan rzeczy, zawsze można odbyć szczerą rozmowę z takim delikwentem, a jak to nie pomoże, to jedyne, co pozostaje, to po prostu uświadomić reszcie wiernych, co się dzieje z ich pieniędzmi.

Ale tak, żeby nie offtopować: ostatnio, jak jechałem w metrze, podawali o zatrzymaniu zamachowca zaznaczając, iż wyznawał islam. I jak tu zwalczać stereotypy, skoro nawet media takie głupoty podają?
Awatar użytkownika
lukebuka
Tropiciel

Dołączenie: 09 Gru 2011, 17:21
Ostatnio był: 23 Gru 2017, 20:18
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 44

Postprzez Wunderwaffe w 15 Lip 2012, 15:15

Propagowanie komunizmu jest zagrożone karą do lat 2. Tak gwoli przypomnienia.

W poście Firleja nie ma żadnej propagandy, chyba że widzę coś innego niż ty.

a w pierwym rzędzie komunizm republik sowieckich

Chodzi o któryś z nurtów? Marksizm-leninizm czy marksizm-leninizm-stalinizm?
Image

Za ten post Wunderwaffe otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Firlej.
Awatar użytkownika
Wunderwaffe
Łowca

Dołączenie: 06 Mar 2012, 20:43
Ostatnio był: 04 Lis 2018, 20:43
Miejscowość: Siedlce
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 187

Postprzez szm w 15 Lip 2012, 15:26

Boga zastąpić niemieckim agentem, i krzyczeć, że jest się przeciwnym jakiegokolwiek kultu religijnego - bezcenne.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 22 Wrz 2024, 15:29
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez Alchemik w 15 Lip 2012, 16:50

Firlej, dziękuję Ci. Dzięki właśnie takim ludziom jak ty, biedni umysłowo ludzie znowu będą myśleć ateista=komuch. Mój dziadek jak słyszy takie porównania, to się w grobie przewraca, bo z komuną walczył i komuna go zabiła. Poza tym w moim mniemaniu komunizmowi bliżej do religii, bo ma dogmaty, własnych proroków (Marks i Engels), mesjasza w postaci Lenina oraz Boga życia i śmierci, Stalina.

Za ten post Alchemik otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive runa.
Alchemik
Weteran

Dołączenie: 17 Lut 2010, 12:59
Ostatnio był: 09 Sie 2017, 22:09
Kozaki: 207

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości