Problemy z grą pod XP SP2

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Problemy z grą pod XP SP2

Postprzez chudzienki w 12 Paź 2007, 10:22

W zwiazku z tym, iż jest to mój pierwszy post na tym forum to witam Wszystkich serdecznie.
Mam problem z gierką i nie mogę go rozwiązać. Może zaczne od początku...

1. Grałem w stalkera na viście 64 premium - wszystko chodziło ok, choć z wydajności nie byłem zadowolony i to bardzo.
2. Mój komp nie jest wypasiony ale minimum raczej spełnia: Athlon 64 X2 EE 3800+,Asus M2N-E, 2 X 1GB DDR2 800 Geila, Radek 1950 Pro Gigabyte, 2 X Maxtor Daimond... 250 GB połączone w RAID 0, Audigy, zasilacz BeQuiet 600 W.
3. Niezadowolony z wydajności chciałem sprawdzić jak to wyglądałoby pod starym poczciwym XP - czyli format i instalka XP SP2.
4. Dokładam najnowsze sterowniki, directx9c z sierpnia no i stalkera (oczywiście oryginalny) z patchem 1.0004.
5. Wgrywam wcześniejsze savy (zrobione na takiej samej wersji gry) i po uruchomieniu zaskoczka - ustawienia maksymalne w rozdziałce 1280x1024, FA X16 i zapidala aż miło, bez cięcia, doczytywania itd. ALE PO 5 MINUTACH crash!!!!!!!!!! Obraz zamrożony i tak zostaje, bez resetu kompa ani rusz!!
6. Na każdym save tak samo, czas do zawieszenia różny od paru sekund do paru minut!

Grę zacząłem od nowa, zmieniałem stery od grafy, reinstalowałem windę i stalkera - nic to nie daje!! Katuję kompa 3DMarkiem2006 (tak dla ciekawości mam deczko ponad 5000 pkt choc to tylko syntetyk bez odzwierciedlenia w grach) i wszystko chodzi OK!

HELP ME!
Mnie skończyły sie pomysły i liczę na pomoc bardziej doświadczonych.

Pozdrawiam i dzięki z góry za ewentualne porady!
chudzienki
Kot

Dołączenie: 12 Paź 2007, 09:53
Ostatnio był: 25 Paź 2007, 09:00
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez Michu w 12 Paź 2007, 21:47

Pirat czo oryginałka,sprawdz czy karta lub procek się nie przegrzewa.
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

Dołączenie: 10 Lip 2007, 00:34
Ostatnio był: 30 Cze 2024, 22:02
Miejscowość: Jelenia Góra
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 131

Postprzez S.T.A.L.K.E.R kamil04 w 13 Paź 2007, 00:12

zainstaluj nowe stery do radka miałem podobnie
mam gdzieś link jak znajdę to wkleję
ale porostu wpisz w google sterowniki do i nazwa twojej karty
S.T.A.L.K.E.R kamil04
Kot

Dołączenie: 21 Wrz 2007, 22:37
Ostatnio był: 15 Wrz 2008, 18:22
Miejscowość: Warszawa

Re: Problemy z grą pod XP SP2

Postprzez Michu w 13 Paź 2007, 16:06

4. Dokładam najnowsze sterowniki, directx9c z sierpnia no i stalkera (oczywiście oryginalny) z patchem 1.0004.

Napisał Chyba,aha masz oryginała sorry, nie doczytałem :P.
Btw. Sprawdz czy się nic nie grzeje :)
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

Dołączenie: 10 Lip 2007, 00:34
Ostatnio był: 30 Cze 2024, 22:02
Miejscowość: Jelenia Góra
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 131

Postprzez schizmatyk w 13 Paź 2007, 16:36

sprawa jest prosta moim zdaniem, albo Ci sie grafika wypina na takiej rozdzialce i jest zwiecha albo w co watpie procek sie nie zbiera. Na poczatek potrenuj z rozdzialkami, pozniej mozesz sprawdzic stery (omegi polecam) oraz sterowniki do plyty glownej, niekoniecznie z zalaczonego do zestawu cd-ka.

Pozdro.
schizmatyk
Kot

Dołączenie: 26 Wrz 2007, 11:58
Ostatnio był: 01 Lis 2007, 18:25
Miejscowość: Kozienice

Postprzez chudzienki w 15 Paź 2007, 07:08

Dziękuje wszystkim za rady i przepraszam za tak późne nawiązanie do tematu ale niestety dostęp do sieci mam jedynie z pracy.Podsumowując więc:

1. Grę mam oryginalną w wersji polskiej.
2. Procek napewno mi sie nie grzeje, z grafą gorzej to sprawdzić gdyż sterowniki nie pokazują temperatury rdzenia w tym modelu. Karta chodzona jest Zalmanem więc nie powinno być źle. Sprzęt oczywiście nie kręcony.
3. Próbowałem kilku wersji starowników począwszy od orginalnych dostarczonych z kartą, poprzez najnowsze Catalyst 7.9 kończąc na gorących jeszcze omegach.
4. Wróciłem spowrotem do Visty 64 i tam jakoś to chodzi ale jedynie przy oświetleniu statycznym. Reszta co sie tylko da na maxa i leci tak średnio 150 fps. Przy próbie przejścia na 2 rodzaje oświetlenia dynamicznego po pewnym czasie dochodzi do efektu jaki można było podziwiać podczas gry w Blood Rayne lub niedawno Fear (spowolnienie) -fps-y na poziomie 5-10 i oczywiście nie da tak się grać a bardzo szkoda, bo choć nie jestem fanem tego rodzaju gierek do stalker niesamowicie mnie wciągną... Aby pozbyć się tego efektu trzeba drastycznie pociągnąć suwaki w dół ale wtedy lepiej wygląda to wszystko na oświetleniu statycznym. Brak mmi pomysłów>>>>>
5.DOJRZEWA WE MNIE DECYZJA O ZMIANIE KARTY I TYM RAZEM NIE BĘDZIĘ TO ATI!!!!
6.Co to znaczy "procek sie nie zbiera"?
chudzienki
Kot

Dołączenie: 12 Paź 2007, 09:53
Ostatnio był: 25 Paź 2007, 09:00

Postprzez kr1st0 w 27 Gru 2007, 19:17

Czesc,

Nie sluchaj bzdur o tym, ze ci sie niewyrabia procek, grzeje grafika lub inne takie.Gdyby to byla prawda, mialbys tak samo w kazdej grze mozno obciazajacej procka/grafike.
Mialem to samo. Pare minut gry i zwis totalny (tylko reset mnie ratowal). Problemem byly mody, ktore zainstalowalem. Gralem na wersji 1.0003, wrzucilem trader moda, potem dorobilem sobie wieksza wytrzymalosc i zaczely sie schody. Niestety pomogla reinstalka i gra od nowa. Save'y poszly do kosza, bo mialy w sobie zapisane glupoty z modow.

PS. Chcesz zobaczyc temp. grafiki, to zainstaluj sobie RivaTuner. Dziala tez z Ati.

pzdr, kris
kr1st0
Kot

Dołączenie: 27 Lis 2007, 17:48
Ostatnio był: 27 Maj 2015, 19:11
Ulubiona broń: SVUmk2

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 26 gości