Mass Effect

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Mass Effect

Postprzez kis104 w 27 Cze 2012, 23:31

Na czesc z tego co napisales, odpowiedzieli w Extended Cut, albo nieuwaznie grales albo nie grales w ogóle (przypuszczam drugie, bo jak mozna nie zauwazyc
:

podlotu Normandy pod Kanał?
)
Oczywiscie wedlug ciebie kazdy bedzie ogladal sie a jednym malym czlowiekiem gdy wkolo lataja pociski, nad glową lata ci dlugi na 2 km statek, dodatkowo czesc obszaru spopielil promien wyzej wymienionego?
Dlaczego byla odwolana? Gdy widzisz jak caly oddzial zostal doslownie spopielony, to ciezko zeby kontynuowac taka operacje nie uwazasz?

P.S.
:

Czy ktokolwiek widzial tez to zakonczenie, ktore odrzuca wszystkie inne, gdzie cykl jest kontynuowany, a Tygiel nieuzyty? Gdzie Liara przekazuje informacje nastepnym cywilizacjom?
Wystarczy tylko w rozmowie z dzieckiem wybierac wszystkie informacje w po prawej stronie na dole.

Uwagi moderatora:

Jeszcze jeden post bez polskich znaków i poleci warn. - xKoweKx
Prawdziwy Stalker powinien zrobić w życiu trzy rzeczy:
1.Zabić chimerę.
2.Przetrwać emisję.
3.Wypić 5 kozaków czasie krótszym niż 3 minuty.
Awatar użytkownika
kis104
Łowca

Dołączenie: 31 Maj 2010, 18:56
Ostatnio był: 17 Lip 2024, 18:33
Miejscowość: Prypeć
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 43

Reklamy Google

Postprzez Roen w 28 Cze 2012, 01:22

Tak, masz rację, nie grałem jeszcze w rozszerzone zakończenie - niestety zapisane save'y poszły się paść po awarii lapka, a że sesja w trakcie, nie mam tyle czasu do zmarnowania; udało mi się jedynie obejrzeć filmiki z zakończeniem, w których to niestety nie pokazali wydarzeń z przed dotarcia na cytadele. Także w jednym wypadku faktycznie był mój błąd. Co do reszty, nie widzę sensownych argumentów, co jest trochę smutne...
Oczywiscie wedlug ciebie kazdy bedzie ogladal sie a jednym malym czlowiekiem
Nie za jednym, za kimkolwiek. Mało tego, osoby, które obserwowały całą sytuację wcale nie musiały być w centrum wydarzeń. Rozwój technologiczny poszedł trochę do przodu i podejrzewam, że obserwatorzy mogli znajdować się w bezpiecznej odległości i w MIARĘ bezpiecznej kryjówce. Poza tym, jak mówiłem, jest to operacja, od której wg wszelkich przesłanek (o czym wiedzą też niemal wszystkie postacie w grze) zależą losy tej wojny, więc do jasnej cholery powinno to być w jakiś sposób kontrolowane.
Dlaczego byla odwolana? Gdy widzisz jak caly oddzial zostal doslownie spopielony, to ciezko zeby kontynuowac taka operacje nie uwazasz?
Nie, nie uważam. W trakcie kampanii marketingowej Bioware wciskało nam, że będzie to konflikt, który pochłonie miliony istnień. W trakcie gry, na każdym kroku, pokazywali zniszczenia jakie wyrządzili żniwiarze. W porównaniu do zniszczonych miast, planet, cywilizacji, jeden cholerny oddział nie znaczy nic. Jeżeli więc każdy wiedział czym grozi niewykonanie zadania, to wyjaśnij mi w logiczny sposób odwołanie starań dostania się na cytadele kiedy wszystko już ucichło.
Na resztę argumentów nikt nawet nie raczył odpowiedzieć, a szkoda, za to zbulwersowani potrafili zminusować. Podajcie mi wpierw kontrargumenty na chociaż zdecydowaną większość moich, i nie tylko moich, wątpliwości. Czyżby jednak "wielcy" ludzie z Bioware nie wyjaśnili wszystkich nieścisłości?

Dodatkowo, wprowadzone plansze pokazujące co się stało dalej, też są do siebie bardzo podobne. Widać, że szło to wszystko po najmniejszej linii oporu i jak najmniejszymi kosztami. Co się tylko dało zostało użyte powtórnie z lekkim retuszem.
ImageImage

Za ten post Roen otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive S.T.A.L.K.E.R. 12.
Awatar użytkownika
Roen
Kot

Dołączenie: 02 Maj 2012, 00:13
Ostatnio był: 30 Kwi 2014, 16:18
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 4

Postprzez kis104 w 28 Cze 2012, 08:21

Wyobraź sobie, że walczysz o załóżmy wolność swojego kraju (zmniejszymy nieco teatr działań). Nie idzie Wam zbyt dobrze, co krok dostajecie po dupie. Aż tu nagle pojawia sie postać która staje się dla Was wszystkich symbolem walki do końca, walki o przetrwanie, bo ... każdą walkę wygrywa. Każde starcie prowadzi do zwycięstwa nad okupantem.
Staje sie bohaterem, kimś za kim idzie się w ogień. I gdy wydaje się, że nie wiele brakuje by zwyciężyć, widzisz jak on i cały oddział odpowiedzialny za ukończenie zadania nagle ginie w praktycznie jednym ataku. Nie powiesz mi, że nie wywarło by to żadnej presji i nie zagięło by i tak bardzo niskich morali.
Nie pokazane było, że wszystko ucichło. Bo co? Bo Zwiastun odleciał? Praktycznie wzrok Sheparda jest tak niewyraźny, że ogranicza się do Kanału i terenu zniszczonego promieniem. Widzimy jedynie porażke, bo wojska które miały wejść do Kanału już praktycznie nie istnieją.
Tak czy inaczej jest to gra do której można się przyczepić o najmniejszy szczegół, pytanie tylko po co? Zamiast grać w to i patrząc okiem mędrca, wystarczy grać i dać sie ponieść temu co gra oferuje, a oferuje emocje, od zawodu do zadowolenia, jeśli na to pozwolimy.
W sumie takimi domysłami i zawodami sami sobie psujecie gameplay, bo ludzie którym od początku zakończenie się podobało, jakoś nie marudzą i grają bo im się to wszystko podoba i nie potrzebna jest dogłębna analiza kazdego aspektu fabuły/gry.
1.Zabić chimerę.
2.Przetrwać emisję.
Awatar użytkownika
kis104
Łowca

Postprzez Realkriss w 03 Lip 2012, 12:19

Na Odyna, czy znacie już tego newsa?

http://www.cdaction.pl/news-27466/mass-effect-3-bioware-zdradza-wielka-tajemnice-dotyczaca-sheparda-spoiler.html

Wielka tajemnica dotycząca Sheparda, niech nie czyta, kto nie grał.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 881

Postprzez kis104 w 03 Lip 2012, 13:15

Miał ktoś wątpliwości, że to nie był on? To chyba jakieś ogromne zaskoczenie nie jest, ale zastanawia mnie teraz jedno. Bo najprawdopodobniej oznacza to sequel. Albo DE EL CE (nie mówię tu o dodatkowych misjach sprzed zakończenia jak nadchodzący Lewiatan). Tyle, że co w przypadku innych zakończeń niż czerwone?
1.Zabić chimerę.
2.Przetrwać emisję.
Awatar użytkownika
kis104
Łowca

Postprzez smoq2 w 03 Lip 2012, 13:55

Po pierwsze - BioWare, ich pracownicy w dziale PR, kluczowe osoby w projekcie, a nawet kluczowe osoby w firmie (Ray Muzyka), mówiły już różne rzeczy na temat swojej flagowej produkcji, bardzo często mijając się z prawdą. Na chwilę obecną, zdrowo byłoby traktować jakiekolwiek ich wypowiedzi z (bardzo mocnym) przymrużeniem oka.

Po drugie - Jeżeli to jednak jest prawda, to BioWare najprawdopodobniej zamierza iść taktyką EA - sequel za sequelem, aż dana marka zostanie wyciśnięta do ostatniej kropli, z każdą kolejną częścią gorszą od poprzedniej.

Po trzecie - Nawet jeżeli główny bohater żyje, nie naprawi to braku spójności pomiędzy zakończeniem a resztą serii, i ostatniej części trylogii z poprzednimi dwiema.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez kis104 w 03 Lip 2012, 14:29

Chodzi mi o to, że śmierć lub jej brak wyklucza przecież powstawanie następnych sequeli. Chyba, że do gry wejdą nowi główni bohaterowie co też nie jest wykluczone, zważając na fakt, że ME 1,2,3 był tzw. Trylogią Sheperda.
1.Zabić chimerę.
2.Przetrwać emisję.
Awatar użytkownika
kis104
Łowca

Postprzez smoq2 w 03 Lip 2012, 15:17

No z tego co ja widzę, to nic nie jest w stanie wykluczyć powstania kolejnych części ME. Po prostu pominą połowę wątków olewając sprzeczności, tak samo jak w przypadku ME3.
Albo zgapią jeszcze więcej z Deus Ex, i uznają, że wszystkie zakończenia zebrane do kupy to kanon, tak jak to było w przypadku DE:Invisible War, i Shepard będzie w tej części pół-organiczną, pół-syntetyczną, sztuczną inteligencją o obu płciach co kontroluje zniszczonych żniwiarzy, a cytadela będzie świecić na biało!
Zmienią też nazwę na ME2014, żeby w 2014r. móc wydać ME2015.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Soviet w 03 Lip 2012, 15:45

Serio sądziliście, że nic już się w uniwersum ME nie pokaże?
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 23:15
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez Realkriss w 03 Lip 2012, 15:54

A ja tam jestem ortodoksem i nie wadzi mi to zostawianie sobie furtki przez Bioware.
Niech robią następne gry, skoro mają pomysły.
Jeśli się okażą chałą, to sami gracze zweryfikują swoją sympatię do serii, sprzedaż zaniknie, a będzie się wspominało z nostalgią 3 pierwsze części.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 881

Postprzez smoq2 w 03 Lip 2012, 16:57

@ Soviet - Miałem taką nadzieję, gdyż wiem że tworzenie kolejnych części w końcu wypierze każdą markę z kolorów.

@ Realkriss - Pomysłów nie mają, ME3 na to dowodem - nie wiedzieli nawet jak zakończyć serię. Śledzę BSN od wyjścia ME3, i uważam, że bardzo duża część graczy (jeżeli wierzyć wynikom wielu ankiet) już zweryfikowała swoją sympatię do serii, sprzedaż już mocno spadła, oraz wspominają z nostalgią 2 pierwsze części.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez kis104 w 03 Lip 2012, 19:21

Pomysł zapewne mieli, ale chcieli zakończyć trylogie, na co wydawca niepozwolił zostawiając furtke na kolejne czesci. Każdy się tego spodziewał (chyba), że powstaną następne dlcki czy sequele.
Oby mieli pomysl na to jak pogodzić wszystkie zakończenia, chyba, że ponownie import save'ów i każda gra będzie inna... Ale to bezsensu tyle pracy sobie robić nie będą, żeby wymyślać kontynuacje każdego z 3 zakończeń (refusal nie liczę z wiadomych przczyn). Chyba, że zrobią Prequela, ale w takim razie bym się mocno zawiódł : /
1.Zabić chimerę.
2.Przetrwać emisję.
Awatar użytkownika
kis104
Łowca

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość