S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Profesor Wołodia po 14 latach swoich badań wciąż nie dowierzał. Pod nosem cały czas powtarzał - "будет, не будет...".

Re: S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Postprzez Moher w 27 Kwi 2012, 15:31

FilipM3 napisał(a):A chcesz grać w Fallout'a, z niby "post sowieckim" klimatem + latające orki, które można zabić jakimś mieczem elektrycznym?

Cóż Fallout to Fallout, powstawał on od zera, twórcy sami wymyślali swój post-apokaliptyczny świat. A tu już mają narzuconą z góry wygląd rozgrywki i świat.

FilipM3 napisał(a):Z TES'ów był całkiem fajny Skyrim bo to mój pierwszy RPG, ale reszta ich gier ssie.

Każdy ma swoje zdanie i swoje poglądy, ale mi ich gry się podobają.
"Ten, który starczy odwagi i wytrwałości, by przez całe życie
wpatrywać się w mrok, pierwszy dojrzy w nim przebłysk światła
"
Chan - Metro 2033
Awatar użytkownika
Moher
Kot

Dołączenie: 22 Kwi 2012, 17:02
Ostatnio był: 25 Cze 2012, 18:23
Miejscowość: X18
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez assassyn-nr1 w 27 Kwi 2012, 16:01

Cóż powiem jedno stalker moim zdaniem umrze przez bethesde i coś czuje że wyjdzie druga wersja fallouta.Gdy widziałem fallouta to niezbyt nęciło mnie do zagrania w niego i nie mam zamiaru słuchać stalkerów mówiących po polsku jak w falloucie 3 albo w Skrymie.
Awatar użytkownika
assassyn-nr1
Kot

Dołączenie: 23 Mar 2012, 14:07
Ostatnio był: 07 Mar 2013, 16:20
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 0

Postprzez exid w 27 Kwi 2012, 17:07

nie chcę wam psuć zabawy, ale chłopaczki z VOSTOK GAMES zdementowali plotkę o rzekomym sprzedaniu marki Bethesdzie :worms: :worms: :worms: :worms: :worms: :worms: :worms: :worms: :worms: :worms:

Za ten post exid otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive assassyn-nr1, nismoztune.
Awatar użytkownika
exid
Stalker

Dołączenie: 11 Wrz 2010, 16:52
Ostatnio był: 18 Mar 2023, 00:39
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Striker
Kozaki: -5

Postprzez KoweK w 27 Kwi 2012, 17:14

Szybki jesteś. Już dawno o tym powiedzieliśmy i w newsie, i na facebooku, i tutaj też. Tylko dlaczego ludzie z Bethesdy nie potrafią zaprzeczyć tego?
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: 15 Lis 2024, 02:52
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1477

Postprzez smoq2 w 27 Kwi 2012, 17:20

Kolega exid chciał tylko poinformować użytkowników, którzy najwidoczniej nie zauważyli tej informacji ani w newsie, ani na facebooku, ani tutaj. :)
A Bethesda nie potwierdza tej informacji bo prawdopodobnie nie nabyła tych praw, a nie zaprzecza, bo po co? Lepiej niech myślą, że ma się więcej niż się w rzeczywistości ma. :) Poza tym plotki to darmowa reklama.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez exid w 27 Kwi 2012, 19:34

xKoweKx napisał(a):Szybki jesteś. Już dawno o tym powiedzieliśmy i w newsie, i na facebooku, i tutaj też. Tylko dlaczego ludzie z Bethesdy nie potrafią zaprzeczyć tego?

co ty od razu jadem do mnie plujesz? napisalem im bo chyba olali ta wiadomosc od ciebie.

smoq2 napisał(a): a nie zaprzecza, bo po co? Lepiej niech myślą, że ma się więcej niż się w rzeczywistości ma. :) Poza tym plotki to darmowa reklama.

na bank sprzedali pare pudelek fallouta wiecej ;) ktos kto nie gral nigdy w gry od bethesdy prawdopobnie bedzie chcial ich sprawdzic, ot cala filozofia, nie trzeba byc geniuszem zeby na to wpasc
Awatar użytkownika
exid
Stalker

Dołączenie: 11 Wrz 2010, 16:52
Ostatnio był: 18 Mar 2023, 00:39
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Striker
Kozaki: -5

Postprzez lukebuka w 27 Kwi 2012, 21:28

Teraz to ty "plujesz kwasem".
Niestety, muszę z bólem przyznać, iż nawet, jeśli S.T.A.L.K.E.R. 2 wyjdzie z GSC, szybko upadnie, ponieważ w dobie dzisiejszych gier, w których trudno odróżnić świat stworzony od rzeczywistości (np. Battlefield 3) dosyć mało sprzedawców będzie promowało tą grę, jako obiecującą.
Przyznajmy sobie szczerze, że okres świetności firmy powoli przemija. Możemy mieć tylko nadzieję na ludzi godnych imienia jej następców ze świetnymi pomysłami, a przede wszystkim powinniśmy sami zacząć przestać się krępować przed nowymi koncepcjami.
Myślę, że świat należy do odważnych, a studio GSC udowodniło nam, że każdy może być kimś, jeśli tylko na to zapracuje.
Awatar użytkownika
lukebuka
Tropiciel

Dołączenie: 09 Gru 2011, 17:21
Ostatnio był: 23 Gru 2017, 20:18
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 44

Postprzez impulse_101 w 27 Kwi 2012, 22:29

Z tym B3 to żeś pojechał :E
Nie bardzo rozumiem ale jak interpretować to "trudno odróżnić świat stworzony od rzeczywistości?" Po to robili nowy engine żeby podgonić współczesne gry i wypuścić S2 dorównującemu Battlefieldowi (który został zrobiony wręcz prostacko biorąc pod uwagę możliwości Frostbita ale to już inna offtopowa sprawa).
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez pawlik666 w 27 Kwi 2012, 23:26

Szczerze? Ja czasem jak zamulony idę w nocy ulicą, to myślę sobie "kur*a zara mnie moździerzami rozwalą", ale potem sobie przypominam jakiej strasznej w BF3 są tam jakości tekstury (podejdźcie sobie do jakiegoś auta i popatrzcie) :!:

Za ten post pawlik666 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Szpagin, szm.
Awatar użytkownika
pawlik666
Kot

Dołączenie: 26 Sty 2012, 18:22
Ostatnio był: 03 Maj 2017, 02:33
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 3

Postprzez Glaeken w 01 Maj 2012, 12:21

Z prawami do Fallouta była podobna historia: studio Black Isle, twórcy gier F1 i F2, przestało istnieć (co ciekawe 8 grudnia 2003 roku, a GSC 9 grudnia 2011 roku - jakiś pechowy miesiąc dla branży ;) ) i prawa "zawisły w powietrzu" aż wykupiła je Bethesda i po 4 latach wydała trzecią grę z cyklu Fallout. Zdając sobie sprawę z tego, że nie do końca gra spełniła oczekiwania starych fanów serii, przy kolejnym tytule pracowano już razem z twórcami F1i F2 - studiem Obsidian. Podejrzewam więc, że to kwestia czasu aż prawa do stalkera również wylądują w jakimś studio developerskim.

Im dłużej marka nie jest rozwijana tym gorzej dla jej przyszłej rozpoznawalności. Grigorowicz jest łasy na kasę, w jednym z wywiadów otwarcie przyznał, że jego marzeniem było zostanie bogaczem. Wiedząc o tym jaką ta marka ma wartość i potencjał (tym bardziej, że post-apo jest teraz bardzo "modne"), zapewne chce ją bardzo dobrze sprzedać... nie sądzę aby jakiekolwiek studio w Rosji i krajach WNP było na daną chwilę stać na tą markę (chyba, że na zasadzie aliansu). Pozostają więc zachodnie studia... a te już mają plany. Zwlekanie ze sprzedażą marki stalker przez Grigorowicza to strzał w kolano, po kilku latach wartość marki spadnie i to znacznie, a więc wskazany jest pośpiech, a, że Siergiej imbecylem nie jest... ;)

Na miejscu Grigorowicza postąpiłbym podobnie, bo na cholerę mam trzymać markę w jakimś pipidówku, w którym brak dobrych specjalistów, a ci którzy tam są, klepią od lat grę tylko na pc, głownie z nastawieniem na Rosję i WNP. Mało tego, jeszcze samemu w nią ciągle inwestować z własnej kieszeni. Lepiej sprzedać ją za duże pieniądze komuś na zachodzie i jeszcze z solidnym procentem z przyszłej sprzedaży gier, książek etc. etc. Bogate studio będzie wiedziało jak rozwinąć markę (mówię o czysto strategicznym podejściu) i wydać ją na możliwie jak największą ilość platform (w dodatku łatwiej jest ściągnąć odp. ludzi na zachód niż na wschód). A tu z kolei istnieje ryzyko, że markę po prostu schrzanią czyli zamiast post-sowieckiego klimatu pójdą w jakąś jego parodię lub zupełnie pozbędą się tego elementu robiąc klasyczną strzelankę sci-fi dla globalnego gracza. Oczywiście idealne by było rozwiązanie gdyby marka trafiła do dużego studia a ekipa tworząca gry pozostała ta sama, ale szansa na to jest znikoma... aczkolwiek, w przyp. Fallouta historia zatoczyła koło i wrócono do "praojców" serii.

Trzy pytania pozostają otwarte: kto przejmie? kiedy wyda? i co wyda?

Co do Vostok Games, ekipa z GSC postąpiła bardzo roztropnie: nie dogadali się w sprawie marki stalker z Grigorowiczem (z jakiej racji idealistom-gołodupcom, memłającym ten tytuł od lat bez jakichś olśniewających rezultatów ciągle ich dokarmiając z własnej kieszeni, sprzedawać markę za X kasy jeśli od innych można wyciągnąć XXL pieniędzy), a widząc jak ogromne jest zainteresowanie tą tematyką - post-apo w klimatach post-sowieckich i niestygnące zainteresowanie stalkerem - postanowili zacząć wszystko od zera i to w klimatach do stalkera podobnych. Całkowite odcięcie się od stalkera to błąd, a skoro nie można z niego korzystać to jedyne wyjście jest dość oczywiste, w dodatku wybrali to, co jest teraz najbardziej modne czyli MMO. Darmowy dostęp zapewni zasięg globalny już na starcie i jeśli nowa marka wypali, w sensie spodoba się graczom, to być może pokuszą się o jej rozbudowę w pełnowartościowym tytule, a nawet i całej serii.

p.s.: bardzo możliwe, że te podobieństwa i są źródłem plotki odnośnie przejęcia przez studio Bethesda praw do marki stalker... ale jak to zwykle z plotkami bywa, może w nich być ziarenko prawdy ;)
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Postprzez Szpagin w 01 Maj 2012, 12:51

Zauważmy, że Bethseda nie chce się wypowiadać. Z doświadczenia wiadomo, że oznacza to, iż coś jest na rzeczy.
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez paintball_0 w 01 Maj 2012, 13:06

Zabawne, czytając post Glaekena przyszedł mi na myśl FarCry 2... ale nie o tym chciałem pisać.

Grigorowicz był wcześniej przedstawiany jako osoba niezłomna i "nieprzekupna". Nie chciał się nagiąć do żądań inwestorów/wydawców/kogo tam jeszcze, żeby ze Stalkera zrobić zwykłą strzelaninę a'la Call of Duty. Tak szybko zapomnieliście dlaczego postanowił zamknąć studio? Teraz wieszacie na nim psy, a jeszcze parę miesięcy temu na rękach go nosiliście. Metaforycznie. ;)
Teraz Grigorowicz jest przedstawiany jako zły tyran, który sprzedał się Zachodowi. La hipokryzja?

Zobaczcie co teraz robi Vostok Games: Strzelanka MMO w postapokalipsie. Może sami pracownicy GSC przekonywali Grigorowicza, żeby poszedł właśnie w tym kierunku, bo tam są pieniądze ale Szef powiedział "takiego!"? Ekipa się zwinęła i rozpoczęła własny projekt. Wcale nie robią erpega z bronią palną. Więc kto tutaj bardziej dba o ducha Stalkera?

Nie zrozumcie mnie źle, ciągle kibicuję Vostokowi, bo dobrych strzelanek post-apo jest jak na lekarstwo ale nie układajmy stosów pod żadną ze stron, dopóki sprawa się nie wyklaruje.

ps.: oddanie Stalkera Bethesdzie uważam za poroniony pomysł bez względu na to, czy plotki są prawdą czy nie. ;)
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości