Kolejny problem z kartą graficzną (proszę jednak przeczytać)

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Kolejny problem z kartą graficzną (proszę jednak przeczytać)

Postprzez j3zz w 24 Wrz 2007, 20:08

Witam serdecznie

Na wstępie chce wyjaśnić, że szukałem i czytałem tematy poruszające ten problem jednak nadal nie znalazłem rozwiązania.

Chodzi o rozmywanie się otoczenia na niebie podczas poruszania się, posiadam laptopa Compaq presario z serii F500, dokładny model karty graficznej to GeForce Go 6100 nForce 430, nie mogę używać oryginalnych sterowników, ponieważ laptopa dostałem z Vista, której pozbyłem się, jednak okazało się, że nie ma dedykowanych sterowników pod tą kartę do windowsa XP, więc korzystam z wygrzebanych na jakimś forum dyskusyjnym które działają, jednak w Stalkerze mam właśnie wyżej wymieniony problem z niebem. Próbowałem już najnowszych ze strony Guru3D oraz podanych przez Was w FAQ, jednak w obu przypadkach mam blue screen przy odpalaniu windowsa. Aktualnie jedyne działajace jakie znalazłem i używam to 6.14.10.9381 z zeszłego roku jednak na nich mam właśnie zkaszanione niebo. tak więc może ktoś z Was coś mi poradzi.

dziękuje za uwagę i pozdrawiam
j3zz
Kot

Dołączenie: 24 Wrz 2007, 19:58
Ostatnio był: 05 Paź 2008, 22:51
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez Microtus w 24 Wrz 2007, 22:02

Poszukałbym starszych nawet. Ja szukałem chwile więc na pewno jest tego więcej:
Uno
Duo
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 106

Postprzez j3zz w 24 Wrz 2007, 22:53

Dzięki zobaczę co z nimi będzie, jednak wiedz, że nie wystarczą sterowniki pod 6100 one MUSZĄ być pod chipset 430, inaczej blue screen ... zaraz obadam Twoją propozycję i zdam raport z pola walki ;) ...

Edit: no niestety w obu przypadkach blue screen ...
j3zz
Kot

Postprzez Microtus w 24 Wrz 2007, 23:35

A kombinowałeś z ustawieniami w stalkerze (typu static lightning).
No i jeszcze co mi do głowy przychodzi to patche.
Pokombinuj z nimi. Spróbuj zainstalować po kolei od 1.0001 do czwórki.
Mi na przykład z niektórymi patchami karta krzaczyła.
Jak to nic nie da to mogiła (dziwne z tymi sterownikami, że updatów nie ma)

Jeszcze jedno mi do łba przyszło?
A jaki masz procesor? Bo jak 64 bitowy to może zainstaluj XP64 i pod ten system sterowniki by były.
Bury
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Postprzez j3zz w 25 Wrz 2007, 00:41

No więc sprawa wygląda tak, potrzebne mi forceware obsługujace dokładnie ten model karty na dokładnie tym chipsecie czyli GeForce Go 6100/nForce430 starsze bądź nowsze niż 93.81 na tych aktualnie jade i z nimi mam problemy właśnie, co do grafiki to każde ustawienia powoduja to samo a grać muszę na static lighting bo tylko wtedy mam zadowalającą płynność samej gry (niestety), co do proca to tak jest to Athlon64X2 ale raczej aż tak zdesperowany nie jestem żeby ładować nowy system dla samej gry i druga sprawa to to, że nie poddaje się tak łatwo ;) ... szukam narazie na własną ręke w google oczywiście ale każda pomoc z Waszej strony mi się przyda ... tak więc będziemy w kontakcie, co do producenta laptopa czyli HP/Compaq niestety nie udostępniają oni oficjalnego sterownika po XP stąd całe zamieszanie ... niemniej jednak walczę dalej i na bierząco postaram się informować o przebiegu walki ;)

pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie
j3zz
Kot

Postprzez Microtus w 25 Wrz 2007, 07:50

Ten system to radził bym Ci zmienić. Niebo a ziemia pomiędzy wydajnością kompa.
Ja się z deka zdziwiłem bo też na początku jechałem na zwykłym. Po prostu normalny XP nie wykorzystuje możliwości procesora 64 bitowego. Więc to się opłaca nawet nie dla stalkera.
A przy okazji może i stery będą bod 64.

PS: a próbowałeś z patchami? mi nie działa stalker z 1.0003 i 1.0004 bez patch i z 1.0001 chodzi spoko bez krzaków.
Bury
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Postprzez j3zz w 25 Wrz 2007, 14:21

Pomyśle nad zmianą systemu (sterowników i tak nie ma ... po tygodniu walki mam coraz mniejsze nadzieje ^^), natomiast poradziłem sobie w inny sposób, stworzyłem profil do aplikacji czyli: rozdziałka pulpitu 800x600 i gra w oknie 800x600 ;) czyli mam prawie full screen i działa to płynnie (bez zastrzeżeń) ... oczywiście w window mode problemy znikają ;) ... niemniej jednak raz jeszcze dziękuje za zainteresowanie tematem ... i proszę o nie zamykanie go, mam zamiar napisać prędzej czy później jak tylko znajde "złoty środek" czy i jak poradziłem sobie z tym problemem i sterownikami ;)

pozdrawiam
j3zz
Kot

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt07 oraz 17 gości