Zjawiska paranormalne

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Zjawiska paranormalne

Postprzez PeterHD w 18 Kwi 2012, 15:06

Ja także wypowiem. Człowiek może nie być sam we Wszechświecie, jest on tak wielki (Wszechświat) ,że to nie możliwe. Jest to też trochę samolubne. Wszyscy ludzie sądzili, że jesteśmy wyjątkowi najpierw przez to, że Ziemia jest w centrum Wszechświata, teraz przez to, że jesteśmy w nim sami.
Pomyślmy też o wyglądzie domniemanych kosmitów. Ewolucja na pewno nie wyposażałaby ich w takie nieprzydatne rzeczy jak poskręcany kręgosłup czy świecenie się, więc część raportów możemy zignorować. Nie skreślajmy z miejsca humanoidalnego kształtu, bo kto wie, może dla inteligentnych istot jest on najlepszy, jeśli nie niezbędny. Bardziej jest prawdopodobne, że inne formy życia to bakterie lub bezrozumne zwierzęta. Swoją drogą, człowiek w procesie ewolucji mógłby zostać wyposażony w coś w rodzaju skrzydeł działających w prawie całkowitej próżni i nie musiałby oddychać.
Były też legendy o istotach czterowymiarowych.
My możemy ruszać się tylko w 3 wymiarach- dla nas istnieje tylko długość, szerokość i wysokość. Inne istoty mogą poruszać się też w czasie albo też w czymś zupełnie innym. W czymś, czego zapewne my nigdy nie poznamy i nie opiszemy. Może właśnie przez to tak szybko mogą one znikać i pojawiać się?
A teraz co do zjaw i innych- papierowy samolocik nie poleci, do czasu gdy jakaś siła mu w tym nie pomoże. Tak samo może być ze szkieletami i innymi- może nimi kierować jakieś medium i w sposób dla nas zupełnie niezrozumiały może kierować czymkolwiek
Są rzeczy których nie zrozumiemy. I nie jest to kwestia tego, czy to wierzymy, czy nie. To tak samo, jakby ktoś nie wierzył w wodę, więc na tej podstawie ona nie istnieje. Bez sensu, nieprawdaż?
Czy wiecie że do następnej odpowiedzi na post przeskakujesz wciskając spację?
PS. Dziękuję za picie kozaków Zwinniakowi.
Gratulacje panowie, jesteśmy na mistrzach
:

http://mistrzowie.org/361231
Awatar użytkownika
PeterHD
Kot

Dołączenie: 02 Paź 2011, 14:16
Ostatnio był: 29 Lip 2014, 23:00
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 4

Reklamy Google

Postprzez The Witcher w 18 Kwi 2012, 15:12

djcycu napisał(a):Od zarania dziejów naukowcy szukają obcych i co?

Od kilkudziesięciu lat raczej. Poza tym nie zdajesz sobie sprawy z wielkości wszechświata, jeśli ludzkość zbada chociaż
0,1% to będzie to niesamowite osiągnięcie o którym możemy sobie pomarzyć zapewne przez kilkaset, jeśli nie tysięcy lat.

djcycu napisał(a):I wiecznie każdy przedstawić i doszukać się w nich chce kogoś lepszego, bystrzejszego i mega cudownego...

Wyobraź sobie teraz człowiekopodobny gatunek który powstał milion lat wcześniej niż nasz, oraz ewoluował szybciej. Z pewnością będą od nas inteligentniejsi. Poza tym nikt nie mówi, że wszystkie istoty żywe spotkane przez nas będą super-cywilizacjami. Całkiem możliwe, że np. na Europie, księżycu Jowisza, pod grubą powierzchnią lodu znajdują się jakieś bakterie czy pierwotniaki. Oczywiście, jeśli przyjąć że naprawdę znajduje się tam ogromna ilość wody.

djcycu napisał(a):Woda może być ale co jeśli jesteśmy tylko jedynym gatunkiem?

Z całym szacunkiem, ale to conajmniej naiwne. ;)

EDIT:

Tak offtopując...

PeterHD napisał(a):To tak samo, jakby ktoś nie wierzył w wodę, więc na tej podstawie ona nie istnieje. Bez sensu, nieprawdaż?

Właśnie wcale nie, nie ma nawet absolutnego dowodu na to że ty czy ja istniejemy naprawdę, co dopiero jakaś woda. :)
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 10 Lis 2024, 12:44
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

Postprzez djcycu w 18 Kwi 2012, 15:24

Naiwne kolego to wierzenie w pozaziemskich braci lub to czego być może nie ma. I tu i tu mamy remis więc nie ma się co kłócić. Skąd niby wiadomo że nie odkryliśmy 0.01 procenta wszechświata? Skąd oni to wiedzą? Właśnie dlatego takie dowody jakie oni przedstawiają mnie śmieszą. Być może wszechświat nie jest taki ogromny i nie jest na szczycie. Może nad tym jest coś jeszcze innego a my razem z Ziemią tylko durnym odsetkiem.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez WitchHunter_PL w 18 Kwi 2012, 15:29

Ja powiem tyle ,że kto wierzy w UFO alieny i inne głupoty to tak naprawdę nie jest chrześcijaninem w piśmie jest napisane że Bóg stworzył Adama i Ewę a nie Adama ,Ewę ,Edwarda ,Julię itp. a nst. wygnał Adama i Ewę na ziemie a Edwarda i Julię na marsa i Julia i Edward szybciej posunęli się w technice i nas nawiedzają. A zresztą mnie ciekawi to że większość takich rzeczy dzieje się w ameryce dlaczego :?:

Za ten post WitchHunter_PL otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Werewolver, KoweK.
WitchHunter_PL
Kot

Dołączenie: 05 Kwi 2012, 12:36
Ostatnio był: 23 Kwi 2012, 13:57
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: IL 86
Kozaki: -3

Postprzez The Witcher w 18 Kwi 2012, 15:30

djcycu napisał(a):Naiwne kolego to wierzenie w pozaziemskich braci lub to czego być może nie ma.

To czemu w Boga wierzysz?

djcycu napisał(a):Skąd niby wiadomo że nie odkryliśmy 0.01 procenta wszechświata? Skąd oni to wiedzą?

Bo "oni" prowadzą badania, mają wykształcenie oparte na kilku tyiącach lat zdobywania wiedzy?

djcycu napisał(a):Właśnie dlatego takie dowody jakie oni przedstawiają mnie śmieszą.

Rozwiń, proszę.
The Witcher
Legenda

Postprzez djcycu w 18 Kwi 2012, 15:43

The Witcher napisał(a):
djcycu napisał(a):Skąd niby wiadomo że nie odkryliśmy 0.01 procenta wszechświata? Skąd oni to wiedzą?

Bo "oni" prowadzą badania, mają wykształcenie oparte na kilku tyiącach lat zdobywania wiedzy?

I ty w to naiwnie wierzysz? Bo oni są wykształceni? A dlaczego nie mówią na głos że złote łańcuszki znalezione zostały w kamieniach czy też minerałach mających ponad 10 000 lat? Wiesz czemu? Bo się w tej nauce zbytnio pogubili i nowe odkrywanie pokazało by jak ta nauka ma dziurawy system.

Oni maja badania i naukę...

Powiem ci tylko tyle... Ja wierzę w Boga i dla ciebie zaiste niewiernego masz 1:0 tak? W takim razie wierz sobie w zielone ludziki i będzie remis. Dla mnie całe te ich dowody i przypuszczenia mają tyle wartości co moje wyznanie wiary dla ciebie.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez The Witcher w 18 Kwi 2012, 15:55

djcycu napisał(a):Bo się w tej nauce zbytnio pogubili i nowe odkrywanie pokazało by jak ta nauka ma dziurawy system.

Chyba zapominasz co masz dzięki tej nauce.

Dzięki nauce możesz sobie nastawić budzik na rano, gdy wstaniesz idziesz się umyć, korzystając z bieżącej, czystej wody którą masz dzięki nauce, później idziesz do kuchni odgrzać sobie w mikrofalówce(którą masz dzięki nauce) jedzenie, popijając kawą przechowywaną w szczelnych opakowaniach dzięki nauce, zalaną wrzącą wodą z elektrycznego czajnika, który powstał dzięki nauce, jedziesz do pracy samochodem stworzonym dzięki nauce, stając po drodze na światłach które powstały dzięki nauce, w międzyczasie słuchasz radia stworzonego dzięki nauce...

A co dała ci religia?
The Witcher
Legenda

Postprzez djcycu w 18 Kwi 2012, 16:12

Religia nauczyła mnie człowieczeństwa i poszanowania dobra innych. W przeciwieństwie do niewierzących dała mi dużo więcej miłości do bliźniego by także i na niego spojrzeć. Popatrz choćby nawet na polityków, zbirów, lekarzy i naukowców którzy wspierają zabijanie choćby w samej aborcji... Religia dała mi sens istnienia w każdej sytuacji. Mogę być nędzarzem a i tak będę szczęśliwy. Niewierzący natomiast muszą mieć... Muszą działać w czymś bezcelowo byle tylko nie stać z niczym. Ja mam Boga i mam wszystko co niestety niewierzącemu jest bardzo trudno pojąć a ja sam nie umiem tego bliżej wyjaśnić.

Dlaczego mądry dzisiejszy katolik nie atakuje i nie dokucza niewierzącemu? Dlaczego zaś niewierzący zawsze dokucza i wyśmiewa wierzącego?

To co opisałeś dzięki nauce to jak najbardziej rzeczy dobre i praktycznie niezbędne dzisiaj. Ja ich nie potępiam i wcale się do tego nie odnosiłem. Ja się tylko odnoszę do tego, na co mi np loty w kosmos, rozumienie starych pradawnych dziejów które na spektrum 10 000 000 lat nie jest wcale takie pewne jak nam to wpajają do głowy. Wcale nie musieliśmy ewoluować jak nam to mówiono i sam pewnie miewasz niejedne wątpliwości.

Rzeczy codziennego użytku, technologie różnej dziedziny są dobre i jak najbardziej są owocami tej mądrej nauki ale za to cała reszta, obcy, wywody z dupy, prawa jakichś ewolucji i innych są istną głupotą... Naukowiec nie wierzy w potwierdzone dzieje Mesjasza ale za to w jakieś fanaberie które wykluczane są innymi zjawiskami już tak a za tą głupotą leci masa ludzi z całego świata.

jak też mój przedmówca mówił... Dlaczego takie UFO zawsze dzieje się w Ameryce? Bo w Ameryce zawsze testowali i testują różne latadła tworzone ludzką ręką... Taka sama analogia tyczy się Rosji i Syberii... O Korei Płn już niestety nic nie wiadomo bo o tym kraju milczy nawet Google Maps :E
Ostatnio edytowany przez djcycu, 18 Kwi 2012, 16:15, edytowano w sumie 1 raz

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wojas21.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Lucjusz w 18 Kwi 2012, 16:14

The Witcher napisał(a):A co dała ci religia?

Obawiam się, że nie zrozumiesz co daje religia skoro porównujesz ją do mikrofalówek i czajników elektrycznych :D A w ogóle to większość wynalazków stworzyli ludzie wierzący w jakąś religię.
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...

Za ten post Lucjusz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive djcycu.
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 261

Postprzez The Witcher w 18 Kwi 2012, 16:20

Nie pisałem o UFO, wątpie czy jakikolwiek przedstawiciel obcej cywilizacji chociaż zbliżył się do Układu Słonecznego. Wszystkie doniesienia o obcych na Ziemii to tylko szukanie sensacji...

Lucjusz napisał(a):Obawiam się, że nie zrozumiesz co daje religia skoro porównujesz ją do mikrofalówek i czajników elektrycznych :D A w ogóle to większość wynalazków stworzyli ludzie wierzący w jakąś religię.

Nic nie porównuję. Wynalazki to nie do końca nauka, pomijając już to że ciężko przeprowadzić jakieś statystyki dotyczące wiary wynalazców czy naukowców na przestrzeni dziejów to nie tworzono wynalazków modląc się, a logicznie myśląc.

djcycu napisał(a):Rzeczy codziennego użytku, technologie różnej dziedziny są dobre i jak najbardziej są owocami tej mądrej nauki ale za to cała reszta, obcy, wywody z dupy, prawa jakichś ewolucji i innych są istną głupotą... Naukowiec nie wierzy w potwierdzone dzieje Mesjasza ale za to w jakieś fanaberie które wykluczane są innymi zjawiskami już tak a za tą głupotą leci masa ludzi z całego świata.

Nie wrzucaj naukowców i pseudonaukowców do jednego wora. Dlaczego twierdzisz, że ewolucja to głupota, skoro istnieje masa dowodów ją potwierdzających? No i kto potwierdzil dzieje mesjasza?
The Witcher
Legenda

Postprzez djcycu w 18 Kwi 2012, 16:32

Poczytaj sobie Pismo Święte + Biblię + jeszcze wiele innych rzeczy a się dowiesz. Możesz to potraktować jako zwyczajną lekturę. Wierz mi że jest bardzo ciekawa i życiowa.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez KoweK w 18 Kwi 2012, 16:37

djcycu, troszkę śmieszne jest to Twoje generalizowanie. Rozumiem, że znasz wszystkich ateistów? Nie każdy obraża wierzących. Akurat ja znam więcej "katolików", którzy obrażają ateistów, ale nie będę generalizował.

djcycu napisał(a):W przeciwieństwie do niewierzących dała mi dużo więcej miłości do bliźniego by także i na niego spojrzeć.

O co w tym zdaniu chodzi?
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 01:25
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1476

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości