AKMS

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: AKMS

Postprzez Stalker Rambo w 17 Kwi 2012, 06:56

duty napisał(a):jeśli chodzi o AK-47: karabinki AKM i AKMS posiadamy, tylko obecnie zalegają prawdopodobnie magazyny

Niestety one nie zalegają w magazynach. Cały czas są używane, tak jak pisałem wyżej.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 142

Reklamy Google

Postprzez Kuballa44 w 17 Kwi 2012, 09:01

Prawda jest taka że męczymy kałasza nieznośnie.
O ile głównym uzbrojeniem stał się Beryl, to w zapyziałych jednostkach wciąż używa się AK, AKS, AKMS i AKM...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Karabinek_MSBS to jest przyszłością, i oby udało się to wprowadzić. Broń modułowa, a nie wyeksploatowany do granic karabinek Ak...
Słowa były niegdyś czarami i do dziś słowo zachowało coś ze swej siły czarodziejskiej. Słowami może człowiek uszczęśliwić lub doprowadzić do rozpaczy, słowami nauczyciel przenosi na uczniów swą wiedzę, słowami mówca porywa słuchaczy, decyduje o ich sądach i rozstrzygnięciach. -Freud.
Awatar użytkownika
Kuballa44
Beta Tester

Dołączenie: 12 Wrz 2009, 08:21
Ostatnio był: 27 Lut 2022, 17:22
Miejscowość: Prawie że Koszalin.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 297

Postprzez duty w 17 Kwi 2012, 11:39

Faktycznie nadal jest używany, znalazłem zdjęcia z 2011 z szkoleń cywilów, może jakieś jednostki jeszcze używają, ale nie znalazłem w spisie żadnych Jednostek AKM np . Podstawowe uzbrojenie 12 BZ

Żeby zakończyć wątpliwości zajrzałem na Profesjonalne Forum Wojskowe i otworzyłem nowy temat AKM-AKMS obecnie

W 2002 moja kompania posiadała ok 40 Beryli, niestety wiele nie postrzelałem bo przydarzyły się dwa wypadki podczas strzelania, eksplodowała komora zamkowa w dwóch sztukach i starsi koledzy z poboru zostali ranni w twarz, powodem podobno było zbyt intensywne strzelanie i nie czyszczenie bronii :facepalm: .
W AKMS to było nie do pomyślenia, strzelał zawsze i wszędzie a z Beryla baliśmy się później strzelać, nie wiem czy to była wada pierwszych sztuk czy to jest taka "super broń".
Co do MSBS-5,56 widziałem na targach, nie było mi dane potrzymać, ale broń wygląda super, tylko czy będą na nią pieniądze . Cieszy mnie, że polska zbrojeniówka dostała skrzydeł Newsweek.pl

Za ten post duty otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Domianos.
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

Dołączenie: 27 Lut 2011, 22:29
Ostatnio był: 15 Cze 2015, 18:31
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 27

Postprzez Domianos w 17 Kwi 2012, 20:23

Dziękuję wszystkim za odpowiedź i najlepszym postawię kozaki. Mam jeszcze pytanie jak się sprawdza pistolet wist-94?
Awatar użytkownika
Domianos
Łowca

Dołączenie: 23 Lis 2009, 22:32
Ostatnio był: 25 Wrz 2024, 18:16
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 28

Postprzez szm w 17 Kwi 2012, 20:35

jak się sprawdza pistolet wist-94?

Jednym słowem, do dupy. Wszystkie zakupy WISTów zostały wstrzymane. Były przypadki wypadania magazynków, trzeba było je kleić taśmami klejącymi (bez jaj).
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 22 Wrz 2024, 15:29
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez kapucha w 17 Kwi 2012, 20:43

duty napisał(a): wypadki podczas strzelania, eksplodowała komora zamkowa w dwóch sztukach i starsi koledzy z poboru zostali ranni w twarz, powodem podobno było zbyt intensywne strzelanie i nie czyszczenie bronii :facepalm: .
W AKMS to było nie do pomyślenia, strzelał zawsze i wszędzie a z Beryla baliśmy się później strzelać,

Ja dodam, że mój wujek miał w wojsku wypadek, tyle że nie z berylem, a z kbk AKMS. Jest leworęczny i przy strzelaniu serią zamek mu zaczepił o paznokieć prawego kciuka.
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Postprzez Domianos w 17 Kwi 2012, 20:43

A czy jest planowana wymiana na inny model lub może zupełnie nowy pistolet ma zostać wprowadzony?
Awatar użytkownika
Domianos
Łowca

Dołączenie: 23 Lis 2009, 22:32
Ostatnio był: 25 Wrz 2024, 18:16
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 28

Postprzez szm w 17 Kwi 2012, 21:15

Czy ja wiem. Teraz jest niezły bałagan. Jak to powiedział pewien włoski oficer Bordello Militare. Czytałem jakiś czas temu w nTW, że wojsko interesowało się (czy też FB Łucznik samodzielnie wystosowało ofertę) pistoletem RAD (licencyjny Walther P99).
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 22 Wrz 2024, 15:29
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez duty w 17 Kwi 2012, 23:04

Pistolet P99D RAD to ładnie zmodernizowany Walther, ale za to Wist 94 jest kopią Colt All American i jest jakąś pomyłką . Wist 94 wgrał z MAGiem przetarg tylko dla tego że spełniał kryterium 0,75kg wagi broni (pewnie specjalnie ktoś ustalił tą granicę) , MAG 0.80kg. W testach w MAGu wystąpiło o połowę zacięć mniej niż w przypadku Wista. MAG posiadał większą żywotność i przeszedł próbę nie wystrzelenia przy zrzucie z wysokości 1 m w przeciwieństwie do Wista. Dodajcie do tego wypadające magazynki i obraz Wista 94 gotowy :facepalm:

Artykułu z magazynu STRZAŁ 2/2009 o P99D RAD
:

cytat:
"RAD to bardzo głęboko zmodernizowana wersja pistoletu Walther P99. Najbardziej zauważalną cechą nowego radomskiego pistoletu jest zmieniony w stosunku do wcześniejszych wersji P99 zewnętrzny kształt zamka. Ma on teraz znacznie bardziej zaoblone kształty, a rowki do odciągania – w miejsce dotychczasowych drobnych rysek – przybrały postać grubych i głębokich żeber na tylnej i przedniej części zamka. To ułatwia obsługę w rękawicach, obecnie nieodłącznym akcesorium współczesnego żołnierza. Przyrządy celownicze wyposażono seryjnie w trytowe wstawki, ułatwiające celowanie o zmroku. Słabiej widocznej, ale z technicznego punktu widzenia bardziej istotnej zmianie uległ także szkielet pistoletu. W zasadzie trudno tu mówić o modernizacji, to jest po prostu zupełnie nowy szkielet – tak zewnętrznie jak i wewnętrznie. Jedynie ogólny zarys rysunku broni jest podobny, choć inny jest kształt kabłąka języka spustowego, bardziej kanciasty i dający więcej miejsca wewnątrz (znowu te rękawiczki). Szkielet wykonano z innego tworzywa sztucznego, bardziej matowego i sprawiającego solidniejsze wrażenie, a rękojeść pokrył nietypowy wzór antypoślizgowy, zbliżony formą do arabesek (albo gęstych zwojów wermiszelu). Pod wymiennym grzbietem rękojeści zatopiono w szkielecie transponder – aktywowany falami radiowymi chip, pozwalający na zdalną identyfikację broni. To bardzo ułatwia procedury magazynowe, bo aby sprawdzić, czy i jaki pistolet znajduje się w danym pudełku, wystarczy przyłożyć z zewnątrz odpowiedni czytnik. Nie trzeba już zdejmować pudełka z półki, otwierać go i odczytywać numerów, co pozwala zaoszczędzić czas i eliminuje błędy. W dodatku w transponderze można zapisywać inne dane, na przykład o ilości oddanych strzałów, czy dokonywanych czynnościach obsługowych i naprawach. Zainstalowanie anteny w ościeżnicy drzwi magazynu pozwala na zautomatyzowanie prowadzenia dokumentacji obrotu bronią w magazynie – każde opuszczenie i powrót każdego pistoletu do magazynu jest automatycznie odnotowane, eliminując wszelkie nieprawidłowości i możliwość ludzkiego błędu przy zapisywaniu numerów wydanej broni. Takie chipy pojawiły się trzy lata temu w Waltherach P99 zamówionych przez policję landu Północnej Nadrenii-Wesftalii..."
Cały artykuł
W końcu coś niezawodnego, tylko te chipy, w pistoletach dla policji rozumiem, ale dla wojska? Teraz tylko zrobić miny które aktywują się pod wpływem takiego chipa i pozamiatane :facepalm:
To tylko przykład ale chyba mnie rozumiecie :|
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

Postprzez Stalker Rambo w 17 Kwi 2012, 23:47

Na szczęście nie miałem styczności z Wist-em. Ale słyszałem o nim wiele opinni. Między innymi wyżej napisane wypadające magazynki, częste zacięcia oraz krucha iglica (podobno często pęka). Tak mi przynajmniej powiedzieli koledzy. W wersji 94-L podobno sam się włącza laserowy wskaźnik celu, ale nie mam pojęcia czy to prawda.

Bardzo mnie ciekawi projekt MSBS. Cieszy mnie fakt, że powoli Polska otrząsa się z komunistycznej myśli technicznej, tylko czemu tak długo to trwa... Jak już jesteśmy przy pistoletach WP, to szkoda, że nie produkują nadal VIS-a. Był to najlepszy polski pistolet. Wyobrażacie sobie jakby mógł wyglądać dzisiaj po odpowiednich modernizacjach?
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 142

Postprzez mCq w 17 Kwi 2012, 23:56

Wprowadzę taką dygresję dotyczącą tego polskiego karabinku MSBS. Macie więcej informacji o nim? Sama wikipedia jakoś nie bardzo mnie usatysfakcjonowała a szukajka w guglach nie owocowała żadnymi przydatnymi wynikami. Jak wypada ta broń na tle innych, już wprowadzonych do produkcji seryjnej (mam tu na myśli HK416 i G36)? I tak swoją drogą wersja podstawowa (z kolbą) wygląda jakby była zrobiona dokładnie z takiego samego materiału jak XM8, czy to możliwe?
Awatar użytkownika
mCq
Tropiciel

Dołączenie: 26 Sty 2012, 18:15
Ostatnio był: 01 Lis 2024, 18:53
Miejscowość: Brooklyn, New York
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: UDP Compact
Kozaki: 69

Postprzez duty w 18 Kwi 2012, 00:59

Czy to taki sam materiał jak w XM8, nie wiem z offsteu na pewno go nie dostali :E
MSBS-5,56 to jest jeszcze prototyp a ostateczne założenia taktyczno-techniczne nie zostały jeszcze podjęte przez odbiorcę, WP . Czekamy co mądrego wymyślą generałowie...
Wiadomości Altair dla MSBS z 04-06-2011

Bumar dla nowego karabinu przyjął założenia:

:

- Amunicja 5,56 mm x 45;

- Typ broni jako samoczynno-powtarzalną;

- Zasada działania: odprowadzenie części gazów prochowych przez boczny otwór w lufie; krótki ruch tłoka gazowego; dwupołożeniowy regulator gazowy;

-Ryglowanie przez obrót zamka (wyposażony w siedem występów ryglowych);

-Mechanizm uderzeniowy kurkowy, z kurkiem zakrytym;

-Mechanizm spustowy z przełącznikiem rodzaju ognia – bezpiecznikiem nastawnym (ogień ciągły/pojedynczy, zabezpieczony);

-Mechanizm zabezpieczający: skrzydełkowy z bezpiecznikiem nastawnym (chroniący przed przypadkowym strzałem) i spust samoczynny (chroniący przed przedwczesnym strzałem);

-Zasilany magazynkiem łukowym – 30-to nabojowym (pochodny M16); obustronne przyciski zaczepu suwadła i zatrzasku magazynka;

-Przyrządy celownicze: optyczne (podstawowe) i opcjonalnie mechaniczne, przeziernikowe.

Polecam też przeczytać Nowy karabinek dla polskiej armii MSBS 5,56mm
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 14 gości