Proniemiecki? Bazuję na opiniach raczej z testów jakie zrobili Hamerykanie, którzy uznali niektóre podzespoły "Teciaka" (filtry) za "dzieło sabotażysty". A mowa o egzemplarzach z późnego okresu budowy. Zresztą opinie, które czytałem o tym czołgu w powojennej służbie w LWP też nie wystawiały dobrego świadectwa jakości technicznej.
Niemcy wdrożyli do produkcji nowe czołgi, ale mając ogromne ilości zdobytych egzemplarzy T-34 używali ich bojowo w niewielkim stopniu co przy np. ilości sprzętu pofrancuskiego w niemieckiej służbie dziwi.
O samym T-34 pisałem zresztą, że w momencie ataku niemieckiego "Teciak" był najlepszym średnim czołgiem na polu walki.
M4 w czasie walk w Korei i na Bliskim Wschodzie pokazały swoją wyższość nad T-34/85. Oczywiście możesz powiedzieć, że amerykańskie czy izraelskie załogi były lepsze, ale byłoby to uproszczeniem pomijającym takie kwestie jak lepsze urządzenia celownicze, lepsza ochrona załogi (prawdziwa gródź ogniowa, płaszcze wodne na parkach amunicyjnych, skuteczne systemy gaśnicze itp.) oraz ogólną ergonomię "pracy" w czołgu. W koszmarnie głośnym T-34 załoga na niewygodnych siedziskach podtruwana wyziewami silnika i gazami prochowymi przy nieskutecznej wentylacji po krótkim czasie traciła swoją skuteczność.
Na dodatek jeszcze jedna informacja: amerykańskie M4 dostarczane w ramach pomocy do ZSRR były przydzielane tylko do jednostek gwardyjskich i wbrew temu co pisała komunistyczna propaganda o ich marnej jakości sowieckie załogi prywatnie wolały mieć przydzielone M4 niż "Teciaki" i w nieoficjalnych rozmowach bardzo je komplementowały.
Silnik był bardzo dobry, ale jego peryferia ponoć tragiczne a układ przełożenia napędu i sterowania bardzo prymitywne. Wbrew propagandzie T-34 był czołgiem o marnej zwrotności. Dobrze jechał tylko "prosto"
Amerykanie w ostatnich dniach wojny wprowadzili do służby zmodernizowanego Pershinga, który radził sobie z Tiger II, miał niezły pancerz i przyzwoity silnik, więc mamy czołg prawie idealny
Choć dla mnie ideałem byłby IS-2 z niemiecką 88 zamiast wolnostrzelnej 120 z rozdzielną amunicją.