Ja już grałem w Alan Wake'a i muszę powiedzieć, że gra mi się naprawdę podoba pod każdym względem. Fabuła dobra, opowiadana w postaci serialu, na końcu każdego rozdziału jest ciekawy moment, a w następnym jest słynne "w poprzednim odcinku Alan Wake".
Gra ma bardzo dobrą grafikę i na max grafie w 1080p mam przeważnie około 50 fps. Trzyma w napięciu, tutaj muszę dopowiedzieć, że jest dosyć szybka. Strach?, hehe nie ma się czego bać, chyba że trochę na początku. Alan zawdzięcza też swoją grywalność tym, że jest to exclusive z xkolcka.
Co do rozgrywki, zaczynając grać po południu, nagle zrobiła się noc co rzadko mi się zdarza, aby gra mnie tak pochłonęła. Aktualnie jestem w 4 odcinku, nie zauważyłem żeby gra mnie znudziła czy coś podobnego, co bardzo często zdarzało się w blebsie, czyli zwykłych grach na pc.
Poruszę jeszcze sprawę klimatu, jest epicki, wciąga, powoduje że wczuwamy się w głównego bohatera i jeszcze ten las, latarka, mgła, niepewność = epic, po prostu miodzio, jak dla mnie "must have" nawet większy od Stalkera, którego kocham właśnie za klimat. Wyjdzie wersja podełkowa, to pierwszy będę ją miał
. Polecam grę serdecznie każdemu, bo warto zagrać.
Co do błędów, niedoróbek, na razie takowych nie uświadczyłem. Wrzucam jeszcze parę skrinów: