[Arms Match Suit Mod 2] Buddie BBB & Vintar

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [Arms Match Suit Mod 2] Buddie BBB & Vintar

Postprzez vandr w 16 Lut 2012, 14:31

Rzeczywiście, dodałem to w miejsce gdzie kończyło się jedno END a zaczynało "if. No po prostu brak słów, rewelacja istna :) Polecam tego moda każdego!
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Mar 2026, 19:55
Kozaki: 1749

Reklamy Google

Postprzez Junx w 16 Lut 2012, 14:36

Ciekawy mod, spróbuje go dodać do swego moda zimowego i może wyjdzie z tego ładny obrazek :wink:
Ryzen 5600x || 32gb DDR4 || RTX 2080 Super
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Dołączenie: 15 Kwi 2008, 09:39
Ostatnio był: 01 Kwi 2026, 22:39
Miejscowość: Na co Ci to :)
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 358

Postprzez vandr w 16 Lut 2012, 14:38

Jednak nie jest tak różowo jak by się wydawało. Chciałem założyć kombinezon powinnościowca i:

Kod: Zaznacz wszystko
~ ERROR: can't detach independant object. entity[wpn_eagle_m1(outfit_dolg_m1)17152:17152], parent[single_player:0], section[wpn_eagle_m1(outfit_dolg_m1)]

FATAL ERROR

[error]Expression    : res!=-1
[error]Function      : get_rank
[error]File          : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrGame\ui\Restrictions.cpp
[error]Line          : 34
[error]Description   : cannot find rank for
[error]Arguments     : wpn_eagle_m1(outfit_dolg_m1)

Wychodzi na to, że mod jest spoko tylko dla vanilli- chcąc go łączyć z jakimś innym, wywala buga przy użyciu jakiejkolwiek innej broni lub kombinezonu/kurtki, których nie ma w vanilli. Trzeba byłoby dodawać po kolei sekcje. Szkoda.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Postprzez r_populik w 16 Lut 2012, 16:07

Wydaje mi się, że niezupełnie - możliwe, że to tylko niektóre bronie (unikalne) nie są dodane do mp_ranks.ltx. W vanillowym mp_ranks.ltx w sekcji available_items nie ma wpisu mp_wpn_eagle_m1, więc może stąd ten błąd. Być może wystarczy pododawać wpisy unikalnych broni w mp_ranks.ltx, chociaż ogólnie jest to dziwne.
EDIT
Na pewno dodałeś plik new_upgraded_arms.ltx i wpis o tym pliku do weapons.ltx ?
Ja miałem identyczny błąd z bronią toz 34, dopóki nie skreśliłem znaku ; przed jej wpisem w mp_ranks. Także nie trzeba było dodawać wpisów dajmy na to mp_wpn_toz34 (outfit_novice), wystarczyło że dodałem tylko mp_wpn_toz34 (usunąłem ; sprzed wpisu).
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Dołączenie: 26 Mar 2010, 12:45
Ostatnio był: 27 Mar 2025, 14:46
Miejscowość: okolice stolicy
Kozaki: 263

Postprzez vandr w 16 Lut 2012, 16:36

Tak, ale np popatrz- gdy chwycę w ręce takiego Mosina którego potrzebuję niezwłocznie do wykonania questa(oznaczenia mutantów) to mi wywali grę. Tak więc ja mogę dodać wszystkie przedmioty do odpowiednich plików tak aby mi nie wywalało buga, dla mnie to nie problem. Z tym, że chyba nie musiałbym dodawać jednej broni dla wszystkich rodzajów kombinezonów, prawda? Bo to byłaby troszkę przesada.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Postprzez r_populik w 16 Lut 2012, 20:26

Ale nie powinno wywalać buga przy chwyceniu w ręce Mosina, czy jakiejkolwiek innej nieoryginalnej broni, ponieważ ten mod nie ingeruje w żaden sposób w nowe bronie. Co najwyżej, w nowej broni może być nieodpowiadający kombinezonowi wygląd rąk lub nawet pochrzaniona na nich tekstura (bo ten mod podmienia np. act_arm_perchatka.dds czyli teksturę rąk standardowo używaną przez większość broni, również nieoryginalnych). Dziwią mnie więc te błędy, ale sprawdzę to u siebie - dodam jakąś broń, popróbuje z oryginalnymi unikatami (jak np. ten desert eagle na 9X39 ammo) i dam znać co i jak.
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Postprzez vandr w 16 Lut 2012, 20:34

No właśnie, wszystkie nowe bronie z Ukrytych Ścieżek mają przypisaną w modelu act_arm_perchatka(tą co w Arms Match). Mógłbym spróbować też zrobić taki motyw, aby otworzyć taki model broni w Notepadzie i zmienić tam:

act_arm_perchatka

na teksturę ręki, którą przygotowałem już kiedyś

act_arm_perchata2(tyle samo znaków).

Może wtedy nie będzie wywalać, bo w sumie jakby nie patrząc- mając wpisaną tam perchatkę, model na siłę próbuje wziąć tą z Arms Match(czyli act_arm_perchatka)...Tak mi się przynajmniej wydaje.
Wiesz co- sprawdź, i zobaczymy. Później będziemy kombinować jak to uzgodnić z UŚ1.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Postprzez r_populik w 16 Lut 2012, 20:39

A w ogóle to jakie ci wywala błędy ? Takie same, jak ten co dałeś wyżej za każdym razem ? Tekstury perchatek chyba nie powinny tu mieć nic do rzeczy, abyś tylko w odpowiednich katalogach miał wszystkie, których wymagają używane przez ciebie modele (czyli te z moda arms match oraz te z twojego moda, niektóre mogą mieć takie same nazwy ale to w niczym nie przeszkadza)
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Postprzez vandr w 16 Lut 2012, 21:00

No jeden to ten który podałem wyżej. Drugi, to taki, że nie może otworzyć sekcji dla czerwonej bandyckiej kurtki, ale to może temu, że takiej po prostu stworzonej nie ma w ogóle?
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Postprzez r_populik w 16 Lut 2012, 21:20

Dobra, dodałem na szybko bizona i żeby mi go Wilk dawał na początku razem z tym unikalnym Deaglem. Co do wpn_eagle_m1 mi błędu nie wywaliło. Ale co do bizona, to fakt, wywala błąd, że nie może znaleźć sekcji, tj. odmiany bizona z rękami od skórzanej kurtki w moim przypadku. I przypuszczam, że cały problem w 2 nowych skryptach, które dodaje mod Arms match. Bo przecież to one dodaje funkcję zmiany huda przy zmianie kombinezonu dla każdej broni. I zapewne skrypty te zostały napisane pod vanillowe bronie, i przy broniach nowych szukają zgodnie ze swoją rolą sekcji z odpowiednimi hudami, a że ich nie ma, wywala błąd. Krótko mówiąc, jak słusznie wcześniej przypuściłeś, dla nowych broni trzeba stworzyć odpowiednie wpisy w new_arms.ltx (lubw new_upgraded_arms.ltx) oraz dodać ich modele do meshes\weapons (można zrobić wersję uproszczoną z jednym rodzajem rąk). W sumie jak tak o tym pomyśleć, to logiczne.
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Postprzez vandr w 16 Lut 2012, 21:27

No właśnie, teraz należałoby to jakoś fajnie uporządkować, mini-tutka zrobić aby krok po kroku zrozumieć i działać...bo naprawdę fajna rzecz.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Postprzez r_populik w 16 Lut 2012, 21:34

Rzecz jest do zrobienia dość szybko i porządnie, bo z tego co widzę to w arms modzie tekstury perchatek w większości mają tyle samo liter w nazwie, a zatem dałoby się te dodatkowe modele huda ogarnąć notepadem. W wolnej chwili spróbuję z bizonem i coś może napiszę.
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości