Stalker na mocnym pc, a tnie się strasznie :|

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Stalker na mocnym pc, a tnie się strasznie :|

Postprzez siemien w 09 Lut 2012, 13:03

Witam. Pożyczyłem od kumpla Stalkera Cień Czernobyla, grałem kiedyś w Alpha, a potem w Betę i tak czekałem, czekałem, jakoś minęła premiera i go nie kupiłem, ale nie ważne. Obecnie mam tego stalkera i u mojego znajomego chodzi super na max grafice, bo ma i5, 4 gb ramu i geforce 520m (to laptop). Zainstalowałem go u siebie, ale okazało się, że chodzi strasznie. Czy to super low czy maximum, nie ważne jaka grafika ustawiona lub rozdzielczość - tnie się wszędzie. Postanowiłem to sprawdzić na podobnym do mojego PC, więc poszedłem do naszego wspólnego przyjaciela, który ma x2 4800+, 2gb ramu i 8600gts. Jemu tak samo się cięło jak u mnie. Wróciłem do domu i zainstalowałem Stalkera na Ubuntu, którego mam na innej partycji i ku mojemu zdziwieniu chodzi bez najmniejszych problemów! chodzi na max bez żadnych, żadnych problemów ( nie ma tylko HDR, ale to trzeba sobie ustawić, nie ważne). Tylko kurcze, żeby pograć w tą jedną grę muszę przełączać systemy. Posiadam X2 4200+, 2gb ramu, 8600gt sonic+. Co można by zrobić z tymi zacięciami na Windows 7? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz.
siemien
Kot

Dołączenie: 30 Cze 2007, 23:30
Ostatnio był: 26 Lut 2012, 14:10
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Stalker na mocnym pc, a tnie się strasznie :|

Postprzez djcycu w 09 Lut 2012, 13:05

Zmniejsz rozdzielczość... Próbuj od 1024x768 i tak w górę aż nie znajdziesz tej właściwej. Przy wysokim AA oraz dynamicznym oświetleniu granie na wysokich rozdzielczościach zamula. Nie wzoruj się tym że komp przewyższa wymagania czy coś bo to nie w tym rzecz.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Tormentor w 09 Lut 2012, 13:19

Miałem to samo. Do polowy zmniejszyłem właśnie AA i Szczegółowość Tekstur, jak było na max to ścinało tylko w ,niektórych momentach gry. Też mam Win 7 i na pełnym oświetleniu dynamicznym gra mi się po prostu zwieszała i tylko resetem mogłem załatwić sprawę. Ustawiłem na oświetlenie statyczne (jakoś tak) i gra hulała jak należy :wink:
Image
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

Dołączenie: 15 Lis 2010, 21:42
Ostatnio była: 01 Wrz 2024, 11:43
Miejscowość: Yantar
Ulubiona broń: --
Kozaki: 289

Postprzez Isza w 09 Lut 2012, 13:24

Z tego co pamiętam ja przestawiłam w Windows 7 tryby zgodności i nie było problemów z zacinaniem się gry.
" Nie wiem czemu żołnierz idzie do ataku ... ale idzie"
Awatar użytkownika
Isza
Stalker

Dołączenie: 17 Wrz 2011, 01:53
Ostatnio była: 06 Maj 2015, 12:42
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 35

Postprzez siemien w 09 Lut 2012, 13:43

Tylko szaleństwo polega na tym, że dałem na absolutne low i dalej był problem :/ A propos, właśnie piszę z linuxa i mam pytanie. Jestem w sumie nie daleko od początku, parę misji za i jest opcja, że mam wyczyścić mutanty na farmie za stacją kolejową, tam gdzie się wojsko kłębi i nie mam opcji przeskoczyć przez ten murek ani druty kolczaste. Co mam ich zabić?
siemien
Kot

Postprzez impulse_101 w 09 Lut 2012, 13:53

Co rozumiesz przez to ze Ci tnie? Masz na myśli spadek FPS czy takie co chwilowe sekundowe zamrożenia? Ile masz FPSow podczas gry?

Co do przejścia to masz tunel po lewej stronie z anomalia która dziala w seksfencji tak ze da sie tam przejsc zgodnie z jej rytmem. Możesz tez spróbować przebiec przerwa miedzy siatka a mostem na samym grzbiecie góry po prawej lub tez podejść do do dowódcy i wykupić sobie przejście wódką.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez siemien w 09 Lut 2012, 14:25

Tnie? Spadki fps, na przykład idę po pustej drodze od obozu i po lewej leży ten koleś, któremu daje się apteczkę i zaraz przelatuje w tle helikopter, wtedy gra tak się tnie, że masakra. Idę ta samą drogą i są spadki, bo po prawej biegają psy. Wychodzę z pierwszego pomieszczenia w grze u tego handlarza, tylko zakręcę za róg już ten przed drzwiami na powierzchnię i fps do 1 spada i ścina, trzeba czekać aż się ustabilizuje. A na linuxie nic takiego nie uświadczyłem. Chodzi idealnie tak jak u kumpla z i5,4gb ramu i tym gf 520m na laptopie. Po prostu idealny stały fps gdziekolwiek pójdę.
siemien
Kot

Postprzez scigacz1975 w 09 Lut 2012, 19:15

Na win7 zalecam:

ustawić pamięć wirtualną na min. 4096 - tu znajdziesz opis - viewtopic.php?f=80&t=4498&p=165341&hilit=%40scigacz1975+masz+racj%C4%99&sid=1bbd8d72f8062c4a1d2e73cc8d13f589#p165341

do skrótu gry dodać parametr -noprefetch
prawy klik na skrót do gry - na dole właściwości - wyświetlą się parametry skrótu - znajdujesz ścieżkę uruchomienia gry (element docelowy) która wygląda tak:

Kod: Zaznacz wszystko
"X:\S.T.A.L.K.E.R. - Cień Czarnobyla PL\bin\xr_3da.exe" -noprefetch

i po xr_3da.exe" dodajesz tak jak u mnie w/w parametr -noprefetch (pamiętaj że po cudzysłowie)

Jeżeli masz więcej niż 2 GB ram to spatchować grę 3GB Enabler-em - http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f ... 59&start=0 - jeżeli wykonasz wszystko wg. opisu chodzi dużo lepiej.

I podstawa w każdym win - regularne czyszczenie rejestru np. CCleanerem - http://www.softonic.pl/s/ccleaner/windows-7 - plus defragmentacja raz w tygodniu. Jeżeli optymalizacja CS leży to stabilność windowsów, ich zdumiewające możliwości samozaśmiecania - to już totalna wykładka
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 11 Lis 2024, 01:03
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez siemien w 09 Lut 2012, 23:38

Już wszystko fajnie, gładko chodzi. Tak, to była wina HDR z racji, że mam 8600gt. Przejrzałem temat zbiorczy z konfiguracjami i podobny komp tylko, że z 8800gt 512 bez problemu radził sobie z full detalami i hdr w 1024x768(ja w takiej rozdzielczości tylko gram, nie lubię 1280x1024 i po wyżej, dla mnie gry wyglądają jakoś nie naturalnie) Ale planują jakoś po wakacjach kupić nowego PC z Athlonem x4 955 BE, 16 gb ramu(bo jest tani jak barszcz i będę mieć zapas na długi, długi czas :) ) i 6770 radeon lub 6850 radeon, aha i dysk SSD 64 gb jako główny na system i gry :) Dzięki za pomoc i z techniczną stroną oraz z tym przejściem przez trakcję :) Gra jest genialna :D Mam już bronie automatyczne i pól automatyczne. Mam tylko jedno pytanie, mam w ekwipunku Stone Blood (mam grę po angielsku i nie jest to pirat! żeby było jasne) i on ma parametr + 200% HP. Co to daje?

P.S. Wlazłem w radiację i miałem max poziom radiacji, myślałem, że jak będę jadł to uratuję się, ale zaskoczyło mnie, że to wódka mnie uratuje ^^ Napiłem się 2x i no problemo :)
siemien
Kot

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 30 gości