[R+A+W mod by RogueTrooper] kilka zmian dla urozmaicenia

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [R+A+W mod by RogueTrooper] kilka zmian dla urozmaicenia

Postprzez scigacz1975 w 21 Sty 2012, 00:20

Jeżeli nie wiesz jak się do tego zabrać to napisz mi na jakiej lokacji jest ten bug.

Za ten post scigacz1975 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive igla2008.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Reklamy Google

Postprzez r_populik w 21 Sty 2012, 00:32

Drugim sposobem naprawy tego błędu jest zmiana linijki numer 876 w pliku gamedata\config\gameplay\character_desc_darkvalley.xml, zamiast:
Kod: Zaznacz wszystko
<visual>actors\militarir\stalker_militari_1</visual>

wstawić:
<visual>actors\militari\stalker_militari_1</visual>

@igla2008
Żebyś wiedział o co chodzi, w pliku character_desc_darkvalley.xml jest opis stalkera wojskowego, w którym podana jest ścieżka do jego modelu, przy czym jest ona podana błędnie (literka r na końcu nazwy folderu, co zostało wyjaśnione wcześniej) - dlatego też można ten błąd naprawić na dwa sposoby, albo poprawić literówkę w pliku character_desc_darkvalley.xml (tak jak w tym poście), wtedy gra znajdzie sobie model w oryginalnej gamedacie, albo w gamedacie moda wstawić ten model do katalogu takiego jaki został błędnie wpisany w pliku character_desc_darkvalley.xml (to co ci dałem do ściągnięcia).
Ostatnio edytowany przez r_populik, 21 Sty 2012, 00:52, edytowano w sumie 1 raz

Za ten post r_populik otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive scigacz1975.
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Dołączenie: 26 Mar 2010, 12:45
Ostatnio był: 27 Mar 2025, 14:46
Miejscowość: okolice stolicy
Kozaki: 263

Postprzez scigacz1975 w 21 Sty 2012, 00:50

O to mi właśnie chodziło tylko że jak to zmienisz to musisz zaczynać grę od nowa. Jeżeli chcesz grać dalej z tego miejsca gdzie jesteś to musisz jednak wypakować tego .ogf i utworzyć wspomniany wyżej folder.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez igla2008 w 21 Sty 2012, 11:31

Dzięki za podesłanie tego pliku zaczęło działać i jak na razie działa, choć po wklejeniu tego pliku wyłączył mi się komputer za pierwszym razem :/

Hej jeden błąd naprawiłem pojawił się kolejny:

FATAL ERROR

[error]Expression    : no_assert
[error]Function      : CXML_IdToIndex<class CPhraseDialog>::GetById
[error]File          : e:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrgame\xml_str_id_loader.h
[error]Line          : 112
[error]Description   : item not found, id
[error]Arguments     : yantar_trader_repair

Co z tym zrobić ? Ktoś wie ? Proszę o pomoc bo mod całkiem całkiem :)

Uwagi moderatora:

Nie pisz posta pod postem i pomaluj drzwi pokostem. - Soviet
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Dołączenie: 20 Sty 2012, 00:45
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 10:32
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 48

Postprzez r_populik w 22 Sty 2012, 15:37

Spróbuj w pliku gamedata\config\gameplay\character_desc_yantar.xml całkowicie usunąć linijkę nr 32, czyli tą z wpisem z loga.

Za ten post r_populik otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive igla2008.
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Postprzez igla2008 w 22 Sty 2012, 18:19

Dzięki zadziałało :)

Super :| znowu brak czegoś tam:

FATAL ERROR

[error]Expression    : fatal error
[error]Function      : CRender::texture_load
[error]File          : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrRender\Texture.cpp
[error]Line          : 295
[error]Description   : <no expression>
[error]Arguments     : Can't find texture 'ui_npc_u_stalker_zombie_exoskeleton'

da się to jakoś naprawić ?

Uwagi moderatora:

Logi w [code]. - Wheeljack
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Postprzez r_populik w 23 Sty 2012, 11:43

Sprawdź czy w gamedata\textures\ui lub ewentualnie jakimś innym folderze z teksturami masz taki plik jak w treści loga (ui_npc_u_stalker_zombie_exoskeleton). Być może to znowu kwestia literówki, jeżeli tak, zmień jego nazwę na tę z treści loga.
EDIT
Spróbuj tylko zmienić w pliku character_desc_yantar.xml w linijce 601 to:
<icon>ui_npc_u_stalker_zombie_exoskeleton</icon>

na to:
<icon>ui_npc_u_stalker_zombie3</icon>
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Postprzez igla2008 w 24 Sty 2012, 09:22

I kolejny bug:
FATAL ERROR

[error]Function      : CInifile::r_section
[error]File          : E:\stalker\patch_1_0004\xrCore\Xr_ini.cpp
[error]Line          : 342
[error]Arguments     : Can't open section 'vz58'

Powiem tak zaczyna mnie przerażać liczba błędów w tym modzie może jego autor by zaczął to naprawiać? Bo mod może i fajny ale takie wpadki co poziom naprawdę denerwują..
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Postprzez r_populik w 24 Sty 2012, 20:00

Spróbuj w pliku gamedata\config\misc\treasure_manager.ltx zmienić linijkę 1602 z:
items = vz58, ammo_7.62x39_fmj, 40

na:
items = wpn_vz58, ammo_7.62x39_fmj, 40
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Postprzez igla2008 w 24 Sty 2012, 22:05

Ogólnie wczytałem jeszcze raz grę trup zniknął a z nim i problem :| Takie pytanie czy to normalne że na mapie pozostają znaczniki misji które już wykonałem :/

a to kolejny problem bardzo utrudniający grę:

FATAL ERROR

[error]Function      : CRender::texture_load
[error]File          : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrRender\Texture.cpp
[error]Line          : 295
[error]Arguments     : Can't find texture 'ui_npc_monster_burer'

Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Postprzez r_populik w 24 Sty 2012, 22:39

Jeżeli w tym modzie nie zauważyłeś do tej pory żadnych nowych mutantów to po prostu podmień sobie plik encyclopedia_mutants.xml w gamedata\config\gameplay na ten z oryginalnej gry, masz go tutaj: http://www.mediafire.com/?d3ev5hxm9d14l1q.
Ale i tak proponował bym ci wypakować sobie zawartość oryginalnej gamedaty SOC (patrz http://mod.stalker.pl/index.php?title=Wypakowanie_zawarto%C5%9Bci_gry), bo pewnie ci się jeszcze przyda.
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Postprzez igla2008 w 25 Sty 2012, 14:58

Właśnie skończyłem SoC z modem R+A+W, wiec pozwolę sobie na parę słów podsumowania. Po zainstalowaniu moda i rozpoczęciu rozgrywki zacząłem poznawać nowe dodatki jakie wniósł a w sumie miał wnieść do gry ten oto mod. Już od początku dały mi się we znaki ikony przedmiotów a w sumie ich brak.. te zamazane tła które zastąpiły wielobarwne ikonki z podstawy stanowiły dla mnie problem na początku dopóki nie przyzwyczaiłem się do nich. Pojawienie się nowych broni nie umkło mojej uwadze ale zdobycie celownika PSO już w kordonie (i nie na żołnierzach) to już chyba lekka przesada :/ ( Miał je jakiś kot przy Ak-74 inna sprawa ciekawe skąd miał taką giwerę?). Co do żołnierzy i zmian w ich umundurowaniu to niestety ale zmieniło się na gorsze.. Żołnierze w beretach to chodzą po koszarach a nie w terenie skażonym tak więc nie wiem dlaczego tu prawie każdy żołnierz (bez SPECNAZU oczywiście) obojętnie gdzie był to był w berecie.. Następna rzecz jaka mnie drażniła to masa bugów których bez pomocy r_populika oraz ściągacza1975 (w tym miejscu pragnę im serdecznie podziękować za pomoc bez której nadal był bym w dolinie mroku) nie dało by się rozgryźć co za tym idzie rozgrywka nie posunęła by się do przodu w tym miejscu pragnę zauważyć że ściągnąłem wersje moda 2.9 wiec powinna być ona bez żadnych bugów a jednak ma ich całą masę :/ Jedynego czego mi brakowało to oczywiście naprawiana mojego sprzętu ale nie można mieć wszystkiego.

Moda ocieniam jako słabego na 2. Proponował bym autorowi poprawienie tych najważniejszych bugów wtedy można będzie go komukolwiek polecać.

To tak ode mnie wrażenia po przejściu gry na tym modzie.

A i zapomniałem o najważniejszym co jest dla mnie skandalem i co psuje cała grę, chodzi mianowicie o udźwig naszego bohatera. Rzeczą nie pojęto jest to że bez problemu nasz bohater może unieść 170 kg a w egzoszkielecie nawet 200 :| Mało tego przy załadowaniu mojego bohatera na poziomie 160 kg udało mi się go zmusić do biegania co jest wprost nieprawdopodobne... to mnie najbardziej zdumiało w tym modzie..
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości