Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez Adriomeniks w 02 Sty 2012, 00:23

To ja może zademonstruję filmy na których się wychowałem, za dzieciaka oglądałem niezliczoną ilość razy, hehe.... Dzięki tym filmom zapisałem się na Taekwondo, oczywiście po paru latach dorosłem i zmieniły mi się priorytety oraz upodobania tak więc zrezygnowałem z treningów. Po dworze się biegało i w zacisznych miejscach z kolegami ćwiczyło.... Ehhh, to były czasy, do dzisiaj filmy wspominam a czasem oglądam (The King of the Kickboxers niestety praktycznie nie do zdobycia z Polskim lektorem) w pamięci będę je miał już chyba do końca. Filmy darzę wielkim sentymentem, były częścią mojego dzieciństwa....

No i drugi z moich top 2 dzieciństwa :)

Pozdro :wódka:
Na każdym kroku walczyć będziemy o to, aby Polska – Polską była ! Aby w Polsce – po polsku się myślało ! - Stefan Wyszyński

Adriomeniks
Wygnany z Zony

Dołączenie: 17 Gru 2011, 03:20
Ostatnio był: 21 Lut 2012, 09:27
Miejscowość: Świętochłowice
Kozaki: 8

Reklamy Google

Postprzez Isza w 02 Sty 2012, 03:36

Chyba jeszcze nikt nie wspominał o tym filmie. Mała Moskwa film produkcji polsko-rosyjskiej z 2008 roku. Jeżeli chodzi o fakty historyczne zdarzają się niedociągnięcia ale nie przeszkadza to całości.

„Jura, były radziecki pilot wojskowy, po ponad trzydziestu latach wraca do Legnicy odwiedzić grób swojej żony, Wiery. Towarzyszy mu dorosła już córka żony. Jadą zobaczyć miejsca, gdzie przed laty rozegrał się największy dramat ich życia. Ta podróż ma uwolnić ich od traumy przeszłości. W roku 1967 Jura, jako młody pilot i niedoszły kosmonauta, zostaje skierowany do służby w "małej Moskwie", największym garnizonie wojsk radzieckich w Europie Wschodniej. Razem z Jurą do Legnicy przyjeżdża jego młodziutka żona. Piękna Wiera uczy się polskiego, pochłania ją polska poezja i muzyka. Wkrótce wygrywa polsko - radziecki piosenkarski "konkurs przyjaźni", porywająco wykonując pieśń "Grande Valse Brillante".( …)Wiera jednak gdzieś przepada. Jej ciało odnajduje się powieszone na drzewie w parku. Oficjalna wersja głosi, że popełniła samobójstwo. Po latach Jura z dorosłą córką Wiery przemierzają opuszczone lotnisko, dawny garnizonowy szpital i wojskowy cmentarz. Idą śladami Wiery po ruinach byłego ZSRR. „ źródło : http://WWW.filmpolski.pl

Są dostępne dwie wersje tego filmu, normalna znaczy kinowa oraz reżyserska, bardziej rozbudowana. Jest to jednak dość specyficzna produkcja.

Ostatnio edytowany przez Isza, 02 Sty 2012, 06:10, edytowano w sumie 1 raz
" Nie wiem czemu żołnierz idzie do ataku ... ale idzie"
Awatar użytkownika
Isza
Stalker

Dołączenie: 17 Wrz 2011, 01:53
Ostatnio była: 06 Maj 2015, 12:42
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 35

Postprzez adin w 02 Sty 2012, 03:49

Obejrzałem właśnie Drive (2011)
Nieznany z imienia młody kierowca (Ryan Gosling) jest kaskaderem filmowym. W nocy natomiast pomaga przestępcom uciekać z miejsc zbrodni, wykorzystując swoje ponadprzeciętne zdolności prowadzenia samochodu. Jego życie musi przez cały czas toczyć się na najwyższych obrotach. Mimo bezustannej jazdy na krawędzi wydaje się on całkowicie niewzruszony. Milczący, wiecznie spokojny i opanowany nie okazuje żadnych emocji, które jednak skumulowane w żywiącym się adrenaliną głównym bohaterze muszą kiedyś znaleźć ujście. Wtedy pojawia się Irene (Carey Mulligan), która odmieni jego życie na zawsze...

- i cóż, muszę wam polecić. Film co prawda nie powala na kolana, pościgów z krwi i kości (tytuł zobowiązuje) jak na lekarstwo lecz ujęcia i montaż są po prostu ujmujące, fanom Lyncha na pewno podjedzie.
Image
Awatar użytkownika
adin
Ekspert

Dołączenie: 14 Sty 2007, 01:58
Ostatnio był: 08 Mar 2024, 22:43
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Kozaki: 28

Postprzez Soviet w 02 Sty 2012, 23:31

Fast Five

Image

Ocena:
:soviet: :soviet: :soviet: :soviet: :caleb:

Kto by pomyślał, że zobaczymy jeszcze kiedykolwiek dobry film z serii "Szybcy i Wściekli". Piąta część ma wszystko czego fan kina akcji może zapragnąć: stereotypowe postacie (Dwayne Johnson wymiata), bezsensowne teksty i kilka ckliwych scen (ale nie za dużo!). Najważniejsza jest jednak akcja, która w przypadku Fast Five nie zawodzi. Mamy tu połączenie Modern Warfare 2, prezentowane podczas strzelanin w fawelach z wyścigami samochodowymi, które dorównują, o ile nie przewyższają tych z jedynki. No i dwa główne momenty do zapamiętania, czyli napad na pociąg i ucieczka z sejfem :).
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 23:15
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez Woland w 03 Sty 2012, 20:29

Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Soviet w 04 Sty 2012, 13:33

The Tree of Life

Image

Ocena:
:soviet: :soviet: :caleb: :caleb: :caleb:

Nuda. Pseudo-filozoficzne rozważania o Bogu, życiu i wszystkim innym. Filmy pana Terrence Malicka oglądam jedynie z sentymentu do Cienkiej Czerwonej Linii, niektóre zamysły tego filmu widać i w The Tree of Life. Szkoda tylko, że większość scen jest tu przeciągnięta do granic możliwości, aż czekałem na głos Krystyny Czubówny, który miałby rozpocząć narrację. Ładne obrazki i muzyka, ale ja tu głębszego sensu nie widzę.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Postprzez Terminus w 15 Sty 2012, 18:23

Z zupełnie innej bajki: "Kot w butach 3D".
Omijać szerokim łukiem...
Ja o mało nie zasnąłem w kinie na tym a 3,5letni syn po pół godzinie z nudów postanowił pozwiedzać salę kinową.
Ani to dla dzieci ani dla dorosłych. Pomyje po Shreku bez pomysłu na fabułę...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Gizbarus w 15 Sty 2012, 18:48

Ostatnio postanowiłem odświeżyć "stare" filmy i ruszyłem cykl Bourne'a. Mogę polecić ze szczerego serca - kawał dobrego filmu, a raczej filmów, bo każda kolejna część była równie dobra jak pierwsza (co dziś nieczęsto spotykane...).
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Tajemniczy w 15 Sty 2012, 22:03

Terminus napisał(a):Z zupełnie innej bajki: "Kot w butach 3D".
Omijać szerokim łukiem...
Ja o mało nie zasnąłem w kinie na tym a 3,5letni syn po pół godzinie z nudów postanowił pozwiedzać salę kinową.
Ani to dla dzieci ani dla dorosłych. Pomyje po Shreku bez pomysłu na fabułę...

Też tak samo uważam. Dla mnie jednym z najlepszych filmów anim jest "Szeregowiec Dolot" "Król Lew" oraz "Shrek". Filmy powstałe po tych dwóch produkcjach to mniej lub bardziej wierne kopie.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Dżuz w 15 Sty 2012, 22:25

Yyy... ale że co? :E

Filmy powstałe po "Królu Lwie" i "Shreku" to ich kopie? A można przykłady jakieś? Co dokładnie powielają? Coś kręcisz, zwłaszcza że te dwie produkcje dzieli mnóstwo czasu. Czyli szufladkujesz całkiem sporo filmów :/

Czy przez te "dwa filmy" rozumiesz "Szreka" i "Szeregowca", czy może "Szeregowca" i "Króla Lwa"? Bo sam już się gubię...
W10 x64 / i5-4670 / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 8 GB DDR 3 / SSD Samsung 850 Pro 256GB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 13:25
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 254

Postprzez Terminus w 15 Sty 2012, 22:46

Żebyśmy się dobrze zrozumieli: "pomyje po Shreku" w sensie, że nie ciągnęli już wątku z głównymi bohaterami za to zrobili filmik z bohaterem drugoplanowym. Tyle że bez pomysłu i świeżości oryginału. Zresztą ja Shreka nigdy za specjalnie nie ceniłem.
Jeżeli jesteśmy przy filmach animowanych "dla dzieci" z ostatniego dziesięciolecia to jak dla mnie liczą się tylko:
Uciekające kurczaki, Dawno temu w trawie, Gnijąca Panna Młoda.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Soviet w 15 Sty 2012, 23:25

Up oglądali? To jest miom zdaniem jedna z lepszych animacji ostanich lat. Obok tego może jeszcze Wall-E.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości