Gamma, Kontrast i Jasność nie zmienia się

Kim jesteśmy? Dokąd idziemy? Jaki w tym cel? Zadawał sobie w duchu te pytania. Tak, był pijany.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Gamma, Kontrast i Jasność nie zmienia się

Postprzez Kudłaty w 01 Sty 2012, 22:46

Dzisiaj zainstalowałem Czyste Niebo i po uruchomieniu wszystko dobrze działało. Pozmieniałem sobie ustawienia w sterowaniu i w grafice zaawansowanej. Po wejściu do gry wszędzie dookoła było ciemno jak podczas zaćmienia słońca więc podwyższyłem troszkę gammę i jasność. Wszystko działało ładnie, ale po ponownym uruchomieniu znowu było zbyt ciemno. Jednak paski są w pozycji takiej jakiej je ustawiłem. Jak zacznę manipulować nimi to widać różnicę w menu, ale po kliknięciu "Użyj" (zastosuj) obraz wciąż jest taki sam choć paski są ustawione tak jak być powinny. Kto wie, może nawet w sekcji grafiki zaawansowanej wszystko wraca do defaultowych ustawień.
EXtra Klasyka patch 1.5.10
Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Kudłaty
Stalker

Dołączenie: 01 Kwi 2011, 21:26
Ostatnio był: 23 Gru 2017, 07:11
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 4

Reklamy Google

Re: Gamma, Kontrast i Jasność nie zmienia się

Postprzez Wheeljack w 01 Sty 2012, 23:31

Poczekaj, aż noc się skończy. :E
A Monitor rozjaśniałeś?
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: Wczoraj, 19:51
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 725

Postprzez Kudłaty w 02 Sty 2012, 01:38

Początek gry to godzina ok 8am, a nawet o 10 było jeszcze ciemno. Ale co to ma do rzeczy kiedy to problem leży przy braku możliwości manipulowania ustawieniami, więc z tym nie ma nic wspólnego monitor.
Ogólnie nie jest źle, bo to może wina emisji, ale w pomieszczeniach lepiej używać latarki.
Czekam dalej na mądrzejsze propozycje.
Awatar użytkownika
Kudłaty
Stalker

Postprzez Fenixx w 02 Sty 2012, 03:52

Spróbuj wyszukać folder STALKER-STCS, tam zobaczysz plik user.itx, odtwórz go, następnie znajdź te linijki:
rs_c_brightness 1.2
rs_c_contrast 1.3
rs_c_gamma 1.

Jak masz inaczej to zmień je na te :arrowu:

Pozdro
Fenixx
Fenixx
Kot

Dołączenie: 07 Gru 2011, 23:01
Ostatnio był: 12 Mar 2012, 22:34
Kozaki: 0

Postprzez Kudłaty w 02 Sty 2012, 15:25

W ogóle STALKER wymyśla na moim komputerze nowe lokacje dla swojego folderu: w SoC mam w Dokumentach udostępnionych, a dla CS specjalnie stworzył linię C:\users\public\documents
Dodatkowo zauważyłem, że user.ltx stworzył się sam jako jedyny w Dokumentach udostępnionych w folderze domyślnym stalker-stcs
Na razie oba usunąłem. Jeszcze popatrzę.

Edit: Po ponownym uruchomieniu plik user.ltx na szczęście nie pojawił się ponownie w Dokumentach udostępnionych. Problem nadal występuje choć w pliku user wyraźnie napisane jest, że wartość tych pasków jest zmieniona. Żeby zapisały się one, to przed manipulowaniem ich muszę zmienić rozdzielczość na jakąkolwiek, a dopiero potem ustawić paski, żądaną rozdzielczość i razem to zapisać. Czyli krótko mówiąc, za każdym razem jak będę chciał zmienić coś to muszę zarazem zmienić rozdzielczość o_O
Komputer niedawno czyściłem i staram się ciągle go utrzymać w "czystości". Spróbuje jeszcze zainstalować nowe sterowniki do grafy, ale ostatnim razem próbowałem to nie działały więc chodzę na tych dołączonych.
Awatar użytkownika
Kudłaty
Stalker

Postprzez Fenixx w 02 Sty 2012, 17:06

Jak ci to tak bardzo przeszkadza, to zrob tak, zapisz save'y, odinstaluj gre, zainstaluj ponownie, ZANIM JA WLACZYSZ, ZROB TO CO JA CI POKAZALEM, UPEWNIJ SIE ZA MASZ WSZYSTKO TAK JAK JA, pozniej wlacz gre, powinno normalnie dzialac ;) Jesli nie bedzie dzialalo poprawnie to nie mam juz wiecej pomyslow :<

Pozdro
Fenixx
Fenixx
Kot

Dołączenie: 07 Gru 2011, 23:01
Ostatnio był: 12 Mar 2012, 22:34
Kozaki: 0

Postprzez Wheeljack w 02 Sty 2012, 17:24

Jak nie możesz dać rady z user.ltx to podczas gry wciśnij ~ i wtedy wpisz te parametry.
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: Wczoraj, 19:51
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 725

Postprzez Kudłaty w 04 Sty 2012, 00:01

Pomogły nowsze sterowniki do karty graficznej 10.2
Dla informacji poprzednie to były 8.33
Być może pomogłaby sama reinstalacja starych sterowników i jeszcze to sprawdzę.
Awatar użytkownika
Kudłaty
Stalker

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt48 oraz 47 gości