Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: O Janie Pawle II, katolikach i patriotach

Postprzez Nieogarniający w 27 Gru 2011, 17:54

To jest Transseksualista/tka

Kościół sam sobie winien, po prostu przegieli i ludzie mają dość.

Ale o so chosi?

Może o to, że np. w mojej parafii jest marmurowa klatka schodowa a księża mają po 3 terenówki, proboszcz ma własny mini hotel, zarządza przedszkolem i firmą transportową...a witraży w oknach postawić to ni ma komu :P
Czytałem, że gdzieś indziej to pieniążki z tacy idą na jeszcze leprze bajery.
...
Nieogarniający
Stalker

Dołączenie: 10 Gru 2011, 15:03
Ostatnio był: 08 Lis 2014, 18:59
Frakcja: Monolit
Kozaki: 12

Reklamy Google

Postprzez xionc w 27 Gru 2011, 18:18

No, dobrze prawisz. Ale szm tego nie widzi, On widzi komunistów czających sie za każdym krzakiem.
Na koniec kawau:
Dlaczego Rzymianie budowali proste drogi?
-Żeby komuniści nie mogli sie ukryć za zakrętem.
HEHEHE
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez szm w 27 Gru 2011, 18:30

Po pierwsze, te o so chosi to była ironia. To tak dla tych co troszkę ciężej kapują. To jest po primo, teraz będzie primo ultimo... Zdradźcie mi co ma piernik do wiatraka? Ja tylko zwróciłem uwagę, że palikociarni praktycznie nic nie łączy. Nic, prócz ataków na Kościół... a ktoś mi tu wyjeżdża, że Kościół sam jest sobie winien. Co ma piernik do wiatraka?
A teraz co do mojego wszędzie widzenia komunistów... Młody Nowicki ma ogranizację imienia F. Dzierżyńskiego. Ale to pewnie sam sobie wmówiłem.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 22 Wrz 2024, 15:29
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez Nieogarniający w 27 Gru 2011, 18:45

Co ma piernik do wiatraka

Cóż, tyle samo liter :-/

Ale to nie o tym.
Piernik...ten, eee Palikot ma to do wiatraka, że jet taki pro tylko jeśli wiatr mu sprzyja (zresztą każdy chyba tak ma)Co do Twojego wszędzie widzę komunistów to może trochę przesadzasz.Te statystyki co KIEDYŚ widziałem pokazywały, że komunistów to więcej jest od demokratów...więc nie ma co się tak przejmować.Ja na przykład wszędzie widzę takich przysłowiowych Rumunów. (co kradną)
____________________________________________________________________________________________________

Jeszcze tutaj co zwięzłości palikociarni, trzyma ich to, że zarabiają kaskę i są/będą u władzy
...
Nieogarniający
Stalker

Postprzez Wojas21 w 27 Gru 2011, 19:15

Rumunów? Chyba chodziło Ci o Cygan, a różnica między Rumunem, a Cyganem jest duża.

Szpagin napisał(a):mają do zaoferowania jedynie chwytliwe hasła i hałaśliwą propagandę. Aż strach myśleć, co będzie, gdy dojdzie do władzy w Polsce.

To prawda. Niestety wydaje mi się że prędzej czy później taka partia dojdzie do władzy. Zważywszy na to co się dzieje w Europie to tylko kwestia czasu, a co do Palikota to moim zdaniem ten człowiek nie ma absolutnie nic do powiedzenia jest zwykłym zadymiarzem. Jeszcze kilkanaście lat temu Palikot prowadził gazetę w której z tematów brzmiał: Jak prowadzić biznes po chrześcijańsku.
Awatar użytkownika
Wojas21
Tropiciel

Dołączenie: 25 Cze 2010, 22:54
Ostatnio był: 01 Sty 2018, 22:59
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 63

Postprzez kapucha w 27 Gru 2011, 19:47

Nieogarniający napisał(a):Może o to, że np. w mojej parafii jest marmurowa klatka schodowa a księża mają po 3 terenówki, proboszcz ma własny mini hotel, zarządza przedszkolem i firmą transportową...a witraży w oknach postawić to ni ma komu :P
Czytałem, że gdzieś indziej to pieniążki z tacy idą na jeszcze leprze bajery.

Nie rozumiem. Ludzie z własnej woli dają na tacę, więc co to przeszkadza postronnemu obserwatorowi?
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Postprzez Nieogarniający w 27 Gru 2011, 20:29

kapucha napisał(a):Nie rozumiem. Ludzie z własnej woli dają na tacę, więc co to przeszkadza postronnemu obserwatorowi?

Skromność i pobożność większości dzisiejszych księży oraz wydawanie naszego "golda" na "fajne dodatki" a nie na kościół.
...
Nieogarniający
Stalker

Postprzez KoweK w 27 Gru 2011, 20:51

Nieogarniający napisał(a):To jest Transseksualista/tka

Oglądałem o niej program i z tego, co mi wiadomo, jest nadal transwestytką, bo ma penisa. A transeksualista to ktoś, kto zmienił płeć, czyli i przyrodzenia swojego, naturalnego nie ma. Dobrze mówię?
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: 15 Lis 2024, 02:52
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1477

Postprzez scigacz1975 w 27 Gru 2011, 20:58

Czytam (jak sądzę dość uważnie) ten, i nie tylko ten, temat i nasuwa mi się taka myśl.

Na kim wzoruje się statystyczny katolik? Zastanówcie się kim dla większości katolików (przynajmniej na razie jeszcze) jest ksiądz? Przez wieki był niejednokrotnie wyrocznią, człowiekiem który poniekąd tworzył, budował kręgosłup moralny społeczeństwa w którym żyje i któremu duchowo przewodzi. 90% wierzących Kowalskich nigdy się tak naprawdę nie zastanowiło nad wiarą, na czym ona polega, czego od człowieka wymaga. Robią to co pokaże im właśnie ksiądz. Więc kiedy taki Pan\i Kowalski\ka widzą co robi ich kochany księżulo to robią to samo - no bo jeżeli ksiądz, bądź co bądź człowiek boży robi tak czy tak no to chyba tak wolno, ba nawet trzeba. I mamy obraz typowego katolika. I stąd ostatnio tak dużo ataków na kler. Ale właśnie na kler, nie na wiarę. Bo ludzie chcą wierzyć, potrzebują wiary. Ale potrzebują też przewodników którzy im tą wiarę prawidłowo pokażą i przekażą. Potrzebują przewodników którzy pomogą odbudować kręgosłup moralny społeczeństwa. Zadajcie sobie sami pytanie - Czy ten ksiądz którego znam może mi w tym pomóc, czy jest takim prawdziwym przewodnikiem?
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 11 Lis 2024, 01:03
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez The Witcher w 27 Gru 2011, 21:09

scigacz1975 napisał(a):Zastanówcie się kim dla większości katolików (przynajmniej na razie jeszcze) jest ksiądz?

Statystyczny Polak/katolik/człowiek nie istnieje.

scigacz1975 napisał(a):Robią to co pokaże im właśnie ksiądz. Więc kiedy taki Pan\i Kowalski\ka widzą co robi ich kochany księżulo to robią to samo - no bo jeżeli ksiądz, bądź co bądź człowiek boży robi tak czy tak no to chyba tak wolno, ba nawet trzeba.

Nie wiem jak gdzie indziej, ale u mnie raczej niewielu ludzi traktowała księdza jako jakiś wzór do naśladowania, byle w niedzielę i święta do kościółka, odbębnić tę godzinkę i z głowy. W innych parafiach też nie widziałem, żeby ludzie przejmowali się tym co robi ksiądz. Może u ciebie jest inaczej. :P
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 10 Lis 2024, 12:44
Kozaki: 329

Postprzez scigacz1975 w 27 Gru 2011, 21:22

@Witcher a jak do tego podchodzi ksiądz??

Msza - odjebane wykonane byle taca była
Chrzest - odjebane wykonane byle koperta była
Komunia - odjebane wykonane byle .....
..............
............
.....

Byle coraz większa ta taca\koperta. Oczywiście schodzisz ze świata - koperta musi być :facepalm:

I jakoś nie zauważyłem żeby szczególnie (poza jednostkami) się starali żeby to zmienić.

Druga sprawa skoro tylko:

The Witcher napisał(a):byle w niedzielę i święta do kościółka, odbębnić tę godzinkę i z głowy.

to po jaką cholerę w ogóle to robić? Żeby się starzy\sąsiedzi\mohery\księża\świętojebliwi\kto tam wam jeszcze do głowy przychodzi - nie przypie*dalali, żeby, nie daj Boże, na języki nie wzięli. Co mi tu pierdo*isz (celowo wulgaryzuję) że nie ma statystycznego katolika - a to :arrowu: to co jest?
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 11 Lis 2024, 01:03
Miejscowość: Stalowa Wola
Kozaki: 926

Postprzez The Witcher w 27 Gru 2011, 21:39

No z tego co tu widzę, to twoje poglądy na kościół katolicki zgadzają się z moimi. Dla jasności - jestem ateistą, więc nie pisz "wam".

Nie miałem na myśli podejścia do wiary, tylko relacji parafian z księdzem. ;) Statystyczny katolik nie istnieje, bo nie można generalizować, mimo że ludzie sprawiają wrażenie debili i ignorantów w sprawach religijnych... i nie tylko. Każdy człowiek jest inny.
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 10 Lis 2024, 12:44
Kozaki: 329

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość