Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: O Janie Pawle II, katolikach i patriotach

Postprzez scigacz1975 w 24 Gru 2011, 00:09

Co ma robić zwykły szary wierny? - Nie kryć tego że się coś dzieje źle, nie tuszować ani nie chować głowy w piasek. To nie religia jest zła, nie kościół jako rzesza wiernych. Źli są ludzie którzy mają tę religię krzewić i służyć ludziom w duchowej potrzebie - być "dobrymi pasterzami" a są wilkami. I zwykły szary wierny powinien to piętnować, tak samo jak wyciszanie tej chryi przez biskupów i wyżej. Bo to właśnie bałwochwalczy strach przed klerem doprowadził do tego na co sobie pozwalają.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 11 Lis 2024, 01:03
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Reklamy Google

Postprzez szm w 24 Gru 2011, 00:19

Źli są ludzie którzy mają tę religię krzewić i służyć ludziom w duchowej potrzebie - być "dobrymi pasterzami" a są wilkami. I zwykły szary wierny powinien to piętnować

Oczywiście. Kler to też ludzie, i czasem do seminarium dostają się ludzie, którzy nigdy nie powinni tam trafić. Ale to, że tak się dzieje, nie uprawnia innych do jakiegoś frontalnego ataku na Kościół, i na cały kler jako taki. To tak jakbym zaatakował wszystkich biznesmenów, bo przecieś i wśród nich są pedofile... No nie? Zresztą idę o zakład, że gdyby Kościół zaczął walczyć medialnie (bo to nie jest tak, że wcale nie walczy) z pedofilią wsród kleru, to i tak znalazłoby się coś innego. Dla chcącego nic trudnego.

Równie dobrze mógłbyś jeździć po buddyzmie czy islamie

Od takiego muzułmanina to za jazdy dostałby po ząbkach. To tylko my dajemy po sobie jeździć, bo to takie nowoczesne i demokratyczne.

Ze złem trzeba walczyć, ale nie poprzez rzucanie łajnem we wszystkich. I nie uważam też, że wywlekanie wszystkich brudów na ulicę jest dobre. Czasami lepiej jest załatwić różne problemy cichaczem. Bez sensacji.
Ostatnio edytowany przez szm, 24 Gru 2011, 00:27, edytowano w sumie 1 raz
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 22 Wrz 2024, 15:29
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez scigacz1975 w 24 Gru 2011, 00:25

A nie przyszło Ci to głowy że, gdyby bonzowie kościoła nie ukrywali, tuszowali czy pozwalali na przekręty tym zgniłym jabłkom byle tylko nie przyznać że kościół jest omylny, to tego całego frontalnego ataku by w ogóle nie było. Przecież jeżeli 90% księży zarzuca Ci kłamstwo jeżeli mówisz głośno o takich sprawach to automatycznie sami się stawiają po tamtej stronie barykady.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Postprzez xionc w 24 Gru 2011, 00:31

Po cichaczu to wiesz co sobie mozna zrobić. Kościół ma być krystalicznie czysty jeśli chce pouczać innych
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez scigacz1975 w 24 Gru 2011, 00:34

I w tym całe tkwi bagno.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Postprzez szm w 24 Gru 2011, 00:36

@scigacz1975
Ale widzisz Ty znowu mówisz tak jakby wszyscy bonzowie Kościoła coś tuszowali, a to jest zwyczajne przegięcie. Wiesz co, ja jestem w parafii wojskowej, i co roku mam wgląd we wszystkie fakturki, dostaję co roku rozliczenia, kwity... jednym słowem wiem na temat finansów parafii. Spotkałem się z czymś takim także w innych parafiach (cywilnych). Ja zawsze chciałem wypatrzeć jakieś nieprawidłowości, przekręty, ale nigdy mi się to nie udawało.

Kościół ma być krystalicznie czysty jeśli chce pouczać innych

No a to żeby tak było trzeba od razu coś krzyczeć na całe gardło? Jak się kłócisz z żoną/dziewczyną/chłopakiem/matką/ojcem*, to też latasz po sąsiadach, i pierzesz publicznie wszystkie swoje brudy?

*niepotrzebne skreślić
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Postprzez Woland w 24 Gru 2011, 00:46

Na youtube można znaleźć filmik pod tytułem "Chwała świętej inkwizycji"*. To taki przykład, są tony katolskiego g*wna tam. Oczywiście groza, horror i powód do histerii to wulgarny filmik o JPII. A kij tam że ktoś chwali inkwizycję. Na youtube znaleźć bez większych problemów można także filmiki mające na celu gloryfikację SS czy nazizmu, są konta które mam wrażenie że są kontami czysto o charakterze politycznym wręcz, nakierunkowanymi na ten temat. Zapewne też i znalazłoby się sporo peanów na cześć Stalina i czcicieli tego człowieka.
Ale najstraszniejszy jest troll z filmikiem o JPII...

JPII, cóż, był aktorem...
Filmik raczej żałosny i dziecinny ale zarazem przypadkiem ukazujący katolicką miłość do bliźnich patrząc po komentarzach (nihil novi sub sole...).
Jak mówiłem był aktorem, potrafił grać. Moim zdaniem to całe jego wywyższanie, dziesiątki ulic, pomników, szkół jego imieniem itp. to jakaś błazenada.

Jeśli wiedział o pedofilii i nic nie robił a nawet tuszował- a tak z tego co wiem najprawdopodobniej było- także jest odpowiedzialny za te gwałty moralnie.

To tyle z mojej strony .
Pozdro dla wszystkich, wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku :)

*
Ostatnio edytowany przez Woland, 24 Gru 2011, 00:47, edytowano w sumie 1 raz
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez xionc w 24 Gru 2011, 00:47

Jak miały miejsce czyny przestępcze to jak to sobie wyobrażasz? Właśnie takie podejście skompromitowało Kościół - zamiatanie pod dywan
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez scigacz1975 w 24 Gru 2011, 00:48

@Szm ja też znam księży którzy zasługują na to miano. Nie generalizuję. Ale doktryna kościoła mówi że papież jest nieomylny - niestety wygląda to tak że jedyny omylny to biedny wikary. Od proboszcza w górę już sami nieomylni. Kościół jako instytucja musi przejść reformę jeżeli chce mieć dalej wiernych. Zresztą - zobacz ilu młodych udzielało się w kościele za czasów JPII a ilu ich teraz zostało. Młodzież bardzo szybko wyłapuje fałsz. I piętnuje. Oni tzn. nastolatkowie - nie mają zahamowań (i bardzo dobrze) żeby wyziać takiego świętojebliwego.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Postprzez szm w 24 Gru 2011, 01:14

@xionc
Jeśli miały to do prokuratury... Chyba od tego ona jest, nie?

Ale doktryna kościoła mówi że papież jest nieomylny

W kwestiach wiary. Przynajmniej tak mnie uczono.

Kościół jako instytucja musi przejść reformę jeżeli chce mieć dalej wiernych.

A ja uważam, że to co dzieje się teraz to skutek takiego rozluźnienia, które nastało po reformach lat 60tych. A wrócić do dawnych czasów już się nie da...

zobacz ilu młodych udzielało się w kościele za czasów JPII a ilu ich teraz zostało

Ale o so chosi? Że jak był na Watykanie był JPII, papież Polak, nasz papież etc., to było wszystko cacy, a jak przyszedł jakiś konserwatywny Niemiec, to już jest be?

Młodzież bardzo szybko wyłapuje fałsz.

A ja bym bardziej powiedział, że młodzież jest bardziej podatna na różne trendy, mody etc.
Ostatnio edytowany przez szm, 24 Gru 2011, 15:57, edytowano w sumie 1 raz
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Postprzez Szpagin w 24 Gru 2011, 01:35

Ktoś kiedyś powiedział: "przed powstaniem Internetu każdy wsiowy głupek mieszkał w swojej wiosce". Anonimowość tego medium sprzyja prowokacjom i publikacji bardzo skrajnych poglądów. Dam sobie rękę uciąć, że większość z autorów takich teorii nie podpisałaby się pod nimi imieniem i nazwiskiem.

A co do sytuacji Kościoła w Polsce: ja tu widzę wpływ o. Rydzyka i Radia Maryja. Młodzi ludzie często utożsamiają całą instytucję z (znowu) skrajnymi poglądami. Potrzebny jest dialog, a nie straszenie napływem Żydów z Ameryki czy IV Rzeszą...
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez StalkerCiastek w 24 Gru 2011, 14:00

Jeszcze słowo o niedawnej lekcji religii w mojej szkole.
Czy katechetka ma prawo rozmawiać na lekcji o polityce? Chodzi oczywiście o Janusza Palikota. Twierdzi, że to partia złodziei, morderców, homoseksualistów i transwestytów. "Tacy ludzie mają rządzić?!" powiedziała. Naturalnie same złe rzeczy o nich mówiła. Wyraźnie próbowała zniechęcić klasę do Palikota. Bo to zagrożenie - i to realne - dla Kościoła. Bo jak się powie, że ta partia jest zła, bo są tam pedały, to już młodzież inaczej na to patrzy.
O co mi chodzi? O religię w szkołach. Na której uczy się niechęci do partii zagrażającej pozycji Kościoła. A nawet nienawiści, biorąc stanowisko niektórych wobec "pedałów" (jak to oni nazywają, bo bycie jak najbardziej przeciw homo jest cool). Być może to pojedynczy przypadek, co nie zmienia faktu, że tak nie powinno być. Jak ktoś interesuje polityką to się może tylko cicho zaśmiać pod nosem. No ale kogo interesują takie głupoty? Lepiej pograć w CS'a albo wypić piwo z kolegami...
W ogóle sama nauka religii dziś to jakaś pomyłka. Czemu uczymy się tylko o religii katolickiej? Gdzie judaizm, islam, prawosławie? Czyżby tylko Katolicy mieli rację? Dla mnie to jawna indoktrynacja.

BTW ale niektórzy księża są całkiem fajni. Głównie ci młodzi, z dystansem do przedmiotu. Jeden grał z nami w koszykówkę.
LOL
Awatar użytkownika
StalkerCiastek
Redaktor

Dołączenie: 27 Cze 2008, 21:17
Ostatnio był: 26 Cze 2014, 17:46
Miejscowość: Gdzieś
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 58

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim