Czy Unia Europejska się rozpadnie?

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Czy Unia Europejska się rozpadnie?

Postprzez Tajemniczy w 08 Gru 2011, 21:12

Jak euro ma się nie rozpaść skoro politycy europejscy jeżdżą sobie czarnymi limuzynkami :mad: ? Dać im duże fiaty i niech tak sobie po Brukseli pocinają :) . A poza tym oni w tym Parlamencie robią to samo co u nas w Sejmie. Różnica jest tylko taka że inny budynek i więcej angielskiego języka na sali. Reszta czyli wieprze usiłujące utrzymać się przy korytku i wzajemne bicie piany o byle co- wypisz, wymaluj nasz Sejm :-/ :facepalm: . A ja myślałem że tam w Brukseli jest chociaż jakiś poziom życia politycznego... Niestety ale się pomyliłem :-/ .
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Reklamy Google

Postprzez djcycu w 08 Gru 2011, 21:20

Gdyby się tak przyjrzeć to nigdzie tej polityki nie ma. To chociaż tyle że inne kraje mają lepiej niż my bo u nas to już jest tragedia na całego. W innych krajach nie trzeba wyjeżdżać by zarabiać, nie trzeba się nie wiadomo ile uczyć by coś mieć i tak samo nie trzeba się martwić o rodzinę gdy się ma już trójkę dzieci... U nas mało że wszystko jest na opak to jeszcze wisi widmo Euro nad nami... Jak już wejdzie to wszystko pizdnie i ot się ujawni po co żeśmy do tej UE weszli... A po uj moi mili bo odpowiedzią może być tylko to że nas wycyckano do spodu a rząd się nachapał na tym co nam przysługiwało od UE. Co ci z pól i gospodarki za które dostajesz dotacje jak podwyżają podatki od tego? Prosty sposób na dojenie pieniędzy.

PS: "Łatamy dziurę po kryzysie" - Czym? Zakupem nowych samolotów, podwyżkami pensji dla rządu oraz zakupem nowych samochodów służbowych? :facepalm:
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez xionc w 09 Gru 2011, 07:19

djcycyu nie umiesz myśleć w skali większej niż twoje pare złotych, myślisz że jak rząd wyda pare baniek na limuzyny to stanie sie tragedia narodowa? To jest nic w skali budżetu. Na[rawde niektórzy pojęcia nie mają ja kiedyś w kraju bieda była, nawet 10 czy 15 lat temu, Ja pamiętam jaki szajs wtedy był. Mi, Nam jest lepiej, bo gdyby nie ta zła Łunia to by tu Białoruś była. Już przed akcesją nas straszyli jak to Niemce nas wykupią polskie zakłady i polską ziemie, wielkie gówno z tego wyszło. A polskie państwowe zakłady to jest syf kiła i mogiła, nikt tego nie chciał kupic, bo i po co strupa brać sobie na łeb? djcycu jak rząd bierze kase? sobie bierze? gdzie ją daje? Skąd masz takie teoryje? W Fakcie tak pisali?
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez Lucjusz w 09 Gru 2011, 08:24

:arrowu: Znawcę tutaj widzę, eksperta od polityki i ekonomii. Schuman normalnie wymięka.
A na czym Ty swoją wiedzę opierasz? Skąd masz swoje teorie? Bo o ile dobrze pamiętam to kiedyś w profilu miałeś wpisane 24 lata więc te 15 lat temu miałeś 9-10 lat. Jak więc takie dziecko może rozumieć co się wtedy działo i zachodzące zmiany gospodarczo-polityczne? Przestań czepiać się zdania innych bo Twoje nie ma monopolu na słuszność a po tym co gadasz to można wywnioskować że w nogach spałeś, uja widziałeś. Jedyne co potrafisz to trololololo.
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 261

Postprzez Maku w 09 Gru 2011, 08:36

@xionc - patrząc na biedny wschód zawsze można powiedzieć, że "my to i tak mamy nieźe w porównaniu z nimi". Pytanie tylko dla czego zawsze porównujemy się do tych gorszych i słabszych? Niestety ale polska gospodarka jest jedną z najsłabszych w unii i zwiększając podatki i koszty codziennego życia, rządzący nie pomagają w rozwoju prywatnym firmom, na których rozkwit gospodarki się przecież opiera...
"Nie masz co robić, nudzi się Ci? Kup sobie kij i po jajach się bij" - 52
Awatar użytkownika
Maku
Tropiciel

Dołączenie: 31 Paź 2009, 21:01
Ostatnio był: 15 Cze 2014, 20:15
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 16

Postprzez Szpagin w 09 Gru 2011, 09:20

Ja mam nadzieję, że Unia przetrwa i w przeciągu kilku, kilkunastu lat powstaną Stany Zjednoczone Europy (USE). Przy czym potrzebny byłby wówczas bardziej sprawiedliwy plan podziału środków, bo to, co jest teraz (większość kasy idzie do Niemiec i Francji) to główny powód, dla którego jestem przeciwny obecnej Unii.

Wiem, zaraz oskarży mnie ktoś o chęć sprzedania Polski w obce (w domyśle niemieckie) ręce. Nie zgadzam się. To dla nas szansa na rozwój. Inni mówią też o utracie tożsamości narodowej. Polacy przetrwali zabory, wojnę, komunizm, więc nie znikniemy, gdy będziemy częścią nowego supermocarstwa.

A tak poza tym: jakie mamy inne opcje? Dalej tkwić w środkowoeuropejskiej dziurze ze słabą gospodarką? Podzielenie losu Ukrainy i zależność od Rosji?

Wiwat USE!
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez xionc w 09 Gru 2011, 10:05

Lucjusz napisał(a)::arrowu: A na czym Ty swoją wiedzę opierasz? Skąd masz swoje teorie? Bo o ile dobrze pamiętam to kiedyś w profilu miałeś wpisane 24 lata więc te 15 lat temu miałeś 9-10 lat. Jak więc takie dziecko może rozumieć co się wtedy działo i zachodzące zmiany gospodarczo-polityczne? Przestań czepiać się zdania innych bo Twoje nie ma monopolu na słuszność a po tym co gadasz to można wywnioskować że w nogach spałeś, uja widziałeś. Jedyne co potrafisz to trololololo.

Masz coś merytorycznego do powiedzenia czy umiesz tylko popierdywać jak natrętna mucha?
Nie musisz mieć dyplomu z ekonomii żeby wiedzieć że w kraju źle sie działo, Ja pamiętam lata 90 jako ciężki okres, nie było pracy i kasy, u mnie w domu sie nie przelewało, wiecej powiem - było biednie w ch*j. Stąd wiem co sie działo.
Teraz całkiem dobrze mi sie wiedzie i wątpie czy by tak było gdyby nie ta straszna komunistyczna UE która zniewoliła naszą wspaniałą ojczyzne mlekiem i miodem płynącą. A jak rok temu miałem wpisane 24 lata to nie znaczy że teraz dalej mam 24, chyba logiczne cnie?
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez Terminus w 09 Gru 2011, 11:17

A niby dlaczego UE miałby się rozpaść? Nikt nie jest w niej bo lubi, a dlatego że wszyscy mają z tego jakieś korzyści od braku barier celnych, przez swobodę podróżowania na dopłatach kończąc. I póki wszystkich będą łączyć interesy póty to się będzie kręcić.

A kryzysy ekonomiczne pojawiają się co dekadę i na parę lat oczyszczają gospodarkę. Raz jak w latach 90-tych słabsze czasem jak teraz gorsze...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez szczypiorofix w 09 Gru 2011, 12:46

Niech tylko skończą się wszystkie projekty unijne w Polsce typu "Kapitał Ludzki" itp. i wtedy może sobie UE upadać ;)
A tak na serio to na prawdę ciężko byłoby utrzymać te wszystkie kraje w kupie przez długi okres czasu i ciągle pokazywać, że wszyscy są równi skoro i tak wiadomo, że są równi i równiejsi, bogatsze państwa i biedniejsze. Co z tego, że w Polsce dajmy na to tacy rolnicy, którzy ubiegali się o dotacje z UE musieli spełniać multum wymagań i warunków aby dostać kasę, skoro np. w Niemczech wszyscy sobie to olewali bo ich nikt nie kontrolował. Są jeszcze setki przykładów przeciw tak wielkiemu zjednoczeniu państw i ktoś powyżej dobrze pisał, że chyba ci co wpadli na ten pomysł z UE spali na historii. Żadne wielkie unie nigdy nie trwały długo. Kojarzy mi się to wszystko trochę z "Folwarkiem Zwierzęcym" Orwella :
"Wszystkie zwierzęta są sobie równe, ale niektóre są równiejsze od innych."
"Pewnego pięknego październikowego poranka Umierająca Ziemia połknęła własne bebechy i zmarła w konwulsjach" - Opowieść Poety: Pieśń Hyperiona.
Awatar użytkownika
szczypiorofix
Tropiciel

Dołączenie: 20 Cze 2011, 20:50
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 14:03
Miejscowość: Wawa
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 44

Postprzez Terminus w 09 Gru 2011, 13:55

szczypiorofix napisał(a): Są jeszcze setki przykładów przeciw tak wielkiemu zjednoczeniu państw i ktoś powyżej dobrze pisał, że chyba ci co wpadli na ten pomysł z UE spali na historii.

A mógłbyś podać choć jeden taki przykład z historii?
Przykład dobrowolnej unii podobnej ilości państw nie będącej wynikiem podbojów, okupacji, ustaleń traktatowych zwycięskich mocarstw...
Jedyne co mi przychodzi do głowy to konfederacja alpejskich kantonów zwana dzisiaj Szwajcarią. Z tego co wiem to trwa od 1291r i jeszcze się nie rozpadła, ale ja pewnie spałem na historii...
Chętnie poczytam.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez szczypiorofix w 09 Gru 2011, 14:23

Heh no dobra, przyznaję się... z tymi setkami to się trochę rozpędziłem. Z dobrowolnych unii to przychodzi mi na myśl tylko Unia Lubelska ale to tylko w zasadzie dwa państwa w tym uczestniczyły. Tak, przyznaję się... spałem na historii. Możecie mnie ukamienować ;P
tak czy inaczej wydaje mi się, że UE się rozpadnie, prędzej czy później.
"Pewnego pięknego październikowego poranka Umierająca Ziemia połknęła własne bebechy i zmarła w konwulsjach" - Opowieść Poety: Pieśń Hyperiona.
Awatar użytkownika
szczypiorofix
Tropiciel

Dołączenie: 20 Cze 2011, 20:50
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 14:03
Miejscowość: Wawa
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 44

Postprzez jalkavaki w 09 Gru 2011, 14:32

Z tego co wiem to Unia Polsko - Litewska nie rozpadła się a wręcz Ustawą Rządową z 3 maja 1791 roku wzmocniono ją, łącząc te dwa państwa.
A z dobrowolnych unii to dodałbym jeszcze USA, które to poza drobnym, pięcioletnim kryzysem całkiem dobrze się miały i mają.
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 20 Lip 2022, 06:45
Miejscowość: Stetinum
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 193

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 14 gości