Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez nismoztune w 22 Paź 2011, 13:52

Nie zauważyłem żeby ktoś na 50-ciu stronach tego tematu choć raz obwinił Boga

Czytając wypowiedzi naszych forumowych ateistów, jednak odniosłem wrażenie, że oni mają pretensje do Boga i go obwiniają. Bo widziałem kilka wpisów typu: Gdyby Bóg istniał to nie było by tyle wojen, nie dopuściłby aby było tyle zła na świecie itp itd, ale skoro jest to wszystko to znaczy że Go nie ma... To, według mnie, jest zwalanie winy na Boga. Ale to jest tylko moje zdanie i nikomu jego nie zarzucam.

wypowiedziach nigdy nie tykam Kościoła jako ogółu wiernych

To prawda, ale trzeba jednak, wyszczególniać do kogo ma się pretensję, bo znajdą się osoby, które źle to mogą zrozumieć, bo przecież, Kościół to nie tylko kler, lub sami wierni.

do jej tzw. pasterzy

To prawda dla kleru, od dobrobytu w dupach się poprzewracało.

A co do rozmowy Terminusa i Scigacz1975 na temat grzechów i dekalogu, to obaj macie racje, ale nie do końca. Poczytajcie lepiej trochę książek na ten temat i nie katechizmów, lecz pisma Ojców Kościoła, tych Ojców Kościoła którzy żyli do X wieku, a nie współczesnych tzw ojców kościoła.
Awatar użytkownika
nismoztune
Stalker

Dołączenie: 18 Paź 2008, 22:20
Ostatnio był: 30 Sie 2023, 19:39
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 19

Reklamy Google

Postprzez impulse_101 w 18 Lis 2011, 11:38

Polski katolicyzm w pigułce:
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Terminus w 18 Lis 2011, 12:16

"Polski katolicyzm w pigułce"? Wypraszam sobie. Tzw. "mohery" czyli nasi toruńscy integryści są mniejszościową grupą w polskim kościele. Na dodatek wg wielu opinii teologów mają oni luźny związek z katolicyzmem a ściślejszy ze schizmą lefebrystyczną.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez szm w 18 Lis 2011, 13:33

wielu opinii teologów mają oni luźny związek z katolicyzmem a ściślejszy ze schizmą lefebrystyczną

No proszę Cię... Oni mają taki związek ze schizmą lefebrystyczną (bojowo brzmi), jak ja z KPP. Oni mają związek ze schizmą rydzykowsko-pisowską. Co radyjo i Wielki Wdowiec powiedzą, to święta prawda objawona. Poczułem się dotknięty, i też zaraz strzelę foszka.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 22 Wrz 2024, 15:29
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez impulse_101 w 18 Lis 2011, 13:36

To zależy jak to rozpatrywać, jeśli brać stosunek liczby moherów do liczby katolików na papierze to masz racje. Natomiast jeśli rozpatrywać to w kontekście aktywności w społeczeństwie to właśnie ta mała grupa przyczynia się do największej ekspansji kościoła w życie codzienne. Od smoleńska po przez krzyże w szkołach, elektorat partii politycznych a skończywszy na in-vitro. Wystarczy zobaczy kto siedzi w ławkach w kościele, bierze udział w marszach oraz udziela się w życiu kościelnym. Nie ważne kto ma prawo jazdy ważne kto jeździ samochodem, podobnie jest w kościele, niby wszyscy wierzą ale to moher są "za kółkiem". Od paru lat mam wrażenie ze Polska z kraju katolickiego stalą się krajem moherowym.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Terminus w 18 Lis 2011, 14:21

@szm: Co do lefebryzmu "moherów" to taką opinię sformułował np. śp. ks. Tichner.
Zbieżność rydzykowców i lefebrystów polega na odrzuceniu ustaleń SWII np. w zakresie rozdziału kościoła od państwa czy ekumenizmu. Nie pisałem, że są identyczni. Mohery nie mają odlotów pt. trzymanie się rytu mszalnego z XIXw co praktykują Lefebryści.
@impulse_101: moherowa grupa jest głośna i bardzo medialna, dlatego odnosisz mylne wrażenie co do jej liczebności. Pisałem już wcześniej, jaki mniej więcej odsetek wśród praktykujących stanowią.
Krzyże w szkołach wprowadzono zanim Rydzyk i spółka zaczęli nadawać.
Kto bierze udział w marszach 10? 100 osób? 200? W 2mln-wym mieście? Weź nie przesadzaj.
Kościół kościołowi nierówny. Uczestniczę w nabożeństwach np. u oo.dominikanów gdzie odsetek wiernych, moherowych jest homeopatyczny... A nawet w kościele parafialnym 200 m ode mnie nigdy nie zauważyłem żadnego moheryzmu [za to inny kościół w okolicy oo.Cystersów jest silnie rydzykowny].
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez szm w 18 Lis 2011, 14:50

Ale o to chodzi, że oni niczego nie odrzucają. Tzn. nie odrzucają, tak raz na zawsze. Tzw. mohery, są całkowicie podporządkowane radiu, i jeśli teraz np. odrzucają (potępiają) postanowienia SWII, to gdyby nagle o. Rydzyk powiedział na swojej antenie, że to jednak było dobre, i trzeba to poprzeć, to mohery poparłyby bez gadania. To taka katolicka GazWyb, i katolicki Michnik. Identyko mechanizm. To co mówi o. Rydzyk (Michnik) jest dobre, to prawda objawiona, i nie ważne co mówi. A to co potępia jest złe.
Ja jestem sympatykiem FSSPX, i poczułem się dotknięty, bo na pewno nie myślę, i nie zachowuję się jak moher.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Postprzez Terminus w 18 Lis 2011, 15:04

Szarżujesz szm. Cokolwiek złego by nie powiedzieć o Michniku, GW ( nie to, że próbuję ich bronić) to poglądy ich i ich czytelników nie bazują na religii - nie są dogmatyczne. GW raczej sprytnie manipuluje odbiorcą niż narzuca obowiązującą linię myślenia jak RM.

Bractwo Piusa X? Szczerze nie lubię ich. Powstało z pychy i upiera się w głupocie. Patrz: odrzucenie mszy w językach krajowych, mimo, że to KK już wprowadzał w ograniczonym stopniu przed IIWŚ. Uznawanie za jedynie słuszny ryt trydencki, który ustanowiono w XIXw.? Dlaczego nie wcześniejsze? Strasznie wybiórcze podejście do historii. Poza tym Bractwo kojarzy się z takimi wątpliwymi osobami jak "biskup" R. Williamson.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez szm w 18 Lis 2011, 15:58

Cokolwiek złego by nie powiedzieć o Michniku, GW ( nie to, że próbuję ich bronić) to poglądy ich i ich czytelników nie bazują na religii - nie są dogmatyczne.

Owszem, nie bazują stricte na religii, ale są jaknajbardziej dogmatyczne. Widziałeś w GazWybie, kiedykolwiek jakąś mocniejszą polemikę z Michnikiem? Bo ja nie. To był (i pewnie dla wielu dalej jest) dogmatyzm czystej krwi. To co rzecze Michnik (Gazeta) jest święte.

GW raczej sprytnie manipuluje odbiorcą niż narzuca obowiązującą linię myślenia jak RM.

Na jedno wychodzi. Ale też bym się do końca nie zgodził, bo i tu i tu jeśli nie zgadzasz się z obowiązującą linią, to jesteś, a) faszysta, ciemnogrodzianin, pisowiec, katol, antysemita, ksenofob, homofob, ciemny endek; b) żyd, mason, komuch, czerwony, antyklerykał, pederasta... Ale masz trochę racji, GazWyb jest taka bardziej kulturalna, stwarza pozory takiego salonu, przyjaznego dla wszystkich, a RM jest bardziej prymitywne. Wykształciuchy i chamstwo.
Chociaż zaskoczę Was, słucham czasem RM, i jeśli oddzielimy tą polityczno-propisowską paplaninę, czasem można trafić na coś ciekawego (np. audycja o Wielkiej Rewolucji antyFrancuskiej, w której udział wziął prof. Bartyzel).

Co do FSSPX, to dla mnie, jest to jak na razie jedyna tradycjonalistyczna alternatywa w Kościele.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Postprzez Terminus w 18 Lis 2011, 16:12

Tradycjonalistyczna alternatywa wobec tradycjonalistycznego Kościoła Katolickiego? Wow...

Drobna różnica: W GW może wywiad udzielić Jarosław Kaczyński na pierwszej stronie. W RM raczej Tuska czy Sikorskiego nie uświadczysz...

Poza tym GW generalnie reprezentuje podobną linię i ma te same, stałe preferencje polityczne. W RM kiedyś gościł nagminnie Wałęsa i wieszał psy na 2 byłych przydupasach a Rydz mu wtórował. Potem stałym gościem był Krzaklewski. Teraz Kaczor i Antoni Talib...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez szm w 18 Lis 2011, 16:22

Tradycjonalistyczna alternatywa wobec tradycjonalistycznego Kościoła Katolickiego? Wow...

No proszę Cię... Dziziejszy KK i tradycjonalizm, no chyba, że KK obrządku bizantyjsko-słowiańskiego. :E

W GW może wywiad udzielić Jarosław Kaczyński na pierwszej stronie. W RM raczej Tuska czy Sikorskiego nie uświadczysz...

O tym mówię. GazWyb kreuje się na gazetę obiektywną, otwartą na wszystkich, a RM to takie chamstwo. Ale to i tak są tylko i wyłącznie pozory, bo ten cały wywiad z Jarkiem w GazWybie i tak będzie stronniczy.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Postprzez Terminus w 18 Lis 2011, 16:39

Szm: To może od razu poszukaj alternatywy w Kościele Koptyjskim? On jeszcze bardziej "tradycjonalistyczny" jest...
Cokolwiek by to miało znaczyć...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt07 oraz 4 gości