S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Profesor Wołodia po 14 latach swoich badań wciąż nie dowierzał. Pod nosem cały czas powtarzał - "будет, не будет...".

Re: S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Postprzez Glaeken w 20 Paź 2011, 17:09

@Kpuc: ostatnio nosze się z zakupem paru gier:

http://www.idg.pl/ftp/tropico.4.demo.html
http://www.sciagnij.pl/programy/p/Gry-S ... eons/15551

Są dema? Ano są i to obu gier.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Reklamy Google

Postprzez paintball_0 w 21 Paź 2011, 12:27

Przytaczasz gry strategiczne, gdzie na potrzeby dema wystarczy do gołego silnika dodać jedną mapkę kampanii, albo multi. Zero roboty, wystarczy wywalić wszystkie pozostałe pliki z folderu "maps", czy w czymś takim. ;)

Ale jak zrobić demo takiego Call of Duty, gdzie cała gra trwa 3h? Dać dwudziestosekundowy fragment od checkpointa do checkpointa? I babrać się w edytorze, żeby nie daj Panie Boże nie zostało za wiele, np jakieś poszlaki, że z pełniaka wycięto 30% gry na potrzeby DLC po to, żeby gracz mógł przejść 50 metrów korytarzem i zobaczyć napis "demo over"? Ze wszystkich współczesnych gier akcji zaledwie mały procent z nich doczekuje się dema, bo to strata czasu i energii.

Ale wracajmy do Stalkera. Załóżmy, że będzie demo. Czego? Całej olbrzymiej mapy? Pewnego wycinka? Podziemi? Albo będą musieli pokazać za dużo, albo za mało. Dostaniemy tyle, co moglibyśmy obejrzeć na filmiku z gameplaya.

Obecnie fan grę kupi i tak, w ciemno, a nie-fan se ściągnie, se pogra i se może kupi. A nóż mu się spodoba i jednak poleci do sklepu?

Za ten post paintball_0 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Kpuc.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Glaeken w 21 Paź 2011, 12:49

paintball_0 napisał(a): Obecnie fan grę kupi i tak, w ciemno, a nie-fan se ściągnie, se pogra i se może kupi. A nóż mu się spodoba i jednak poleci do sklepu?

I właśnie to jest odpowiedź dlaczego nie ma wysypu dem tak jak kiedyś. Np.: serię CoD ten kto chciał poznać to już poznał więc po co twórcy mają tracić czas na dema, walną jakiś gameplay na YT lub ew. betę i już.

Co do Stalkera, nie sadzę aby było demo. Już prędzej bete udostępnią wybranej grupie fanów/graczy aby poznać ich opinię na temat kolejnej odsłony i ew. załatać jakieś bugi. Trzy poprzednie tytułu już zrobiły swoje, i teraz są już całe armie napalonych na grę - niezależnie od tego jaka będzie - bo wiadomo z grubsza o czym będzie gra.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Postprzez Spyrok w 22 Paź 2011, 20:20

Praktycznie nie spodziewam się niczego rewelacyjnego od STALKERA nr 2.
Przede wszystkim nie spodobała mi się wiadomość o pojawieniu się w Zonie kobiet (nie uważam strzelania do kobiet za najlepszą rozrywkę). Stalker był grą o takim wojskowym klimacie i w najnowszej części ten klimat niewątpliwie ulegnie drastycznej zmianie.

Dodatkowo modele postaci i mutantów były najlepiej wykonane w Cieniu Czarnobyla i zbytnie poprawianie jedynie pogorszy grę (przynajmniej ja tak myślę).

Kolejną rzeczą, której raczej jestem pewien to pewnie niebotyczny silnik graficzny (chyba już tylko dla najlepszych komputerów). Mogę się mylić - nawet lepiej żeby tak było.

Osobiście wszystkie 3 powstałe części gry oceniam pozytywnie, ale co do tej nowej części nie jestem jakoś przekonany pokazówkami, zdjęciami i innymi, co sprowadza się do tego, że kupnem tej gry nie jestem zainteresowany.
Jak wie ktoś w jaki sposób zmodyfikować program acdc.pl tak aby otwierał all.spawn z "czystej gry" (to znaczy bez żadnych patchów) to niech napisze mi na pw. Opcjonalnie może być też podanie innej wersji acdc.pl, która mi otworzy ten spawn. Próbuję zespawnować mutanty, ale mam zamiar nie instalować patchów.
Spyrok
Stalker

Dołączenie: 11 Wrz 2011, 16:38
Ostatnio był: 29 Paź 2012, 19:36
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: -2

Postprzez Wheeljack w 22 Paź 2011, 22:18

Modele postaci dobrze wykonane? Są średnie podchodząc pod ujowe, a animacje to już w ogóle tragedia i jazda traktorem jedynką polową na maksymalnych obrotach. Modele mutantów też są beznadziejne, wystarczy podejść bliżej.

Za ten post Wheeljack otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Stalker Rambo.
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: Dzisiaj, 12:13
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 725

Postprzez KoweK w 22 Paź 2011, 22:36

paintball_0 napisał(a):Przytaczasz gry strategiczne, gdzie na potrzeby dema wystarczy do gołego silnika dodać jedną mapkę kampanii, albo multi. Zero roboty, wystarczy wywalić wszystkie pozostałe pliki z folderu "maps", czy w czymś takim. ;)

Ale ty chłopie głupoty gadasz. To równie dobrze można było wywalić z folderu levels wszystkie levele oprócz k01_escape w S.T.A.L.K.E.R.'ze i wypuścić jako demo. Czemu tego nie zrobili?

Wheeljack napisał(a): a animacje to już w ogóle tragedia i jazda traktorem jedynką polową na maksymalnych obrotach.

Bez przesady. Jak na animacje bez użycia techniki motion capture są nawet dobre.
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 03:27
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1477

Postprzez paintball_0 w 23 Paź 2011, 09:41

Nie bardzo wiem o jakim levelu piszesz ale wiem o co ci chodzi.

Demo powinno prezentować najważniejsze elementy rozgrywki, dając graczowi możliwość sprawdzenia, czy gra mu się podoba, czy nie.
Strategie mają to do siebie, że masz mapkę, na niej teatr działał i kilka celów misji, które możesz sobie wypełniać. Taki mały sand- box. ;) Wrażenie jest jednak takie, że dostajesz cały jeden level do zabawy. Cała dana misja bez wycinanek, bez zmian w fabule należy do ciebie. Rób co chcesz.

W stalkerze mamy mapkę, na niej teren działań i kilka celów misji, które możemy sobie wypełniać. Taki mały sand-box. Podobnie prawda? ;) Ale pomyśl. Dasz demo w kordonie bez usuwania czegokolwiek, to dasz graczom cały początek gry. Najsłabsze bronie, najsłabsze potwory, najsłabsze wszystko. I zero przekrojowości przez całość gry. Dasz mapę późniejszą? Jakąś małą, poboczną? Gracz dostanie lepszą broń i lepszych przeciwników, będzie ciekawiej. I zdradzisz fabułę. W dodatku od środka. Zaczniesz więc wycinać z mapy to, czego nie chcesz zdradzać graczom. A na to potrzeba czasu i ludzi. Ktoś to musi wziąć na warsztat, powycinać, potem potestować, potem złożyć w instalator i znowu potestować. Jeden dzień roboty starczy? Ile się robi moda? ;)

Do tego dochodzi możliwość, że akurat ten wycinek, dobierany i przygotowywany z taką starannością, nie spodoba się graczom. Będą mieli błędne wrażenie o grze, zniechęcą się, nie kupią. Ostatnio dokładnie w ten sposób naciąłem się na Bulletstorma. Demo sprawiało wrażenie, że gra jest karuzelą skretyniałej, gówniarskiej przemocy. A okazało się, że jak po kilku latach jednak kupiłem, to zagrywałem się trzy tygodnie.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez SkullDagger w 23 Paź 2011, 09:48

Ja powiem inaczej, Stalker nie potrzebuje wydawac dema, każdy wie że jest swietny:)

GSC może wydawać filmiki z gameplay'u tak jak na przykład ludzie od Far Cry'a .
I5-3570K 3,40Ghz 3,80Ghz in Turbo
GA B75M-D3V GoodRam 8GB 1600Mhz
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Dołączenie: 26 Sie 2011, 01:04
Ostatnio był: 14 Lis 2024, 23:32
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 63

Postprzez Gizbarus w 23 Paź 2011, 09:56

Mnie osobiście w Stalkerze 2 najbardziej martwi, czy z racji portu na konsole gra nie zostanie tak uproszczona, że stanie się wręcz prostacka - los, jaki spotkał Deus Ex 2, pamięta ktoś jeszcze? Ze świetnego rpg zrobili średnio udaną strzelaninę... A Stalker tez należy do gier, w których jest wiele rzeczy,które można spłycić. A druga sprawa, czy Zona znó nie stanie się pieprzoną strefą wojny - sorry, ale jak widzę mody które ładują do Zony pół populacji świata tylko po to, "żeby się fajnie strzelało", to ja podziękuję. Lepiej, żeby stalkerów było o wiele mniej, ale za to dopracowanych w każdym szczególe.

Więc ogólnie jestem pełen obaw... Najwyżej, jak okaże się lipny, to nie kupię i znów wrócę do Cienia i Zewu:P
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez kubu k w 24 Paź 2011, 22:54

Według mnie nie ma o co się martwić. Jak na razie pierwszą platformą ma być stary poczciwy "blaszak". Sami twórcy gry zapowiedzieli, że najprawdopodobniejszą kolejną platformą ma być xbox360, więc i tak nie jest przesądzone, że wyjdzie ta wersja. A może będzie tak jak z wiedźminem 2? Ile czasu im zajęło przerobienie tej gry na konsole? Może wypuszczą tak wspaniałą i niedopracowaną grę najpierw na stare, niedoceniane pecety, a dopiero może po roku na konsole jak przerobią silnik ( i tak nie dociera do mnie, że zrobią multiplatformę równocześnie, w tej produkcji raczej nie jest realne jak dla mnie). Jeżeli miałoby dojść do takiej sytuacji już dawno powinni wypuścić na konsole starsze części w/w gry (stalker). Sam osobiście posiadam 360-tkę ale i tak wolę uzbierać na lepszego blaszaka bo nie wyobrażam sobie gry w ten tytuł na konsoli ponieważ rozgrywka wydaje mi się zbyt prymitywna wciskając na zmianę sekwencję A, B, Y, X.

Pozdrawiam wszystkich Stalkerów, którzy szukają przygody i artefaktów, kozak na drogę.

P.S. Sam osobiście wolę grać w oryginalną wersję, bez MOD-ów.
kubu k
Stalker

Dołączenie: 10 Cze 2011, 20:55
Ostatnio był: 31 Paź 2019, 21:23
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 13

Postprzez Glaeken w 25 Paź 2011, 00:11

Gizbarus napisał(a):Mnie osobiście w Stalkerze 2 najbardziej martwi, czy z racji portu na konsole gra nie zostanie tak uproszczona, że stanie się wręcz prostacka

Nie ty pierwszy oto sie martwisz. Dlatego GSC już wielokrotnie oficjalnie uspokajało, ze kolejna odsłona nie ucierpi z powodu portów na konsole. Nie widze powodów dla ktorych nie nalezaloby im wierzyć... ale ślepa wiara też nie jest wskazana ;)
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Postprzez impulse_101 w 25 Paź 2011, 08:51

Twórcy to sami jeszcze nie wiedza co się dzieje albo mydlą nam oczy. Najpierw piszą ze gra będzie priorytetowo na PC w następnym wywiadzie stwierdzają ze jednak wersje niczym nie będą się różnica miedzy sobą a ostatnio poinformowali ze sami nie maja pewności czy wyjdzie na konsole... w kulki sobie lecą bo te informacje jak widać są nic nie warte więc ja to olewam ciepłym moczem i czekam na LA oraz Smrter 0.45 :P
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość