Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez Adam w 21 Paź 2011, 16:20

@scigacz1975 dokładnie, teraz każdy ksiądz nazwałby Cię ateistą lub "barankiem oddalającym się od stada". Gdyby klechowie mówili prawdę, to Bóg raczej by zareagował na nasz sprzeciw Kościołowi. Może po prostu uważa, że to oni popełniają błąd. Nie wiem, co o tym sądzić....
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 21 Paź 2011, 16:22

Ścigacz1975: oddzielmy 2 sprawy: jedna to jest kwestia wiary - czyli tego co z definicji nie jesteśmy w stanie zweryfikować empirycznie. W tym także wiary co było przed Wielkim Wybuchem.
Druga to jest kwestią historii jej znajomości i rozumienia. I tu można dyskutować o konkretach lub o tym jaki aspekt danych zdarzeń jest dla niego istotniejszy np. w wyprawach krzyżowych.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez scigacz1975 w 21 Paź 2011, 16:55

@Adam słyszałeś coś o wierze fałszywej - czyli prowadzącej na manowce?? Tym zaczyna być, a raczej już dawno jest moim zdaniem KK. A wiara niesie za sobą także obowiązek poznawania prawdy, szukania jej. I tym właśnie się kieruję.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 11 Lis 2024, 01:03
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez nismoztune w 21 Paź 2011, 16:56

resztę Wszechświata krótką chwilę

Werewolwer a skąd ty wiesz ile czasu trwało stworzenie Wszechświata?? W Biblii nie natknąłem się na taką informację.

bóg jest wszechmogący prawda, więc prosty przykład: bóg potrafi stworzyć kamień, jak i potrafiłby według ciebie go podnieść, a więc potrafiłby stworzyć kamień, którego nie umiałby podnieść?

Tak jak wspomniał to wyżej kolega Terminus jest to paradoks omnipotencji. Cechą paradoksów jest to, że nie przeciwstawia się sobie wykluczające się wzajemnie twierdzenia, lub też zadaje się nielogiczne pytania. Pozwól, że odpowiem na to pytanie:
1. Bóg może stworzyć kamień, którego nie może podnieść w tym momencie.
2. Bóg będąc wszechmogącym, byt ten może zawsze później zredukować wagę kamienia lub dać sobie dodatkową siłę, tak aby była zdolna go unieść. Dlatego też Bóg pozostaje wszechmogący.
3. Bóg może zrobić to, co jest logicznie niemożliwe.

Bóg z wielkiej miłości do człowieka podarował mu całą planetę, aby ludzie mogli nią władać. Bóg obdarzył też człowieka wolną wolą. Dlatego też wszelkie zdarzenia które mają miejsce na naszej planecie, tzn. wojny, przemoc zanieczyszczenie środowiska oraz wszelako pojmowane zło, jest ODPOWIEDZIALNY CZŁOWIEK.

Każda religia ma na celu przybliżyć człowieka do Boga, aby osiągnął ten stan w którym byli Adam i Ewa w Raju, przed upadkiem. Niestety, człowiek z czasem zaczął wykorzystywać religię do własnych niecnych celów. Również w dzisiejszym świecie, w kościołach chrześcijańskich nie wiedzie się dobrze. Spowodowane jest to ogólnym upadkiem moralny (chcę zaznaczyć, że Kościół, to zgromadzenie grzeszników, którzy mimo wszystko chcą wyzbyć się swoich grzechów i przybliżyć się do Boga. Czy im się to udaje czy nie to już trochę inna sprawa). Dlatego też za całą sytuację która ma miejsce na świecie nie należy OBWINIAĆ BOGA.
Awatar użytkownika
nismoztune
Stalker

Dołączenie: 18 Paź 2008, 22:20
Ostatnio był: 30 Sie 2023, 19:39
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 19

Postprzez scigacz1975 w 21 Paź 2011, 17:06

Nie zauważyłem żeby ktoś na 50-ciu stronach tego tematu choć raz obwinił Boga. Raczej dyskusja cały czas się toczy wokół religii - i to konkretnie jednego z jej odłamów głównie - oraz kwestii czy Bóg jest czy nie. W swoich wypowiedziach nigdy nie tykam Kościoła jako ogółu wiernych. Natomiast nie podoba mi się działalność i będę się stale przypieprzał do KK jako instytucji którą wymieniony odłam religii chrześcijańskiej jest od bardzo dawna, oraz do jej tzw. pasterzy. Chrześcijaństwo jest bardzo dobrą (chociaż to może niewłaściwe określenie ale nie mam teraz innego) religią. Natomiast to co się "w jego imię" (powiedzmy) robiło i robi - to już nie do końca.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Postprzez Werewolver w 21 Paź 2011, 17:11

Terminusie (jak i każdy inny): nie mam zamiaru się dłużej sprzeczać bo to i tak niczego nie zmieni, każdy argument ma swój kontrargument, a ja dobrze wiem, że dyskusje na temat wyznań nigdy nie przynoszą niczego dobrego, mogą jedynie zwaśnić dwie lub więcej stron do siebie bez powodu. Jestem w stu procentach świadom tego, że nie przekonam nikogo do moich racji, jak i nikt nie przekona mnie do swoich. Ten temat i tak już dawno zszedł ze swojego toru, gdy ludzie skończyli pisać co wyznają, tylko zaczęli się spierać, a więc i ja pisze po prostu że jestem 100% ateistą, choć byłem wychowywany w wierze katolickiej :-/ . Przestałem w tym widzieć jakikolwiek sens, jak i straciłem potrzebę by w boga wierzyć.
Image
Awatar użytkownika
Werewolver
Tropiciel

Dołączenie: 06 Lut 2011, 13:53
Ostatnio był: 03 Kwi 2014, 20:53
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 37

Postprzez Adam w 21 Paź 2011, 17:13

@scigacz1975 cóż, z chęcią podjąłbym się tego samego, ale skąd możesz wiedzieć, że Bóg uważa inaczej? BYĆ może On chciałby, abyśmy słuchali klechów? Łatwo można się w tym pogubić. Z jednej strony księża, którzy nam grożą, gdy nie będziemy posłuszni Bogu (czyt. im) to nas wyklną i nałożą ekskomunikę, a z drugiej strony prawi ludzie, którzy nie słuchają mało wartościowych proboszczy i kontemplują Biblię oraz rozmawiają z Bogiem po swojemu. Ponawiam moje pytanie co w takiej sytuacji robić?! :(
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Postprzez scigacz1975 w 21 Paź 2011, 17:19

Jeżeli masz czyste sumienie i możesz sam sobie to powiedzieć patrząc w oczy, np. w lustrze - to słuchaj tego co Ci mówi serce i sumienie. Nie będzie to grzechem. Powiedział mi to kiedyś bardzo mądry ksiądz, w polskiej parafii, w Atenach. Powiedział mi jeszcze sporo innych rzeczy, ale za długo by o tym opowiadać. Zakończył zaś stwierdzeniem - "nigdy nie chcę pracować na parafii w Polsce". Wytłumaczcie sobie dlaczego.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Postprzez Adam w 21 Paź 2011, 17:28

Mądre słowa, jeżeli znajdziesz czas, to opowiedz nam więcej o tym, ale wiesz jacy są pozostali "księża". Szkoda by gadać....
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Postprzez scigacz1975 w 21 Paź 2011, 17:32

Na początek - zapytajcie kiedyś jakiegoś księdza - niech wam wytłumaczy kiedy grzech jest grzechem i co powinno zaistnieć żeby coś określić grzechem. Ciekaw jestem odpowiedzi.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Postprzez Terminus w 21 Paź 2011, 20:42

@scigacz1975 Akurat miałem szczęście do paru mądrych księży.
Grzech? Św. Paweł pisze o tym, że grzechem jest to co obciąża nasze sumienie.
Oczywiście to nie jest odpowiedź na wszystko, bo komuś wyzbytemu moralnych skrupułów lub opętanemu ideologią nie będzie nic obciążać sumienia. Zresztą większość ludzi z łatwością potrafi się przed sobą usprawiedliwić...
Dlatego pozostają "twarde" wyznaczniki tego co jest grzechem: przykazania, kazanie na górze...
Chrystus mówi, że nie przyszedł znieść Prawa i przykazań a św. Jakub wprost potwierdza konieczność przestrzegania wszystkich...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez scigacz1975 w 21 Paź 2011, 20:58

@Terminus mi chodzi o konkrety. Są pewne reguły które określają kiedy uczynek jest grzechem. To o czym piszesz to ideologia - i pod to można wszystko podpisać w zależności od interpretacji.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum