@Gandzia:
"
Katolicy wierzą, że chodząc do kościółka, dostaną zbawienie"
Patrz a katolicy z luteranami od wieków toczą spór czy zbawienie jest wynikiem uczynków jak uważają ci pierwsi czy tylko wiary jak chcą drudzy. Ostatnio doszli do porozumienia, że do zbawienia jest potrzebna i wiara i uczynki. I jakoś nie słyszałem by ktokolwiek postulował, że zbawienie jest wynikiem chodzenia do budynku, bo chyba zbawieni przede wszystkim by byli japońscy turyści
"
Ja uważam inaczej, sądzę, że zbawienie można osiągnąć dobrymi uczynkami i czystością na sercu" - dokładnie tak jak naucza Katechizm Kościoła Katolickiego
I tą drogą się kieruj.
"
Paręset lat temu kościół chodził i nauczał miłosierdzia Bożego wycinając wszystko w pień." - I z tym masz dzisiaj problem emocjonalny? Dalej kościół "chodzi wycina"? Przytłaczał Cię w Kościele ogrom grzechów jakie nie Ty popełniłeś?
"
Tak jak w tedy tak i teraz kościół pcha się do władzy i do kasy." Nie Kościół. Poszczególni ludzie kościoła co jest niezgodne z posoborowym nauczaniem Kościoła. I co wywołuje co rusz dyskusje w Kościele - patrz ataki na Pieronka...
"
Nie, nie jestem zombie (...) słuchającym od Najświętszej Panienki "danemu" nam "prawdę" głoszącym radyjka.." Wg wielu katolickich teologów to radyjko i jego wyznawcy stanowią sektę nieakceptującą nauczania KK a przez to de facto będący schizmatykami.
Podatek wyznaniowy to dobry pomysł wg mnie. Oczywiście powiązany z odcięciem innych form finansowania Kościoła.