Jako, że jest już temat o II wojnie, to postanowiłem założy jeszcze takie o coś.
Proszę o nieusuwanie od razu tematu, może znajdą się chętni do rozmowy
. A jeśli nie, to temat najwyżej umrze śmiercią naturalna "ze starości".
No więc co sądzicie o tej wojnie, zwanej także "Wielką Wojną"? Dla czego we współczesnym świecie została tak jakby zapomniana? Jeśli chodzi o np. filmy wojenne to najwięcej jest o drugiej wojnie, o pierwszej widziałem tylko kilka. Tak samo gry, tyle że tutaj nie spotkałem chyba żadnej gry opartej o I WŚ. Jak się gada z kumplami, to II jest interesująca, a I nudna i nie warta rozmowy. Dla czego tak jest? I jak uważacie: I WŚ była "ostatnią prymitywną" wojną, czy już "pierwszą nowoczesną"?
Pojawiły się nowe rodzaje broni i taktyki walki, ale były też przypadki "powrotu" do dawniejszych czasów. Np. po sporej przerwie, postanowiono powrócić do "zakuwania łbów" żołnierzom i powróciły hełmy. Niemcy eksperymentowali ze stosowaniem stalowych napierśników (rodem z XV w.) mających chronić przed odłamkami i ciosami bagnetem we własnym okopie. Żołnierze obu stron na froncie zachodnim robili własnoręcznie maczugi np. nabijane gwoźdźmi, bo były wygodniejsze w walce wręcz w okopie od długich bagnetów.
Wielka wojna, choć była bardziej okropna i obrzydliwa dla pojedynczych żołnierzy ze względu na swój pozycyjny charakter, wydaje mi się bardziej "ludzka" od II wojny. Np. na gwiazdkę (chyba 1914 roku) doszło na sporym odcinku frontu zachodniego do kilkudniowego pojednania. Żołnierze obu stron wyszli wtedy z okopów, wspólnie chowali trupy na ziemi niczyjej, grali w piłkę, dzielili się opłatkiem itp. Była też niepisana umowa na zachodnim froncie, że obie strony nie używają ząbkowanych bagnetów, bo zadają większy ból i trudniej gojące się rany.
Mimo takich "ciepłych" chwil, ludzie i tak szukali coraz skuteczniejszych sposobów zabijania. Pojawiły się gazy bojowe, w 1915 Niemcy zaczęli używać miotaczy ognia, w 1916 Brytyjczycy pierwszy raz w historii wojen użyli czołgu, zaczęto używać samolotów do celów bojowych, pod koniec wojny wymyślono różne prototypy pierwszych pistoletów maszynowych...
No więc co sądzicie o tej wojnie?