The Elder Scrolls

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: The Elder Scrolls

Postprzez BJ Blazkowicz w 16 Wrz 2011, 20:33

IMO wbrew obiegowej opinii Morrowind ssie. Grałem dosłownie 20 minut i wywaliłem czym prędzej z dysku. Oblivion za to pozytywnie mnie zaskoczył lochami i podziemiami które idealnie trafiały w mój gust. Walka jest uproszczona i niech im bóg (jakikolwiek) wynagrodzi. świat sam w sobie przyznam jest nudny a fabuła niezbyt wciąga (ratowanie klechy który niezbyt daje sobie radę w życiu). Najciekawszym dla mnie miejscem jest Skyrim (mimo iż jest trochę nudniejszy od Nordmaru z Gothica 3) i dlatego z taką niecierpliwością czekam na kolejną odsłonę TES.
Image
Voiton laulut soi ainiaan!
Awatar użytkownika
BJ Blazkowicz
Przewodnik

Dołączenie: 17 Mar 2009, 15:42
Ostatnio był: 10 Sty 2026, 18:52
Miejscowość: Zamek Wolfenstein
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 526

Reklamy Google

Postprzez Dżuz w 16 Wrz 2011, 21:30

BJ Blazkowicz napisał(a): Grałem dosłownie 20 minut i wywaliłem czym prędzej z dysku. Oblivion za to pozytywnie mnie zaskoczył lochami i podziemiami

Przez dwadzieścia minut gry, toś na pewno tyle lochów i podziemi w Morrowindzie zwiedził że ho, ho... :E
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 22:10
Miejscowość: Frogville
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez BJ Blazkowicz w 16 Wrz 2011, 21:50

No sory Gregory, to gra, wiec pierwsze wrażenie powinno być pozytywne. Jak ci się książka czy film nie podoba od początku to męczysz się dalej czy odkładasz ją/zmieniasz kanał?
Nie będę grał w grę która mi się nie podoba bo ktoś powiedział że jest fajna.
Image
Voiton laulut soi ainiaan!
Awatar użytkownika
BJ Blazkowicz
Przewodnik

Dołączenie: 17 Mar 2009, 15:42
Ostatnio był: 10 Sty 2026, 18:52
Miejscowość: Zamek Wolfenstein
Frakcja: Czyste Niebo
Kozaki: 526

Postprzez Piterxd w 16 Wrz 2011, 22:01

BJ ma rację, ja też pogram zawsze z godzinkę i jeśli gra mnie wciągnie - zostaje :D Ja nie miałem niestety okazji (a może czasu) zagrać w Morrowinda, pierwszym moim TESem był Oblivion - być może dlatego mi się tak podobał pomimo tej monotonii. Staram się znaleźć czas dla 3-ciej części ale czuję, że przy nadchodzącym Skirymie będzie ciężko :P
Image
Awatar użytkownika
Piterxd
Przewodnik

Dołączenie: 20 Sty 2008, 18:15
Ostatnio był: 06 Maj 2014, 22:05
Miejscowość: Braniewo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 181

Postprzez szczypiorofix w 16 Wrz 2011, 22:40

BJ Blazkowicz napisał(a):IMO wbrew obiegowej opinii Morrowind ssie. Grałem dosłownie 20 minut i wywaliłem czym prędzej z dysku. Oblivion za to pozytywnie mnie zaskoczył lochami i podziemiami które idealnie trafiały w mój gust.

No rozwaliłeś mnie tym komentarzem. A Oblivion to taki szoł powalający zaraz na początku? Pierwsze 20 minut to w zasadzie wyjście z lochów i może kilka kroków na początek, w tym czasie możesz sobie porozwalać parę szczurów czy goblinów. Straszna nuda i tyle. Morrowind jest pod każdym względem (poza jakością graficzną) lepszy od Obliviona. Pierwsze 20 minut z Morrowinda i już robisz pierwsze misje w Seyda Neen - np. zaginiony poborca podatków czy ten z pierścieniem Fargotha. To jest cały urok tej gry, a nie oczoj*bne efekty graficzne. Ogromna ilość misji do wypełnienia, zarówno tych dotyczących wątku głównego jak i pobocznych : lokalnych w danym miejscu jak i dla gildii. W Oblivionie już nie czuć tego klimatu, owszem można sobie pobiegać i postrzelać z łuku do wiadra przy studni ale to nie to samo, niestety. Szczerze to zawiodłem się na Oblivionie strasznie, podchodziłem do tej gry z 5 razy, za każdym razem dochodząc do innego miejsca/momentu w grze. Jak to ktoś wcześniej stwierdził nie czuć tego klimatu, głównie za sprawą grafiki np. zbroi, mieczy. Wszystko świeci się jak psu obroża. Już wolałem starą grafę z Morrowinda, była bardziej klimatyczna... no i ta muzyka...
"Pewnego pięknego październikowego poranka Umierająca Ziemia połknęła własne bebechy i zmarła w konwulsjach" - Opowieść Poety: Pieśń Hyperiona.

Za ten post szczypiorofix otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Dżuz, Fifi, Kmiotu.
Awatar użytkownika
szczypiorofix
Tropiciel

Dołączenie: 20 Cze 2011, 20:50
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 14:03
Miejscowość: Wawa
Frakcja: Powinność
Kozaki: 44

Postprzez Dżuz w 16 Wrz 2011, 22:49

BJ Blazkowicz napisał(a):[...]to gra, wiec pierwsze wrażenie powinno być pozytywne. Jak ci się książka czy film nie podoba od początku to męczysz się dalej czy odkładasz ją/zmieniasz kanał?

Ech, taki żart to był z tym postem :facepalm: :E

Ale jak se tak myślę to może i gra powinna się podobać od samego początku, choć jak wspomnę tego Morrowinda to też mi nie przypadł do gustu na początku, ale pograłem dalej i zmieniłem diametralnie zdanie, o czym z resztą chyba pisałem. Tak samo miałem choćby z pierwszym Gothikiem, albo z Obscure 2(choć ogólnie to nie jest jakaś rewelacja). A miałem też gry, które na początku wydawały mi się fajne, a później nie mogłem już na nie patrzeć, np. pierwsze Brothers in Arms. U mnie to nie jest zasadą, że jak gra mi się nie podoba z początku to daje sobie spokój - jak za nią zapłaciłem, to nie lubię wyrzucać pieniędzy w błoto :E
Ale rozumiem, że ktoś inny może mieć swoje własne podejście :wink:

Dobra, kończę już to pierd*lenie o Szopenie :P
Dziękuję, dobranoc.
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 22:10
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez meJKu w 17 Wrz 2011, 10:26

Nie kupujcie hype'u. Czyli ciekawy (długi) tekst na temat praktyk Bethesdy w ostatnich latach.
Awatar użytkownika
meJKu
Weteran

Dołączenie: 04 Gru 2007, 22:21
Ostatnio był: Wczoraj, 19:48
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 111

Postprzez Soviet w 17 Wrz 2011, 13:27

:arrowu: Klasyczny ogień z d*py zawiedzionych fanów, którzy nie mogą zrozumieć, że firma produkująca gry chce na nich zarabiać.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez KoweK w 17 Wrz 2011, 13:53

Ten cały tekst potwierdza tylko moje spostrzeżenia. że Bethesda od czasu Morrowinda podążyła drogą wyłącznie zarobkową.

Post jednego z użytkowników. Nie ku*wa, producent gier to firma, która robi gry wyłącznie dla przyjemności. :facepalm:

Obudźcie się, dzieciaki. Każda firma, która robi gry chce zarobić, a nie spełniać wymagania małego procentu graczy, na których po prostu nie zarobi.
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 23:46
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1496

Postprzez meJKu w 17 Wrz 2011, 14:06

Kowek, jestem świadom, że te firmy są nastawione tylko na zyski ale istnieją różnice w traktowaniu graczy przez firmy deweloperskie. Bethesda ma swoich fanów po prostu w dupie. Co z tego, że na forach jest krzyk o to, że Skyrim jest kolejną grą w której uproszczenie nakłada się na kolejne uproszenie, oni wolą się wytłumaczyć jakie to ładne menu zrobili na wzór iPodów i gitara. Na forum Bethesdy nie ma co się wypowiadać nawet negatywnie o jakimkolwiek elemencie dotyczącym ich ostatnich gier, bo albo zostaniesz zbluzgany przez hordę fanbojów albo moderatorzy zajmą się twoim postem. I jak już mówiłem istnieją różnice w podejściu firm do fanów. Tripwire, CDProjekt RED, Valve Software jak i parę innych dbają o swoich fanów i ich szanują. I wiesz co? Nigdy im to na złe nie wyszło, ba, tylko pomogło. Ale no cóż, Bethesda woli kolejny raz wydać gówno, a wy jak zwykle macie zamiar bronić tego zdaniem "bo oni muszą jakoś zarobić, bo to firma jest".
Awatar użytkownika
meJKu
Weteran

Dołączenie: 04 Gru 2007, 22:21
Ostatnio był: Wczoraj, 19:48
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 111

Postprzez Soviet w 17 Wrz 2011, 14:13

meJKu, idź na RPGCodex, tam są koledzy z podobnymi do twoich poglądami. My tu chcemy po prostu pograć sobie w fajne gry, a nie wyliczać ile uproszczeń wprowadzono od czasu Daggerfalla :)
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez KoweK w 17 Wrz 2011, 14:20

mejk, po prostu nie kupuj ich gry i tyle, a nie sracie ogniem. 1% "tru" fanów naprawdę nie zaszkodzi dla Bethesdy. Ja zazwyczaj tak mam, że gdy gra mi się nie podoba to jej nie kupuję. Zobacz co zrobili z serią OFP i jakoś nie chodziłem po forach jak głupi dzieciak i nie srałem ogniem jak SaS TrooP. :)
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 23:46
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1496

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości