Dżuz. To nie jest prawdą. Są źródła np. bulle papieskie, relacje kronikarskie, dokumenty Inkwizycji np. zapisy i rejestry procesów. Na ich podstawie można ustalić z dość dużą dokładnością ilość i "rodzaj" ofiar.
Zresztą większość dyskusji nie dotyczyła konkretów tylko przynajmniej z mojej strony, udowadnianiu co oczywistszych nonsensownych twierdzeń o Torquemadzie mordującym Żydów i dzieci, czy konkwiście jako kolejnej krucjacie. A na to wystarczy naprawę podstawowa wiedza historyczna.
Również uważam, że ta dyskusja nie ma sensu. Poganiany wilczek jest dość prymitywnym antyklerykałem, który gotów powtórzyć każdy idiotyzm, byle w swoim mniemaniu "przywalić" nienawidzonemu przez siebie kościołowi. Z jakich powodów to mnie nie interesuje, zapewne jakiś klecha dobrał mu się w wieku 12lat do tyłka i ma traumę
Tak czy owak z żadnym "racjonalizmem" to co on pisze nie ma związku.
Jako puentę podam tylko jeden z zarzutów wobec papieża, z tego wniosku do Trybunału, co zamieścił: "
Utrzymywanie siejącego śmierć zakazu używania prezerwatyw także wtedy, kiedy istnieje zagrożenie zakażeniem HIV / AIDS."
Biedni Ci ateiści. Kościół im zabrania stosowanie prezerwatyw...