[PYTANIE] Wygląd kombinezonu i naznaczonego

Regulamin forum
Dział "Tworzenie Modyfikacji" służy do zadawania pytań odnośnie tworzenia modyfikacji, edytowania plików gry, oraz pisania tzw. tutoriali, czyli poradników odnośnie modyfikowania gry.
Nie zadajemy tutaj pytań odnośnie modyfikacji gotowych (nie dyskutujemy o nich!), prócz prób ich połączenia etc.

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

[PYTANIE] Wygląd kombinezonu i naznaczonego

Postprzez Laska w 23 Sie 2011, 01:19

Witam, ja tym razem bardziej z takiej graficznej strony otóż czy można podmienić kombinezon Naznaczonego na taki sam jak ma inny stalker np: Zwykły poczciwy doświadczony stalker nosi kombinezon stalkera z maską gazową lub kominiarką,a nasz Naznaczony ma goły ryj i teraz o co mi się rozchodzi Chce żeby kombinezony jakie nosi nasz Naznaczony wyglądały tak samo jak kombinezony jakie noszą inni stalkerzy czyli z kominiarkami i maskami gazowymi.

-I pojawia się teraz pytanie z mojej strony jak podmienić skiny kombinezonów jakie nosi nasz Naznaczony na takie które noszą inni stalkerzy? I jakie pliki za to odpowiadają?

Czyli na przykład nasz Naznaczony będzie teraz nosił kombinezon powinności z kominiarką i wyglądał jak zwykły poczciwy żołnierz tej frakcji ,a nie świecił gołą gębą.

[Gram na Diama's Mod]
Choć w mej głowie coraz większa luka jaram blanty duże jak bazuka
Awatar użytkownika
Laska
Kot

Dołączenie: 07 Gru 2010, 18:31
Ostatnio był: 02 Cze 2016, 16:50
Miejscowość: Wrocław
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: [PYTANIE] Wygląd kombinezonu i naznaczonego

Postprzez Wheeljack w 23 Sie 2011, 10:37

Obadaj http://mod.stalker.pl/index.php?title=P ... y_pancerza
Jeżeli nie wiesz, który model jest który to podejrzyj je tym programem: viewtopic.php?f=51&t=8718&p=126168&
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: 16 Kwi 2026, 22:09
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 726

Postprzez Laska w 23 Sie 2011, 13:07

Wszystko fajnie już wiem jak co zrobić ale nie mogę znaleźć skinów kombinezonów noszonych przez innych w gamedata/meshes/actors nie ma tego czego szukam? W takim razie gdzie?
Awatar użytkownika
Laska
Kot

Postprzez Cromm Cruac w 23 Sie 2011, 14:32

gamedata\textures\act
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: Dzisiaj, 00:40
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1080

Postprzez Werewolver w 23 Sie 2011, 15:11

A dałoby się sprawić, by nakrycie głowy nie byłoby widoczne? Coś podobnego było w Zewie Prypeci
Image
Awatar użytkownika
Werewolver
Tropiciel

Dołączenie: 06 Lut 2011, 13:53
Ostatnio był: 03 Kwi 2014, 20:53
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 37

Postprzez Laska w 23 Sie 2011, 17:58

Cromm Cruac napisał(a):gamedata\textures\act

Dobrze tylko tu są pliki DDS ,a w gamedata\meshes\actors pliki OGF to chyba jest jakaś różnica. Próbowałem się bawić poprzez właśnie przez wskazany folder i po założeniu kombinezonu pojechałem do pulpitu.

Chciałbym zrobić żeby Kombinezon Wolności wyglądał tak jak ten pan nosi

http://imageshack.us/photo/my-images/811/sswiktor082311171614l07.jpg/

Co z tym zrobić? podmienić, zrobić, skopiować(skąd), wyciąć instrukcje od Whelljack'a poczytałem już wiem co zrobić potem ale początkowej fazy nie mamy

Musiałby być to plik w formacie OGF.
Awatar użytkownika
Laska
Kot

Postprzez scigacz1975 w 23 Sie 2011, 19:48

pobierasz ten programik -UNIWERSAL EXTRACTOR

Następnie odpalasz ten program, w dwóch górnych ścieżkach programu wpisujesz lub wklejasz pełną ścieżkę do folderu z grą np. D:\S.T.A.L.K.E.R. - Cień Czarnobyla PL - obok w rozwijanym menu wybierasz English SoC (domyślnie ma Zew Prypeci).
Na dole w oknie Filter podajesz to: meshes\actors\svoboda\ - i naciskasz update.
Następnie zaznaczasz wszystkie pliki jakie pokazały się w środkowym oknie i dajesz Extraxt Selected.

Masz teraz wypakowane w katalogu z grą katalog meshes (nie ten w gamedacie tylko w głównym katalogu) z plikami .ogf wolności. Otwierasz po kolei te ogf-y w programie ktory Ci podesłał @Wheeljack i szukasz tego który Cię interesuje.

Kiedy go znajdziesz pozostałe pliki usuwasz a ten który Ci został przerabiasz.

I teraz pytanie co chcesz zrobić??

Jeżeli chcesz żeby Twoja postać miała taką kominiarkę ale kombinezon stalkera to musisz wy-edytować tego ogf-a w notepad++ i poszukać sekcji act\act_svoboda (czyli nazwy tekstury przypisanej do modelu). Zmieniasz svoboda na inną byle miała tyle samo znaków (może być stalker - ma to wyglądać tak act\act_stalker - pasuje ilość znaków i nie będziesz musiał zmieniać nazwy pliku tekstury.) zamykasz plik i zapisujesz go jako act_stalker.ogf. przenosisz teraz ten ogf do katalogu który masz podany w pliku gamedata\config\misc\outfit.ltx w sekcji:
Kod: Zaznacz wszystko
[stalker_outfit]:outfit_base

w linii : actor_visual = actors\hero\stalker_hood.ogf - masz podaną ścieżkę docelową do ogf jaki się wyświetla kiedy założysz kombinezon stalkera. Jak widzisz u mnie jest to stalker_hood.ogf - należy więc zmienić to na nazwę nadaną naszemu plikowi - ma to wyglądać tak actor_visual = actors\hero\act_stalker.ogf - czyli naszego ogf-a wklejasz do katalogu gamedata\meshes\actors\hero\

Natomiast jeżeli chcesz po założeniu kombinezonu stalkera wyglądać jak wolnościowiec w kominiarce to wystarczy zmiana nazwy ogf i aktualizacja ścieżki dostępu do ogf-a w pliku outfit.ltx

Za ten post scigacz1975 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Laska.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Cromm Cruac w 24 Sie 2011, 16:51

Laska napisał(a):
Cromm Cruac napisał(a):gamedata\textures\act

Dobrze tylko tu są pliki DDS ,a w gamedata\meshes\actors pliki OGF to chyba jest jakaś różnica. Próbowałem się bawić poprzez właśnie przez wskazany folder i po założeniu kombinezonu pojechałem do pulpitu.

Pytałeś o skiny a skiny modeli to właśnie tekstury DDS.
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: Dzisiaj, 00:40
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1080

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości