Ścinanie się gry.

Kim jesteśmy? Dokąd idziemy? Jaki w tym cel? Zadawał sobie w duchu te pytania. Tak, był pijany.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Ścinanie się gry.

Postprzez Safko666 w 02 Sie 2011, 13:34

Tak więc Stalkerzy pomóżcie ^^
Od kilku dni próbuje wybrać optymalne ustawienia (na laptopie), aby gra płynnie na nim chodziła. Dziwne jest to, że wcześniej tą część S.T.A.L.K.E.R.`a przechodziłem kilkakrotnie i nie miałem z tym problemu. Mianowicie, chodzi mi o to, że po kilku minutach zabawy ze S.T.A.L.K.E.R.`em, gra zaczyna mi się ścinać (wiecie ocb idę,stop,idę, stop itd.), jak już pisałem nie robiło mi się tak wcześniej. Gram na Asusie K50in (co mnie bardziej dziwi, koleś na YT ma takiego samego laptopa, próbowałem kontaktować się z nim, niestety już długi czas nie wchodzi na swój kanał, i o dziwo chodzi mu na nim C.o.P. link - http://www.youtube.com/watch?v=hyDHtxpt268). Kartę graficzna itp. mam takie same jak on. Próbowałem wszystko, Rozdzielczość najwyższą, najniższe tekstury itp., potem rozdzielczość najniższą, tekstury najwyższe, rozdzielczość średnia, średnie tekstury itd. I zauważyłem że niezależnie od wszystkiego (mogę grać na najwyższych i gra chodzi płynnie), jednakże, mimo wszystko, gra po kilku minutach zaczyna ścinać się od nowa.
Tutaj parametry -
http://imageshack.us/photo/my-images/847/51339328.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/845/32058738.jpg/
Mam nadzieję, że dobrze opisałem swój program. Jakby coś jeszcze było potrzebne, to natychmiastowo to wrzucę.
Wiosna w Czarnobylu, trawka się czerwieni, wiewiórki latają, a ptaszki wesoło podszczekują... ^^
Image
Awatar użytkownika
Safko666
Kot

Dołączenie: 02 Sie 2011, 13:06
Ostatnio był: 03 Gru 2017, 03:07
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Ścinanie się gry.

Postprzez Kpuc w 02 Sie 2011, 13:39

Spójrz za okno ...... Lato jest ;)

Twój laptop na pewno się przegrzewa do tego pewnie masz zawalony system

Sprawdź temperatury np. Everestem Home Edition, SpeedFan ...

Zoptymalizuj system przy urzyciu programów np. Odkurzacz(dysk), CCCLaner(rejestr i dysk), Malvarebytes(różne pluskwy itp), O&O Defrag (dysk Defragmentacja)

Jeżeli laptop jest po gwarancji możliwe ze będziesz musiał wymienić Thermopady (mostek i GPU) i pastę pod procesorem. Czasami wystarczy tylko odkurzaczem wyssać kóz z radiatora.
Ostatnio edytowany przez Kpuc, 02 Sie 2011, 13:43, edytowano w sumie 1 raz
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 28 Wrz 2024, 12:41
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 285

Postprzez Junx w 02 Sie 2011, 13:43

Spróbuj rozdziałkę 800*600 lub 1024*768 :arrowl: (to jest optimum dla tej gry ) oświetlenie statyczne czasami pomaga.

:arrowu: Jeżeli u Cb nie padało przez 3-4 dni to masz lato na pewno :E
Ryzen 5600x || 32gb DDR4 || RTX 2080 Super
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Dołączenie: 15 Kwi 2008, 09:39
Ostatnio był: 11 Lis 2024, 21:50
Miejscowość: Na co Ci to :)
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 358

Postprzez Safko666 w 02 Sie 2011, 13:45

Kpuc - Dzięki, popróbuje z tymi programami i dam wam znać.
Na razie próbowałem oczyścić trochę twardziela Ccleaner`em. Poźniej pousuwam jeszcze trochę :D
Junx- Z rozdziałkami próbowałem, chociaż, spróbować jeszcze raz nie zaszkodzi ^^
Wiosna w Czarnobylu, trawka się czerwieni, wiewiórki latają, a ptaszki wesoło podszczekują... ^^
Image
Awatar użytkownika
Safko666
Kot

Postprzez Junx w 02 Sie 2011, 13:51

Safko666

Mój konfig jest stary:

Celeron 2,6 GHz (kręcony do 3 GHz)
1,5 Ram DDR
Asus Ah 3450 512 Mb

I mam na 800*600, statyczne i mam czasami "zacinki" jak w każdej grze i nie narzekam :E
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Postprzez caleb59 w 02 Sie 2011, 13:55

Po pierwsze nie wiem co Ty robisz na systemie Vista... Przy takiej konfiguracji jaką masz TYLKO Windows XP i tym samym dzięki zmianie samego systemu operacyjnego już będziesz miał płynniej w grach...
Po drugie TYLKO statyczne oświetlenie i jak pisali koledzy 800x600 lub 1024x768 przy takiej grafice a i tak nie liczyłbym na cuda - Czyste Niebo i Zew Prypeci są ciężkimi grami, główne przez rozbudowany w stosunku do Cienia Czarnobyla a-life i większą ilość stworzeń/NPC jednocześnie na mapie co może przymulać procesor...
Najwięcej wydajności uzyskasz gdy przesiądziesz się z Visty na Windows XP...
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |

Za ten post caleb59 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Junx, Kontroler.
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 20:23
Kozaki: 672

Postprzez Safko666 w 02 Sie 2011, 14:01

Junx - Jakbym miał małe zacinki, to bym nie fatygował się z rozpisywaniem mojego problem, ale to są już big, big zacinki :D
Dobra zmieniłem oświetlenie itp. ale nadal, na każdym ustawieniu tak jest. Z grafiką mały problem, bo graficznie to dźwigał S.T.A.L.K.E.R.`a i S.o.C. i C.o.P. Tylko ostatnio tak jakoś mi świruje :( Spróbuje jeszcze pozamykać i pousuwać niepotrzebne programy.
caleb59 - Przepraszam za Viste ^^ Jednakże, na razie nic na to nie poradzę, piracić mi się nie chce. Tylko, jak możesz zajrzyj, lub już zajrzałeś, do linka w moim pierwszym poście. Ten koleś gra w C.o.P. na tym samym lapku, i mu się nie ścina. Musze powiedzieć, sam grałem w Call of Pripyat na tym laptopie i nie odczuwałem tych ścinek, albo ich nie było. Sam już nie wiem :/
No i dziękuję za porady, mam nadzieję że coś zadziałam.
Image
Awatar użytkownika
Safko666
Kot

Postprzez szczypiorofix w 02 Sie 2011, 14:32

Mi Czyste Niebo też czasem się krótko zacina (2-rdzeniowy Intel, 2GB RAMu, Radeon 5770 1GB) - podczas otwierania/zamykania inwentarza - zawsze,
a co do problemu:
- poza oczyszczeniem dysku i defragmentacją zalecam przeskanowanie całego dysku jakimś antywirusem (wirusy też potrafią nieźle zamulić)
- poza tym jak stwierdzili poprzednicy Vista to nie jest dobry system, dawno nie odkurzana potrafi strasznie zamulać, już lepszy jest Win7 (sam przesiadłem się na niego na swoim kiepskim laptopie i działa 2x lepiej i sprawniej niż na Viście.
- wyrzuć wszystkie śmieci z autostartu i systray'a w stylu aplikacji NVIDIA, aplikacji ovi nokia (czy jak to się tam zwie), słowem cokolwiek co nie jest niezbędne do pracy systemu (aplikacje szczególnie te nowe uwielbiają zasypywać systray swoimi "udogodnieniami" które skutecznie zamulają kompa).
- skombinuj podstawkę chłodzącą do laptopa (ogólnie dostępne, w necie można kupić za kilkadziesiąt złociszy podstawkę która skutecznie ochłodzi ci spód laptopa (szczególnie dysk twardy lub pamięć RAM) ogólnie - na pewno nie zaszkodzi.
"Pewnego pięknego październikowego poranka Umierająca Ziemia połknęła własne bebechy i zmarła w konwulsjach" - Opowieść Poety: Pieśń Hyperiona.
Awatar użytkownika
szczypiorofix
Tropiciel

Dołączenie: 20 Cze 2011, 20:50
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 14:03
Miejscowość: Wawa
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 44

Postprzez Safko666 w 02 Sie 2011, 14:45

szczypiorofix - Podstawką już mam, śmieci powyrzucane, Autostart itp. jeszcze zrobię, mam nadzieję że teraz pomoże :D
Image
Awatar użytkownika
Safko666
Kot

Postprzez szczypiorofix w 02 Sie 2011, 14:51

a tak na marginesie nie polecam czyszczenia komputera (laptopa, stacjonarki) odkurzaczem, gdyż naelektryzowane cząsteczki powietrza są w stanie uszkodzić np. procesor. Oczywiście znam przypadki (sam nawet kiedyś tak zrobiłem ;)) że po odkurzeniu odkurzaczem kompa nic się nie dzieje ale po co ryzykować? ;) Najlepsze jest sprężone powietrze w sprayu.
Co do autostartu polecam narzędzie msconfig. W zakładce "uruchamianie" masz wszystkie aplikacje (no może prawie) które uruchamiają się podczas startu systemu. Można w miarę bezpiecznie wyłączyć takie aplikacje jak te od Nero, PowerDVD, Nokia, itp. - w razie jakiś problemów zawsze możesz je z powrotem włączyć :)
"Pewnego pięknego październikowego poranka Umierająca Ziemia połknęła własne bebechy i zmarła w konwulsjach" - Opowieść Poety: Pieśń Hyperiona.
Awatar użytkownika
szczypiorofix
Tropiciel

Dołączenie: 20 Cze 2011, 20:50
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 14:03
Miejscowość: Wawa
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 44

Postprzez Junx w 02 Sie 2011, 15:19

Zgadzam się z poprzednikiem kiedyś tak robiłem i chyba przez to 1 GB ramu mi poszedł z dymem :-/ Teraz tylko sprężarką (na kółkach i duża :E ) i od razu wyczyści co tylko chcesz bo odkurzacz tylko zbierze to z "góry" a dół zostawi. Sprężarka wydmucha wszystko "nie ma że, boli" tylko idzie jak złotko :E
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Postprzez Kpuc w 03 Sie 2011, 06:39

To zależny wszystko od wykonania zestawu chłodzącego, bierzemy na ten przykład laptop HP Dv5 czy Dv6 tutaj zastosowując takie powietrze w sprayu tylko wciśniemy kóz w wentylator, a gdy tego kurzu będzie znaczna ilość może on się zaklinować pomiędzy łopatką wentylatora a osłonka co będzie brzemienne w skutkach.

Nie wiem jak można uszkodzić jakiś podzespół odkurzaczem ? Co wy ludzie walicie tą rurą o bebechy czy jak ? :facepalm:

Bierze się pędzelek i szoruje a odkurzaczem wyciąga pył :D
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 28 Wrz 2024, 12:41
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Kozaki: 285

Następna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 34 gości