Alchemik napisał(a):W sumie, od jakiegoś czasu dziwi mnie jedna kwestia. Dlaczego Polacy (i kilka innych narodów), tak bardzo śwętują złe rocznice? Nie, żeby nie świętowali dobrych, ale jakoś tak zostawiamy nasze rany, dajemy im ropieć, zamiast zabandażować. Nie słyszałem nigdy, by np. Szwecja świętowała przegraną z Polską .
Szpagin napisał(a):Bez urazy, ale Powstanie Warszawskie uważam za niepotrzebne. Dlaczego? Jest takie powiedzenie "Polak potrafi umierać za kraj, ale nie potrafi dla niego żyć". W pełni się z tym zgadzam. Ja rozumiem, w powstaniu zaginęło wielu ludzi, ale po co ginęli? Dowództwo wiedziało, że mają poważne braku w uzbrojeniu. Byli świadomi, że Niemcy wiedzą o planach rozpoczęcia powstania. Zdarzało się, że Armia Czerwona wchodziła wcześniej do miast opanowanych przez Polaków (głównie dlatego, że niemieckie wojsko się z nich wycofało) i nie respektowała tego, że nad nimi sprawowaliśmy kontrolę. A teraz powiedzcie mi: po co stawać do przegranej walki? To nie kampania wrześniowa, gdy mieliśmy regularną armię i jakąś szansę na zwycięstwo (gdyby sojusznicy pomogli...). Młodzi ludzie szli na pewną śmierć, miasto zniszczono. Tak ma wyglądać polski patriotyzm? Być dumnym z klęski?
Z góry przepraszam, że kogoś uraziłem. Mam wielki szacunek do każdego człowieka, który walczy i oddaje życie za własny kraj, nawet jeśli nie istnieje. Sam nie wiem, czy bym się odważył. Tylko czy musieli ginąć?
No to powiedz co mieli zrobić? Przejść na prawy brzeg do Rosjan?
byli po doświadczeniach września '39 i wiedzieli czego należy się spodziewać po Sowietach
szm napisał(a): Achaś, już rozumiem. To powinni wiedzieć, że Sowiety nie pomogą .
. Straciliśmy tylko najwartościowszych młodych ludzi, którzy mogliby być później elitą narodu, oraz piękne miasto.
Sowieci wstrzymali działania ofensywne na czas powstania, a więc na około 2 miesiące w sektorze centralnej polski. Aby zachować front, odcinki północne i południowe także musiałyby zwolnić.
Lepiej żeby wiedzieli cała prawdę, niż żyli złudzeniami.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości