Jakiś czas temu wyszło mi o to o:
kapucha napisał(a):O ku*wa faszyzm

!
Wolność gospodarcza: 26
więcej od 50.8% uczestników testu
Tradycjonalizm:19
więcej od 60.4% uczestników testu
Wolności obywatelskie:-2
więcej od 21.3% uczestników testu
jest to totalitarny ustrój, istniejący w latach 1921-1943 we Włoszech. Zakłada on centralizację władzy, władzę dyktatorską, militaryzm, walkę z innymi ideologiami, system monopartyjny, niechęć w gospodarce zarówo do komunizmu, jak i gospodarki liberalnej. Faszyzm włoski nie był wedle założeń ustrojem rasistowskim - skrajne elementy pojawiły się w nim dopiero pod wpływem III Rzeszy. Najbardziej znanym przedstawicielem faszyzmu jest duce Włoch, Benito Mussolini.
Cytat:Państwo faszystowskie, najwyższa i najpotężniejsza forma osobowości, jest siłą, ale siłą duchową - Benito Mussolini
A dzisiaj z nudów znów rozwiązałem test i wyszło tak:
Nacjonalizm
Wolność gospodarcza: 46
więcej od 71.7% uczestników testu
Tradycjonalizm:47
więcej od 87.1% uczestników testu
Wolności obywatelskie:13
więcej od 39.4% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Nacjonalizm (narodowa demokracja)
Nacjonalizm (narodowa demokracja) jest ideologią, stawiającą na pierwszym miejscu dobro narodu jako wspólnoty. Polski nacjonalizm oparty jest przede wszystkim na ideologii Romana Dmowskiego, głównego ideologa ruchu narodowego. Wielu narodowych demokratów było zwolennikami wolnorynkowej gospodarki (Roman Rybarski, Edward Taylor) oraz dużego wpływu katolickiej nauki społecznej na życie publiczne.
Współcześnie do idei endecji odwołują się: Liga Polskich Rodzin, Narodowe Odrodzenie Polski
Widać jeszcze nie mam do końca wykształconych poglądów (kto w wieku 16-17 lat je miał

), ale na pewno jest to prawica. A komunizm, socjalizm itp. zawsze wzbudzał we mnie niechęć i obrzydzenie. Tak, sprawdza się, ale tylko w małych, kilkudziesięcioosobowych społecznościach, takich jak jakieś plemię w afryce. Jeśli chodzi o współczesne, duże państwa, to robi się syf, bieda i zacofanie. Wystarczy spojrzeć na współczesne Chiny: niby ważne państwo, ale zwykłym obywatelom żyje się niezbyt fajnie

. Wszystkim po równo - wszystkim gówno.