Dzisiejsze gry już potrafią dobrze obsługiwać 2 jajkowe procesory lecz gorzej jest z 4 rdzeniami rzadko która gra potrafi wykorzystać taki procesor i wiem to z autopsji. Na
[email protected] miałem o wiele więcej fps w grach i mniej kilku sekundowych przycinek z Stalker zew Prypeci, teraz przejściowo posiadam q6600@2,9GHz
Zakup tego procesora jest wskazany gdy byśmy chciał np. obrabiać grafike czy wideo choć i do tego są lepsze procesory.
Niema sensu kupować w tej chwili do gier tego mocarza.
Procesor: AMD Phenom II X4 965 Quad Core 3,4GHzLink - 450zł - Lub bardziej opłacalny X4 955 3.2GHz za 350zł
Płyta gł. : ASUS M4A87TD EVOLink - 350zł
zasilacz np. OCZ StealthXStream2 600W
Bądź gdy do zestawu zapakujesz mocarna kartę graficzna:
Intel i5 2500k - 700zł
RAM 4GB DDR3 1333MHz Geil; Corsair; GOODRAM - 140zł
ASRock P67 Pro3 - 430zł
(taki zestaw mam zamiar do końca wakacji sam złożyć dodam do tego gtx470 lecz tobie nie polecam tej karty, mozna wybrać tańszą kartę od czerwonych a wcale nie gorszą)
Tańszy manewr:
Płyta główna AsRocka 870 extreme 3
Procesor AMD X4 955
Pamięci ram ktoś inny musi doradzić, obudowę według upodobania,dyski powiedział bym samsung 2x500GB w raid tylko ze samsung się wycofał z branży seagate go wykupił ;/ WDC mam przykre doznania zreszta jak do seagate - SDD są nieopłacalne i z tego co widzę po forach zaczynają świrować po 3 miesiącach intensywnego użytkowania, napęd bluray czyli combo nagrywarka DVD i czytnik cd to koszt 150zł Czy jest sens to zależy od tego czy będziesz kupować filmy w tym formacie,
Tak czy siak do października jeszcze szmat czasu i wszystko może stanąć na głowie tym bardziej ze AM3+ i buldożery