Losowe zawieszanie się gry

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Losowe zawieszanie się gry

Postprzez PurpleEnd w 19 Lip 2007, 23:06

Witam wszystkich maniaków Stalkera ;) Mam taką malutką nadzieje, ze pomożecie mi w moim problemie. Przyznam się, że przeszukałem już zachodnie fora i nie znalazłem na nich żadnej odpowiedzi która by mi pomogła. Ale w końcu Polak potrafi... Rodacy! Pomozecie? ;)

A teraz do rzeczy. Co mnie boli ze Stalkerem? A mianowicie dosyc 'losowe' zawieszki całej gry. Dlaczego losowe? A mianowicie dlatego, że nie udało mi się znaleźć żadnej prawidłowości w ich występowaniu. Zauważyłem jedynie, że wystepują dużo częściej przy ustawionym pełnym dynamicznym oświetleniu niż tylko na obiektowym. Jak się to wszystko przejawia? Zawieszki pojawiają się w momencie gdy w prawym dolnym rogu pojawia się taka mała ikonka dyskietki. I wtedy jest zwis totalny i trzeba resetowac kompa. Nie pomaga alt-tab ani kombinacja trzech króli ;) Co ciekawe komputer działa normalnie w tle, jest to zawiecha tylko i wyłącznie gry.

Grę posiadam w wersji angielskiej spatchowanej do 1.003. Nie korzystam z żadnych modów.

Mój komputer to:

Atlhon 4200X2 64
3gb RAM
X1650XT
Sound Blaster Audigy
Do tego dużo wolnego miejsca na HDD zarówno na systemowym dysku jak i na tym ze Stalkerem.
Posiadam ustawione 1.5-3gb wirtualnej pamięci.
System to Win XP Pro SP2 + wszystkie aktualki

Teraz sie naprodukuje i napisze czego już próbowałem:

*oczywiście reinstalka Stalkera, wielokrotna
*kombinacje z opcjami gry
*defragmentacja dysku
*wielokrotna reinstalacja sterowników grafiki (próbowałem kilka Catalystów i Omegi)
*sterowniki do SB i płyty głównej mam jak najnowsze
*zainstalowałem service pack do .net 2.0
*problem grzania się podzeposłów raczej odpada. Na procku w długotrwałym stresie nie ma więcej niz 60 stopni, a grafika ma potężny radiator. Chociaż dla czystego sumienia przystawie do otwartej obudowy jeszcze wiatrak pokojowy.

Czego nie próbowałem:

* nie robiłem reinstalki i raczej nie wchodzi to w rachube. Za dużo azchopdu dla mnie, a efekt może być żaden.

Podgląd zdarzeń w systemie w ogóle nie zapisuje żadnych błędów. Logi ze Stalker pokazują tylko enigamtyczny bład "[1450] : Zasoby systemowe nie wystarczają do ukończenia żądanej usługi". Do tej pory myślałem, ze chodiz tu o moją małą ilośc ramu. Specjlanie dokupiłem 2x1gb ale i nic się nie zmieniło.

Wiem, że przy ustawieniu dynamicznego oświetlenia tylko na obiektach można nawet trochę pograć dłuzęj ale jest to bardzo 'zmienne'. Nie znasz dnia ani godizny kiedy zacznie się sypać. A do tego w końcu nie oto chodzi by sobie ciąć smaczki graficzne :/.

Czy ma ktoś jakieś pomysły? Za każdą sugestię będe wdzięczny.
PurpleEnd
Kot

Dołączenie: 19 Lip 2007, 22:16
Ostatnio był: 23 Lip 2007, 10:40
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez Quinn w 20 Lip 2007, 08:04

Jestem zachwycony. Opis problemu wreszcie na wyskokim poziomie.
Powiedz tylko jeszcze dość istotny szczegół - pomijając angielską wersję gry - czy posiadasz oryginał czy piracką kopię?
Awatar użytkownika
Quinn
Ekspert

Dołączenie: 14 Cze 2007, 13:37
Ostatnio był: 19 Paź 2025, 21:46
Miejscowość: Seattle, budynek z elektryczną owcą na dachu...
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 4

Postprzez PurpleEnd w 20 Lip 2007, 08:58

Oryginał.

Sprawdziłem jeszcze to -> Ciach! i NIE polecam. Nie wiedzieć czemu w XP występuje tylko jedno z tych pól a drugie ma trochę inną nazwę. Po zastosowaniu tych zaleceń o mało mi szlag nie trafił komputera. Przez bita godziną musiałem to wszystko odkręcać.

Idąc tym tropem znalazłem to -> http://support.microsoft.com/kb/888413/en-us Wszystko bardzo pięknie ale hotfix jest do pobrania w sieci tylko dla wersji angielskiej i francuskiej. Na polskim systemie nie chcę sie zainstalować :/

Dzisiaj jeszcze spawdze to z tym wiatrakiem.

Coś czuje, że Stalker to nie dla mnie.
PurpleEnd
Kot

Re: Losowe zawieszanie się gry

Postprzez Serious Sam w 20 Lip 2007, 09:16

PurpleEnd napisał(a):Posiadam ustawione 1.5-3gb wirtualnej pamięci.
Zwiększałeś pamięć na większą? Bo tu prawdopodobnie tkwi przyczyna. Zwiększ na minimum 2GB(początkową) i zobacz czy to pomoże.

Z drugiej strony to bardzo dziwne. 3GB Ramu i PW 1.5GB i się wiesza. Chore to jest. :/
Awatar użytkownika
Serious Sam
Kot

Dołączenie: 13 Lip 2007, 13:32
Ostatnio był: 29 Sie 2019, 17:24
Kozaki: 2

Postprzez PurpleEnd w 20 Lip 2007, 09:36

Pamięc mam ustawioną w zakreisie 1.5-3 więc system sam powinien sobie zwiększyć jak będzie potrzebowal więcej ale spróbuje. W końcu w komputerach czasem pomagają najmneij logiczne rozwiązania.

Poza tym doczytałem się (i samo mi się potwierdziło), że Stalker nie jest w stanie osbłużyć więcej niż 2gb ramu. Wnioski nasuwają się same... :(

EDIT: Zwiększyłem minimalną ilośc pamięci i wyłączyłem EAX. Na razie bez wyraźnego skutku. Wystarczy, że trochę pobiegam po Cordonie a następuej zwieszka.

Teraz sprawdzę jeszcze dodanie Stalkera do listy wyjątków w antivirusie i kolejny update sterowników do SoundBlastera.
PurpleEnd
Kot

Postprzez MCaleb w 20 Lip 2007, 11:18

Może spróbuj wyciągnąć jedną kość pamięci? Wątpię, by podziałało, ale skoro ma używać tylko 2 giga?
Mimo wszystko komputer ten jest prawdziwym kombajnem i nie widzę powodu, dla którego miałby się Stalker zepsuć.
Przy okazji wyłącz antyvira i firewalla (wpierw wyłączyć połączenie do sieci) i wtedy odpal grę.
There is nothing in this world worth believing in...
Image
Awatar użytkownika
MCaleb
Weteran

Dołączenie: 09 Cze 2007, 23:23
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 18:04
Miejscowość: Mars
Kozaki: 8

Postprzez Serious Sam w 20 Lip 2007, 12:03

Jeśli wiesza się wtedy , kiedy gra korzysta z pamięci dyskowej to możliwe, że dysk jest schrzaniony. Sprawdź też u kogoś innego (jeśli masz możliwość) czy chodzi dobrze.

MCaleb: Może. Na wszelki wypadek polecam uruchomić pełnego scandisca.
Awatar użytkownika
Serious Sam
Kot

Dołączenie: 13 Lip 2007, 13:32
Ostatnio był: 29 Sie 2019, 17:24
Kozaki: 2

Postprzez PurpleEnd w 20 Lip 2007, 12:15

@SeriousSam

Odpada. Instalowałem Stalkera zarówno na macierzy SATA jak i na osobnym dysku. Podobnie sprawdzałem z pamiecią wirtualną tzn. lokowalem ją na rożnych fizycznych dyskach. Nie pomogło. Poza tym HDD są stosunkowo nowe i często sprawdzane.

@MCaleb

Wyłaczyłem ZoneAlarma i NODa oraz przystawilem wiatrak do obudowy. Najpierw bylo wszystko OK, od Sidorovicha do pociągu i z powrotem dobiegłem bez problemu. Następnie ponownie uruchomiłem grę. Tym razem objaw był tyle śmieszny, że po wybiegnięciu z obozu Stalker wysypywał się do puplitu. Po prostu BUM i widzę tapetę, zupełnie jakbym go w ogole nie włączał. Zresetowałem kompa i znowu odpaliłem i tym razem wszystko znowu było w porządku.

Więc może jednak coś dostaje temperatury za dużej... Chipset jest podejrzanie ciepły.

Napisze coś więcej jak potestuje wieczorem. Na razie wygląda po prostu coraz dziwniej.
PurpleEnd
Kot

Postprzez Microtus w 20 Lip 2007, 13:58

Zainstaluj sobie PC alerta albo podobny program do sprawdzania stanu kompa (temp. napięcie itp.)
I sprawdź jak sie grzeje jak grasz (program alarmuje o anomaliach).
Mam jeszcze pytanie jak Ci sie zawiesza ten stalker (wywala Ci na pulpit czy kompletny zwis)
Bo jak tak to raczej nie jest wina temperatury (komp by Ci się restartował).
Może to być wina zasilacza jak jest za słaby to mogą się dziać dziwne rzeczy, zwłaszcza że sprzęt masz bardzo mocny. (tu PC alert też pokaże co się dzieje)
Zastanów się też nad zmianą systemu na XP 64.
Też mam athlonha 64 bitowego i powiem szczerze że dopiero z xp64 wykorzystuje swoje możliwości.
Jedyny problem to to że nie działa pod ten system sporo gier (zwłaszcza starszych).
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 106

Postprzez PurpleEnd w 20 Lip 2007, 14:11

Skorzystam z rady i poszukam tego programu.

Zasiliacz to Tagan 380W, do takiego sprzętu ma wystarczający zapas mocy.

Co do zawieszek to wcześniej to był klasyczny freeze gry, nic nie można było zrobić. Chyba, ze wcześniej odpaliłes menadżera zadań. A później zaczął wywalać do pulpitu bez żadnego ostrzeżenia.

System zamierzam niedlugo zmienić na Viste64. Na XPka64 średnio sobie mogę pozwolić bo z komputera korzystają tez rodzice, a oni wymiękną na angielskiej wersji.
PurpleEnd
Kot

Postprzez MCaleb w 20 Lip 2007, 14:42

380W wystarczające? Mi się 400 spaliła, a mam (niewiele) słabszy sprzęt. Kupiłem 630W, ale jest nie wiem czemu za głośny (a podobno Silent Force :P).
There is nothing in this world worth believing in...
Image
Awatar użytkownika
MCaleb
Weteran

Dołączenie: 09 Cze 2007, 23:23
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 18:04
Miejscowość: Mars
Kozaki: 8

Postprzez Microtus w 20 Lip 2007, 14:59

No właśnie ten zasilacz może jednak warto zmienić. 550 lub 600 wat to wydatek od 100 zł w górę. Ja miałem podobnie jak MCaleb tyle że mi się non stop grafika wywalała.

MCaleb bo ciche zasilacze pracują w technologii 4 C, cicho chodzi **ja chłodzi
:wink:
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 106

Następna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości